Gündeme dair

16.10.2017 11:51

ABD’de tüketici fiyatları Eylül ayında %0,6 olan beklentinin bir kademe altında %0,5 artarken, yıllık enflasyon değişimi de %2,3 olan beklentinin altında %2,2 olarak açıklandı. Volatil kalemler olan gıda ve enerjiyi dışarıda bıraktığımızda ise çekirdek enflasyonun aylık bazda %0,2 olan beklentinin altında %0,1, yıllık bazda da %1,8 olan beklentinin altında %1,7 olarak açıklandığını görüyoruz. Kasırga etkisinin görüldüğü bazı mal ve hizmet gruplarının bazı manipülatif etkilerinin olabileceği biliniyordu, bu yüzden verilerde beklentiler yüksek tutulmuştu. Ancak çekirdeğin de beklenti altında kalması, bir anlamda Fed üyelerinin tutanaklarda ortaya koyduğu düşük enflasyon endişelerini haklı göstermiş oldu.

Washington’daki IMF toplantılarında küresel politika yapıcılar genel olarak geniş para politikalarının ve ekonomik teşviklerin arkasında durdular. Fed Başkanı Janet Yellen ise, enflasyonda artış beklediğini ve kademeli faiz artışlarının süreceğini belirtti. Bu açıklama yeni haftada USD’nin değerlenmesini sağladı.

Avrupa’da siyasi durum Katalonya’nın bağımsızlık ilanına bir açıklama getirip getirmeyeceği beklentileriyle karışık. Aynı zamanda bu hafta açıklanacak enflasyon verisi ECB’nin 26 Ekim toplantısı öncesinde son ipuçlarını veriyor olacak. Asya’da beklenenin üzerinde artış gösteren Çin enflasyonu ile haftaya moralli girilirken, gözler ÇKP’nin bu hafta başlayacak kongresinde olacak. Aynı zamanda ABD ilke Güney Kore’nin askeri tatbikatı, Kuzey Kore’nin nükleer programı ve Trump’ın yeni İran stratejisi haftaya damga vuracak.

Bugün içeride işsizlik oranı ve bütçe verileri açıklanacak. Aynı zamanda gözler OHAL’in uzatılmasının beklendiğii MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarında olacak. Hafta içinde ABD’li heyet vize konusunu görüşmeye gelecek. Irak’ta ise Irak ordusunun Kerkük’e hareketlenmesiyle tansiyon son derece gergin.

Bugün endeksin güne 3,65 altında TRY hareketi ve Asya EM’deki pzotiif görünüm ile beraber hafif alıcılı başlamasını bekleriz.