Haftaya bakış

25.09.2017 09:44

Borsa BIST 100 endeksi geçen hafta %3.3 değer kaybı yaşadı ve genellikle kendisi ile aynı grupta bulunan diğer gelişmekte olan ülke borsalarından net bir şekilde negatif ayrıştı. Bunda coğrafyamızda oluşan jeopolitik riskler etkili olurken, endeksin yılbaşından bu yana en fazla yükselen endeks olmasının da getirdiği bir realizasyon isteği de etkili olmuş olabilir. Buna paralel olarak geçen hafta birkaç yabancı fon çıkışı olmuş olması muhtemel bir gelişme.

Borsa endeksi geçen hafta belirgin teknik gelişmeler yaşadı. 107500 seviyesindeki 50-günlük ortalamanın altına gerilemesi nisan ayında buyana ilk kez gerçekleşti. Bu önemli bir teknik gelişmeydi ve 105000-105800 desteklerinin test edilebileceğinin sinyalini veriyordu. Nitekim öylede oldu. Ancak asıl sürpriz daha önceden tepki verdiğimiz 105000 desteğinin kırılması oldu.

Bu gelişme borsa endeksinin teknik görünümünü ciddi şekilde bozmuş durumda. Önümüzdeki günlerde endeks yeniden 105000 seviyesinin üzerine yükselmekte başarısı kalırsa yine ilerleyen günlerde 101000-102000 bölgesine gerileme devam edebilir. Özellikle bu aralıkta 102500 seviyesinde bulunan 22-haftalık ortalama önemli bir desteği işaret ediyor. Endeksin bu noktada satışları karşılaması durumunda tepki yükselişleri görebiliriz.

Ancak borsa endeksinin yeniden yukarı yönlü güçlenmesi için ilk başta 105000 seviyesi üzerine yerleşmesi gerekli ve tekrar yukarı trend başlatabilmesi için ise 107500 seviyesindeki 50-günlük ortalamasını geçmesi gerekli. Bu seviyeler şimdilik çok yakın seviyeler değil. Teknik olarak endeksin görünümünün bozulduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var.

SÖZDE REFERANDUM VE SONRAKİ SÜREÇ ÖNEMLİ

Yurt içi piyasalar için 25 Eylül tarihinde yapılacak Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) referandumu en önemli gelişme. Referandum kararı Irak Federal Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı ilan edilirken, başka ABD ve BM Cemiyeti karara tepkisini göstermiş durumda. Bunların dışında Türkiye referanduma kesinlikle karşı olurken, siyasi cepheden çok sert açıklamalar geldi, Meclisten tezkere geçti. 

Söz konusu referandum yapılacak görünüyor. Sonucu tahmin etmek güç değil. Referandum sonrasındaki süreç Türkiye piyasaları için kritik olacak. Siyasi cepheden gelecek söylemler ve en önemlisi alınacak aksiyonlar piyasalardaki tansiyonu yönlendirecek. Bölgesel askeri tansiyonun yükselmesi borsa endeksi üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir. İlk birkaç gün oluşacak söylemler önemli olacak duruyor. Tansiyonun düşük kalması durumunda ise endekste hafif tepkiler alabiliriz ancak yine de zayıf görünümün bozulması için 105000 üstü hareketlere ihtiyaç var.

Bunun dışında gelecek hafta Cuma günü ABD büyüme verileri takip edilecek. Çarşamba günü ECB Başkanı Draghi’nin konuşması Euro için önemli olabilir.

DOLAR KURUNDA 3.52 ÖNEMLİ

Dolar/TL kurunda 3.52 seviyesinden geçen alçalan trend direnci önemli olacak. Bu seviyeler geçilmedikçe yükselişler geçici olabilir. Aşağı yönde ise 3.4750 destek olurken, bu seviyenin altına gerilemelerde düşüş hızlanabilir. Buna karşın Irak ile ilgili gelişmelerde 3.52 seviyesi üzerine yükselişlere neden olacak süreçler yaşanırsa, 3.56-3.57 bölgeleri görülebilir. 3.52 altında dolar kurunu zayıf seyir içerisinde izlemeyi sürdüreceğiz.

EURUSD PARİTESİ 1.1830 KRİTİK DESTEK

EURUSD için teknik görünüm halen yükselişi destekliyor. Parite son haftalarda dinleniyor diyebiliriz. 1.1830 desteği kritik olurken, bu seviyenin altına gerilemesi durumunda trend sona erecek ve aşağı yönlü hareketler hızlanabilir. Yukarıda ise 1.2080 direncinin geçilmesi durumunda paritede yeni yükselişler görülebilir. Draghi’nin Çarşamba günkü konuşması önemli olabilir. Fed’in ardından Draghi’den şahin mesajlar gelirse parite 1.2080 direncini zorlayabilir.

ONS ALTIN 1295 DESTEĞİNDE SAVAŞIYOR

Hızlı yükselişin ardından hızlı geri çekilen Ons Altın için 1290-1295 bölgesi kritik destek olarak görünüyor. 1290 seviyesinde 50-günlük ortalaması olan Altın için bu seviyenin altına gerilemelerde satış baskısı hızlanabilir. Altın’ın 1295 seviyesi üzerinde yerleşmesi durumunda ise 1320 direncine doğru ataklar görebiliriz.