İlişkilerin normalleşmesi hangi hisselere yarar?

29.06.2016 10:08

İsrail ile yapılan anlaşma ve Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi adına atılan adımlar, başta bu ülkelerle iş yapan şirketler olmak üzere piyasalara olumlu yansıdı.

İsrail ile Yapılan anlaşma enerji sektörü için çok önemli. Akdeniz’de çıkarılacak doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya transferi planlanıyor. Doğalgaz transferinin Türkiye üzerinden yapılması AB ülkelerini de memnun edecektir. Burada savunma sanayini unutmamak lazım. Son dönemde savunma sanayide gelişmeye devam eden Türkiye, İsrail ile yeni anlaşmalar yapabilir.

Diğer önemli bir gelişme ise Rusya ile yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ile ilişkileri düzeltmek için attığı adım ekonomi için oldukça önemli. Yabancı turist girişi Mayıs ayında yüzde 34.7 gerileyerek 1994 yılından bu yana en büyük düşüşü kaydetti ve 2 milyon 485 bine düştü. Rusya ile yaşanan uçak krizi haricinde, İŞİD ve PKK’nın canlı bomba saldırıları ve güvenlik riskinin artması da bu düşüşte etkili oldu. Avrupa’dan gelen turist sayısında da ciddi düşüş görülüyor. Rusya ve İsrail ile yaşanan normalleşme süreci turizm sektörü için olumlu ancak turist sayısının eski seviyesine dönmesi zaman alacaktır. Bu yıl için ise turizm gelirlerinde en az 5 milyar dolarlık kayıp oluşması bekleniyor.

Rusya ile ilişkilerin düzelmesi turizm sektörü dışında enerji ve inşaat sektörüne de olumlu yansıyacak. Avrupa'ya gönderdiği doğalgaz için Ukrayna’ya bağımlılıktan kurtulmak isteyen Rusya için Türk Akımı projesinin de ayrı bir önemi bulunuyor. Türk Akımı boru hattının 250 kilometresinin Türkiye'den geçirilmesi planlanıyor. İnşaat sektörü için de durum pek farklı değil. 1990’lı yıllardan bu yana Rusya, Türk müteahhitler için önemli bir pazar konumunda. Türk müteahhitlerinin yurt dışında üstlendiği projelerin  ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, Rusya'nın yüzde 19,6 ile lider konumda bulunduğu görülüyor.

Enka inşaat: Enka İnşaat’ın taahhüt tarafındaki toplam birikmiş iş yükünün %10’dan fazlası Rusya’da. Ayrıca gayrimenkul sektöründe ise oldukça aktif. Rusya'da bulunan ticari gayrimenkullerin   ( 337k metre kare ofis ve 276k metrekare  kiralanabilir mağaza alanı) konsolide faaliyet karına katkısı %35 düzeyinde.

Anadolu Efes: Rus bira pazarının en büyük ikinci oyuncusu olan Anadolu Efes’in toplam yurtdışı bira satışlarının %10’luk kısmı Rusya başta olmak üzere uluslararası operasyonlarından geliyor. Haber kısa vadede hisse üzerinde olumlu etki yapsada yıl başında biradaki maktu vergide yapılan  %16’lık artış hacimler üzerinde baskı yaratabilir.

Ayrıca Rusya’ya ihracatı olan  Şişe Cam grubu ve Arçelik’te bu normalleşmeden olumlu etkilenecektir. Anadolu Cam’ın toplam üretim kapasitesinin yarısı gelirlerinin ise %30 civarı kısmı Rusya’dan. Arçelik’in ise Rusya’da üretim merkezi var.

İsrail ile iş yapma potansiyeli olan Zorlu Grubu, Turcas ise doğalgaz boru hattı projesiyle önümüzdeki dönemde ön plana çıkabilir.

Gizmen NALBANTLI
IŞIKFX BAŞANLİST