14.04.2024 11:44:45 İslami finansın büyüklüğü 3 trilyon dolara ulaştı - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

İslami finansın büyüklüğü 3 trilyon dolara ulaştı

17.06.2019 11:07

Son güncelleme : 18.06.2019 09:25

İslami Bankalar ve Finans Kurumları Genel Konseyi Genel Sekreteri Abdelilah Belatik İslami finansın, finansal pazarlar içinde gelişmekte olan bir sektörü temsil ettiğini ve sektör büyüklüğünün yıllık yüzde 8 büyümeyle 3 trilyon dolara tekabül ettiğini bildirdi.



AA

İslami Bankalar ve Finans Kurumları Genel Konseyi (CIBAFI) Genel Sekreteri Abdelilah Belatik, İstanbul Merkez Bankacılığı Araştırma ve Eğitim Merkezi ile İslami Bankalar ve Finans Kurumları Genel Konseyi'nin (CIBAFI) düzenlediği İslami Finansal Kuruluşlar İçin Stres Testi Teknik  Çalıştayı'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, CIBAFI olarak İslami finansal  hizmetler sektörünü küresel bağlamda temsil ettiklerini, İslami finansı teşvik  ettiklerini, aynı amaç ve ilgi alanlarına sahip kuruluşlarla iş birliği yapan bir  organizasyon olduklarını söyledi.

İslami finansal hizmetler endüstrisinin gelişmesini destekleyen,  düzenleyici, finansal ve ekonomik politikaları savunan sektörün öncü sesi  olduklarını ifade eden Belatik, "CIBAFI, stratejik plan çerçevesinde belirtilen  stratejik hedefler ile yönetilir. Bunlardan biri İslami finans değerlerinin  savunulması ve bunlarla ilgili politika ve düzenlemeler... Diğeri ise  araştırma,  yenilik, eğitim ve mesleki güçlendirmedir." diye konuştu.

İslami finans uygulamalarında sektörün karşılaştığı zorluklara çözüm  üreten üretici ve yapıcı diyaloglar yapmak için standart belirleyici ve  düzenleyiciler ile ortak bir şekilde çalıştıklarını aktaran Belatik,  "Sürdürülebilir kalkınmaya erişmek için yolları ve sektördeki fırsatları belirten  raporlar ve yayınlarla sektördeki inovasyon ve pratikleri geliştirmeyi  amaçlıyoruz. Sektördeki insan kaynaklarının kalkınması için profesyonel kalkınma  girişimleri ve gelişim programları düzenliyoruz." dedi.

İslami finansın, finansal pazarlar içinde gelişmekte olan bir sektörü  temsil ettiğini ve sektörün büyüklüğünün yıllık yüzde 8 büyümeyle 3 trilyon  dolara tekabül ettiğini aktaran Belatik, İslami finansın, finansal krizler  boyunca güvenilir bir finansman türü olduğunu vurguladı.

"SEKTÖR, 2020 SONUNDA 4 TRİLYON DOLARLIK BİR BÜYÜKLÜĞE ULAŞACAK"

Abdelilah Belatik, sektörün, İslami değerlere önem veren, ahlaki ve  sorumlu finans çalışmalarıyla parlak bir geleceğe sahip olduğuna işaret ederek,  şunları kaydetti:

"İslami finans ve bankacılık, hem Müslüman olan hem de Müslüman  olmayan ülkelere evrensel önermeler sunduğundan dolayı İslami finansın Müslüman  veya Müslüman olmayan ülkelerdeki çalışmalarını ayrıt etmek mantıklı bir durum  değil. Örnek verecek olursak, Malezya ve Birleşik Krallık hakkında burada yapılan  değerlendirmeleri dikkate alabiliriz. Müslüman ve Müslüman olmayanlar, sorumlu  yatırımlar ve ürünlerle küresel sürdürülebilir programın başarısıyla uyumlu  şekilde İslami finansman türlerine büyük ilgi gösteriyor. CIBAFI, sektörün 2020  sonunda 4 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağını öngörüyor."

Atölye çalışmaları, konferans, seminer ve çeşitli aktivitelerle  küresel aktörler arasında İslami finansa dikkati çekmeye çalıştıklarını ifade  eden Belatik, "Pazarda olan fırsatlar üzerine İslami bankaları aydınlatıyoruz ve  onları pazarda değişen ihtiyaçlar, müşteri odağı ve ürün değişiklikleri hakkında  cesaretlendiriyoruz. İslami bankaların endişelerini duyurmak için standart  belirleyiciler ve finansal kural koyucular ile yakından çalışıyoruz. Rapor ve  yayınlarla, İslami finansın önemini artırmak için iş fırsatlarını gündeme  getirmeyi ve platformlar kurulması için cesaretlendirmeyi amaçlıyoruz." diye  konuştu.

"İSLAMİ BANKALARIN BİRÇOK MÜŞTERİSİ MÜSLÜMAN OLMAYAN ÜLKELERDEN"

CIBAFI Genel Sekreteri Belatik, Hong Kong ve Lüksemburg gibi ülkelerde  finansal merkezlerin, müşterilerini etkilemek için çalışmalarını  çeşitlendirdiğini ve doğal olarak İslami finansa yönelebildiğini aktararak, şu  değerlendirmelerde bulundu:

"Birleşik Krallık, İslami finansal çalışmalar için sadece bölgesel bir  pazar değil, aynı zamanda uluslararası finansal merkez olarak da çalışmaların  yapıldığı yerdir. İslami finansın İngiltere'de kurulmuş olması; ülkede Müslüman  toplulukların yer alması ve Birleşik Krallık pazarında yer alan yatırım  fırsatlarına yönelik Körfez ülkesi müşterilerinin ilgisinin olmasından  kaynaklanmaktadır. Müslüman olan ve olmayan ülkelerde müşteriler, İslami finansa  etik ve değer artıran katkılarından dolayı eğilimliler. İslam bankalarının birçok  müşterisi bugün Müslüman olmayan ülkelerden." 

"TÜRKİYE'DE İSLAMİ FİNANS YÜZDE 5'LİK KESİME HİTAP EDİYOR"

Abdelilah Belatik, Türkiye'de İslami finansın bugün yüzde 5'lik bir  kesime hitap ettiğini, bu durumun ülkenin sektöre yönelik tam potansiyelini  yansıtmadığını belirterek, Türkiye'nin, Müslüman ağırlıklı nüfusu ve ekonomik  gelişiminden dolayı İslami finans için büyük potansiyele sahip marketlerden biri  olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin 800 milyar doların üzerinde GSMH'ye sahip olduğunu  anımsatan Belatik, "(Türkiye) Endonezya ve Suudi Arabistan'la birlikte G-20’ye  üye. Bundan dolayı gelecek yıllarda İslami finansın gelişimi için birçok fırsat  barındırıyor." dedi.

İslami finansın Türkiye'deki pazar payını artırmak için 3 ana ayağa  odaklanılması gerektiğini vurgulayan Belatik, şunları kaydetti:

"İslami finansmanın altyapısının geliştirilmesini çok önemli  görüyorum. Düzenleyici kurumların varlığı, finansal piyasalar ile entegrasyona  yardımcı olur ve İslami finans kurumlarının büyümesini kolaylaştırır. Ayrıca,  İslami finans kurumları, yalnızca şeriat uyum unsurlarına odaklanmamalı, bununla  birlikte katma değeri yüksek yeni araçlar sunmalılar. Kurumlar, özellikle İslami  finansman tarzının etik değerlerine vurgu yapmalı. İslami bankalar, ürünlerini  çeşitlendirmeli, onları dijitalleştirmeli. İslami bankaların FinTech  kuruluşlarını kucaklayıcı yatırım yapmalarının Türkiye’deki pazar payını  artırmada etkili olacağına inanıyorum."

"TÜRKİYE, HEM BÖLGESEL HEM DE KÜRESEL İSLAMİ FİNANSTA ETKİN BİR ROLE SAHİP"

CIBAFI Genel Sekreteri Belatik, Türkiye'nin, İslami finans pazar  payını artırma konusunda daha fazla potansiyele sahip olduğunu, bunun için  aktörlerin, henüz piyasaya çıkmamış yeni sektörlere odaklanması ve nüfusun farklı  kesimlerini hedef alan daha yenilikçi teklifler sunması gerektiğini söyledi.

Belatik, Türkiye'nin merkezi konumunun, İslami finansın gelişiminde  önemli bir rol oynamasına yardımcı olacağını ifade ederek, "Türkiye'nin  ekonomisinin büyüklüğü, batı ve doğu pazarları ile Körfez pazarı arasındaki  stratejik konumu göz önüne alındığında Türkiye, İslami finansa ilgi duyan  aktörler için muazzam bir fırsat sunuyor. Ancak bunun gerçekleşmesi için açık bir  stratejik plana ihtiyaç var. Türkiye, CIBAFI için önemli bir ortaktır. Türkiye ve  bölgedeki katılım bankacılığının büyümesini ve gelişmesini desteklemekten memnun  oluruz. Türkiye, hem bölgesel hem de küresel anlamda bu konuda etkin bir rol  oynayabilir." şeklinde konuştu.




'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66