Mayıs ayında sat git!

04.05.2016 11:59

Mayıs ayına girdiğimiz bu günlerde baharı karşılarken, İstinye’de hava kapkaranlık. Mayıs’ta sat git senaryosu konuşulmaya başlandı bile. Fiyatlara baktığımızda son dönemde endeksteki uyumsuzluk dikkat çekiyordu. Peki bu düşüşe neler sebep oldu?

TERÖR OLAYLARI
Çok fazla gündeme getirilmese de hergün şehit vermeye devam ediyoruz. İçeride PKK, sınırda IŞİD. Terör olayları devam ediyor. Jeopolitik riskler endeksteki satışın sebeplerinden.

SİYASİ GELİŞMELER

Siyasi tarafta son günlerde tansiyonun arttığını görüyoruz. 29 Nisan’da yapılan Ak Parti MKYK toplantısında başbakanda bulunan teşkilatlardaki atama yetkisinin yeniden MKYK’ya geçmesi, Davutoğlu ve Erdoğan arasında gerginlik olduğu şeklinde yorumlandı. Reuters’da yayımlanan bir analizde ise Davutoğlu ile başkanlık sisteminin yolunu açacak anayasa başta olmak üzere bir çok konuda fikir ayrılığına düşen Erdoğan'ın, AKP'de olağanüstü kongre için harekete geçebileceği söyleniyor. Bir diğer konu ise millet vekilleri arasında yaşanan kavgalar, anayasa uzlaşması olmayacağı düşüncesi ile seçim riskinin arttığı şeklinde yorumlanabilir.

KÜRESEL RİSKLER

Dışarıya baktığımızda ise VIX endeksinde görülen yükseliş ve güvenli varlıklara olan talebin artması ile hisse senedi piyasalarında ciddi satışlar görülüyor. Çin tarafından gelen veriler beklentilerin üzerinde olsa da genel kanı bunun kalıcı olmayacağı yönünde. Avrupa’da ise istenilen toparlanma henüz görülebilmiş değil. Brexit ise Avrupa finansal sistemi üzerinde risk oluşturuyor. Küresel anlamda bütün endekslerde satış görülürken, BİST’teki düşüş yukarıdaki nedenlerden dolayı daha hızlı oldu.

Son dönemde enflasyondaki düşüş ile birlikte gelen faiz indirimlerini piyasalar olumlu karşılamıştı. Ancak manşet ile çekirdek enflasyonun arasındaki farkın artması tedirginlik yaratıyor. Petrol fiyatlarında ve kurda  görülen yükseliş, gıda fiyatlarındaki düşüşün sonlanması enflasyonda yönü yeniden yukarı çevirebilir.

AB komisyonu vize konusunda 72 kritere uyulması halinde vize muafiyeti sağlayacağını söylemişti. Kriterlerden 69'unun tamamlandığı belirtiliyor. Türkiye'ye vize muafiyeti uygulamasına geçilmesi konusunda tavsiye karar açıklaması bekleniyor. Böyle bir karar olumlu karşılanabilir.

GİZMEN NALBANTLI

IŞIKFX BAŞANALİST