Merkez bankalarının rotaları!

13.07.2016 11:50

Bulunduğumuz dönem finansal piyasalar için hayli kritik ve heyecanlı geçiyor. Geride kalan yılda Fed’in ne zaman faiz artıracağını tartışırken şuanki gündem bambaşka bir hal almış durumda. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışını almasıyla birlikte iyiden iyiye gerilen piyasalarda merkez bankaları olabildiğince kontrolü elde tutmaya çalışacaklar.

BOE DESTEĞE HAZIR

Önümüzdeki dönemlerde daha fazla gündemde yer bulacak ilk banka İngiltere Merkez Bankası. BoE, Brexit’in ardından piyasada oluşan şokun atlatılması için plana dahil olmaya hazır. Brexit ile İngiltere ekonomisinin birçok problemle karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan İngiliz Maliye Bakanı’da ülkenin ekonomik olarak henüz ayrılış şartlarına hazır olmadığını dile getirmişti. Bu süreçte kredi derecelendirme kuruluşlarndan not indirimleri ve ülke büyüme beklentilerinde aşağı yönlü revizeler görüldü. Bağların koparılması için ülkenin önünde her ne kadar uzunca bir zaman dilimi yer alsa da yetkililer piyasalara somut bir plan sunabilmiş değiller. Avrupa tarafından sürecin hızlandırılmasına yönelik tepkiler alınmaya devam edilirken yeni Başbakan May’in işlere ne kadar erken koyulacağı merak konusu. Ayrıca referandum öncesinde May’in Bremain yanlısı olduğu unutmamamız gereken önemli detaylardan.

İngiltere’nin önünde bulunan riskler göz önüne alınırsa bankanın piyasaları destekleyici adım atması gerekebilir. İlk etapta 25 baz puanlık bir indirim veya varlık alımlarında artırımın söz konusu olabileceği önümüzdeki toplantıda piyasa koşullarına göre banka ortamı yumuşatmaya devam etmek zorunda kalabilir.

BOJ EK TEŞVİK HAZIRLIĞINDA

Yeni yıl içerisinde değer kazanmaya devam eden Japon Yeni, BoJ’u rahatsız etmeye devam ediyor. Oluşan riskler nedeniyle yatırımcıların güvenli liman talebini karşılayan Yen için yolun sonuna gelmiş olabiliriz. Brexit’in ilk şokunu bir şekilde atlatan piyasalarda Yen’e olan talep kademeli olarak zayıflayabilir. Tabiki bu süreci hem küresel piyasalardaki görünümün hem de Japonya Merkez Bankası’nın desteklemesi gerekiyor. Abe son seçimlerde de ülke başında kalınca yeni teşviklerin sinyallerini vermeye başladı. Ülkedeki enflasyon görünümden memnun olmayan yetkililer yeni bir mali teşvik ile süreci hızlandırmak istiyorlar . Geçtiğimiz günlerde Abe, eski Fed Başkanı Bernanke ile Tokyo’da bir toplantı gerçekleştirdi. Teşvik beklentileriyle değer kaybeden Yen’deki kayıp bu beklentilerin canlı tutulmasıyla daha da derinleşebilir. Eğer BoJ yeniden piyasa ile iletişim sorunu çekerse işler her zamankinden daha da zorlaşabilir.

ARALIK AYI TARTIŞILABİLİR

Yeni yıl gelişmeleriyle gündemdeki tahtını kaybeden Fed tarafında ise faiz artırım zamanı tartışılmaya devam ediliyor. Mayıs ayı tarım dışı istihdamı ile birlikte sıfırlanan artırım ihtimalleri Haziran ayı verisiyle yeniden ön plana çıkabilecek konuma geldi. Brexit’in ardından yapılacak ilk toplantıda Fed’in ikinci yarı planı belli olmaya başlayacaktır. Küresel risklere ne denli dikkat çekildiği ise toplantı metninde takip edilmesi gereken yegane konu olacak. Komite üyeleri yıl içerisindeki faiz artırım beklentilerini koruyorlar. Aralık toplantısı ise bu artırım için en büyük ihtimali taşıyor. Brexit süreci iyi yönetilir Avrupa Birliği’nin diğer üye ülkelere verdiği gözdağının etkisiyle çatlak sesler bastırılırsa Aralık ayı tartışmaları yılın ikinci yarısında hararetlenebilir. Tabii ki Avrupa’da bunlar yaşanırken ABD tarafından açıklanacak göstergelerin de üyeleri şaşırtmaması gerekiyor.

SELİM ÖNAY
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI