Merkez Bankası`nın gözü 5 bin ton altında!

20.09.2016 15:10

Altın fiyatlarında son zamanlarda fiziksel talep ön plana çıkmaya başladı. Fiziksel talep yılın ikinci çeyreğinde bir miktar geri çekilmeler yaşadı. Artan fiyatları talebi olumsuz etkilerken yatırım amaçlı altın talebi yükseliş gösterdi. Yıl başından bu yana altın talebi % 15 yükseliş gösterse de bu yükselişte mücevherat talebi sınırlı katkı yaptı. Aynı zamanda merkez bankalarının fiziksel talebi de geçtiğimiz yıla göre zayıf hareket ediyor. Türkiye’ye baktığımızda da altın ithalatında azalmalar dikkat çekiyor. Altın ithalatı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 52 azalış gösterdi. Altın talebinin azalmasına FED odaklı politikaların etkisiyle altın fiyatlarında yaşanan oynaklık etkili oluyor. Fiziksel olarak altın talebi genel olarak mücevherat talebiyle ölçülmektedir. Altın fiyatlarında yaşanan sert yükselişler ve düşüşler nedeniyle mücevherat talebinin görüntüsü değişiklik gösteriyor.

TÜRKİYE’DE ALTIN İTHALATI GERİLİYOR

Yurtiçinde altın talebinin azalmasında fiyatların yanı sıra merkez bankalarının kararları da etkili oluyor. TCMB’nin son zamanlarda uyguladığı para politikaları altın ithalatını etkiliyor. Yatırımcıların altını fiziki olarak tutmaktansa kaldıraçlı piyasalarda bir enstrüman olarak bulundurmaları da talebin azalmasında etkili oluyor.  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının zorunlu karşılık ve ROK’da yaptığı düzenlemelerle bankaların rezervlerini altın olarak tutmasında kolaylıklar sağlandı. Bu kolaylıklarla birlikte TCMB yaptığı son düzenlemeler ile yurtiçinden toplanacak işlenmiş ve hurda altın kullanılması zorunluluğunu da getirdi. Bu uygulamalar altın talebini yurt içinde etkileyecek önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.  TCMB bu düzenlemeleri ile bir bakıma altın  odaklı bankacılık sisteminin oluşmasına neden olabilir.Bu gelişmelerin etkisiyle altın ithalatının azaldığını görebiliriz. Bankalar ise fiziksel olarak altın elde etmek için yapılan uygulamalar kapsamında ülkemizde 5 bin tona yakın yastık altında bulunan altının da ekonomiye enjekte edilmesi bekleniyor.

TCMB’NİN POLİTİKALARI ETKİLİ OLACAK

TL’nin dolara karşı yüksek oranda değer kaybetmesi ve dışarıda  FED’in uyguladığı politikalar doğrultusunda altın fiyatlarında volatilitenin yüksek olduğu bir yıl oldu. Altın fiyatlarındaki yüksek seyrin devam etmesi fiziksel talebin azalmasında etkili olacak bir faktör olarak karşımız acıkabilir.  Fakat, TCMB’nin uygulamalarının etkisiyle bankaların fiziksel altın elde etmeye yönelmesi yastık altında bulunan altının finansal sisteme yeniden kazandırılmasında etkili olacaktır. Bu da altın ithalatının azalarak cari açığın finansmanına olumlu katkı sağlayacaktır.

MURAT TUFAN
DESTEK YATIRIM MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ