Piyasalar kaoslarla dolu!

26.05.2016 09:59

29 Ocak 2014 tarihinde başlayan Faiz artışı (%12,00) serüveni, ilk indirimini 27 Ağustos 2014 tarihinde 75 baz puan (11,25) ile başladı. Sonrasında ise 24 Şubat 2015’ten 24 Mart 2016 tarihine kadar 10,50 seviyesinde seyreden oranlarda devam etti. Son 3 aydır faiz koridorunun üst bandından  50 baz puan indirim geliyor.

3 Mayısta başlayan iç belirsizlik eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevini bırakması, yeni başbakan kim olacak belirsizliği ve Mehmet Şimşek’in mevcut hükumette bir görevinin olup olmayacağı bilmeceleri derken piyasalar bu durumu aşırı bir şekilde fiyatladı.

AK Parti olağanüstü kongresine tek aday gösterilen Binali Yıldırım’ın yeni başkan ve başbakan seçilmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükumet kurma yetkisi vermesiyle piyasalar bir miktar normale döndü. 24 Mayıs tarihinde ayrıca TCMB’nın faiz koridorunun üst bandından 50 baz puanlık indirimiyle beraber, Borsa İstanbul endekslerinin (BIST) %3.50 civarında artı kapatması doların da bir miktar ateşinin düşürdü.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

BIST Endeksi 87000 seviyelerine dayandığında herkesin konuştuğu 100.000 seviyesi bir anda Endeks 76000 seviyelerine gelince 65000 seviyelerine geri döndü. İşin aslı dedikodu veya varsayımlarla beraber yatırım yapılmamalı. Dün yaşanan dolar tarafındaki keskin düşüş ve hisse tarafındaki alımlara bakacak olursak, yatırımcıların kararsızlığı ön planda ve neye güvenip yatırım yapacakları konusunda tereddüt yaşıyorlar. Belirsizliği yabancı portföyler dahil anında satıp, en ufak gelen bir haberi tekrardan alımla karşılıyorlar.

Bu ay da indirilen faiz kararı ile birlikte tek haneli rakamlara geri döndük. Ancak bir dahaki ay piyasalarda belirsizlik bir hayli fazla olacağa benziyor. Çünkü bilindiği üzere FED’in FOMC toplantısı faiz kararı ve 1 hafta sonrasında İngiltere tarafında yapılacak olan referandum ile Brexit ön plana gelecek. 

FED’İN FAİZ ARTTIRDIĞI BİR ORTAMDA TCMB FAİZ İNDİRİMİNDE BULUNUR MU?

Piyasalarda en çok yankı bulan sorulardan bir tanesi bu görülüyor. Mantıklı olarak bakarsak, gelişmiş bir ülke faiz artışına gidiyor ise gelişmekte olan piyasaya sahip olan bir ülkenin bu adımı atması biraz sakıncalı görünse de pek bu şekilde de olmayabilir.

Daha önceki FED faiz artırım kararlarını incelersek, daha sonrasında  takriben dolarda bir değer kaybı görünüyor. Bunun sebebi de piyasaların bir yatırımcı olarak risksiz bir şekilde gelire doymaması olarak açıklayabiliriz. Bir yatırımcı gözüyle baktığımızda beklentimiz her daim daha fazla olduğu için tahvil ve bono yatırımcıları da, yani risksiz getiri elde etmek isteyenler de genel olarak piyasada vadeleri bittikten sonra daha fazla getiri sağlayabileceği ürünlere yönelmeyi tercih ediyorlar.

Tüm piyasaları etkileyen ana faktör faiz oranları olduğu için bu beklentide piyasalarda sadece organize borsaları değil, döviz kurlarını, emtiaları, ve diğer bilumum bir piyasa değeri olan her ürünü derinden etkileyebiliyor.

B-R-E-X-I-T YA OLURSA?

Kendi iç dinamiklerimize baktığımızda bizi pek alakadar etmez desek de, birlikte başı çeken ülkelerden bir tanesi olan İngiltere’nin ayrılması en başta İngiltere olmak üzere Avrupa Birliğini,  Amerikayı ve gelişmekte olan ülkeleri sırasıyla derinden etkileyecektir. Birlik içerisinden çıktığı için yazılı yada sözlü olmasada ülke bazlı İngiltere’ye ambargolar uygulanabilir ve İngiltere ekonomisi ciddi bir sendeye uğrayabilir. İngiltere tarafında da bunun tedirginliği fazlasıyla mevcut. ECB tarafından gelen haberlerde de biz olası kötü senaryoya hazırız mesajları verilse de sonucunu şimdiden kestirmek pek kolay görünmüyor.

Bu gerçekleştikten sonra en büyük darbelerden bir tanesi de aslında Almanya’ya geleceği için birliğin tamamen dağılma durumları bile ortaya çıkabilir. Çünkü ciddi anlamda Almanya ve İngiltere haricinde diğer ülkelerin ekonomilerine baktığımızda bu durumları kaldırabilecek, ülke borçlarını karşılayacak yada destekleyecek durumda olan bir ekonomi görünmemektedir. Belirsizliği fiyatlayan piyasalar euro ve sterlin tarafını haberler gelene kadar pek rahat bırakmayacak gibi görünüyor. 

BARIŞ GÜVENÇ
INVESTAZ TÜREV PİYASALAR UZMANI