Rüzgar dolar lehine dönmeye başlayabilir

21.09.2017 13:38

Fed bilanço küçültmeye Ekim ayında başlayacağını netleştirdi. Böylece aralık ayı masadan kalkmış oldu. Üç aylık periyotlar halinde, 10 milyar $, 20 milyar $, 30 milyar $, 40 milyar $ ve 50 milyar $ olarak küçülme devam edecek. Bir yıl sonra 50 milyar $ seviyesine ulaşılacak ve bu rakam sabit kalarak küçülme sürecek. İlk yıl 300 milyar dolarlık bir küçülme olacak, ikinci yıl 600 milyar $ olmak üzere ilk iki yıl toplam 900 milyar $ küçülme olacak. Fed’in bilanço büyüklüğü 4.470 milyar $ seviyesinde bulunuyor. İlk yıl %6.7, iki yılda ise %20 küçülmeden bahsediyoruz. Az bir rakam değil. Belki etkilerini ilk yıl içerisinde fazla hissetmeyebiliriz ancak küçüldükçe daha fazla hissedeceğimizi söylemek mümkün. Bu nedenle rüzgar artık dolar lehine yavaş yavaş dönmeye başlayabilir.

Bu durum gelişmekte olan ülkeler için negatif bir tablo. 2018 yılını GOP’lar için dengede geçirsek bile, 2018 Ekim ayında sonra GOP piyasaları için durum zorlaşacak. Portföy girişleri daha zor olacak. Önümüzdeki dönemde TCMB sıkı duruşunu koruyacaktır. Enflasyondan destek gelmez ise faiz artırımı bile görmemiz muhtemel.

Fed toplantısı piyasalarda dolar pozitif olarak algılandı. Ve buna TL kırılgan yapısıyla en fazla tepki veren para birimleri arasında bulunuyor. Dolar endeksindeki yükseliş devam ederse dolar kurundaki yükselişte devam edebilir. Özellikle 3.5160 seviyeleri kalıcı olarak geçilirse ilerleyen günlerde 3.56 seviyesine yükselme olasılığı devam eder. Böyle bir hareket aynı zamanda aşağı yönlü trendin sonunu getirir.

Dolar kurunun seyrini ağırlıklı olarak dolar endeksinin seyri belirleyecek diyebiliriz. DXY endeksi 93 seviyesini geçmesi durumunda aylardır süren dolar zayıflığı yerini güçlü dolara bırakabilir. Bu sadece Dolar/TL için değil, küresel piyasalarda da rüzgarın değişmesine neden olabilir. İkinci etkileyecek faktör ise TCMB’nin duruşu olacak.

Fed kararının ardından piyasada ilk reaksiyonları gördük. Şimdilik EURUSD, Altın, Dolar endeksi gibi enstrümanlarda bu reaksiyonlar normal teknik sınırlar içerisinde oluşuyor. Bu hareketler bu sınırlar içerisinde dengelenirse Dolar/TL için fazla sorun olmaz. Ancak ilerleyen günlerde dolar pozitif seyirler devam ederse o zaman durum değişebilir. EURUSD paritesinde 1.1840 seviyelerinin altına gerileme, Dolar endeksi DXY’nin 93 seviyesini geçmesi ve yerleşik hal alması küresel piyasalarda fiyatlamaların dolar lehine sertleşmesine neden olabilir. Zaman içerisinde göreceğiz. Bu birazda piyasaların Fed’in faiz artırımı ve bilanço küçültme adımlarını ne derece sakinlikte karşılayacağı ile ilgili olacak.