Tarım dışı istihdam sürpriz yapar mı?

08.07.2016 12:09
Bugün gözler her ayın ilk Cuma gününde olduğu gibi yeniden tarım dışı istihdam datasında olacak. Bu ay ki verinin oldukça önemli olduğunu hatırlatalım. Çünkü geçtiğimiz dönemde 38 bin oldukça düşük açıklanan TDİ, ABD’de istihdam piyasasının bozulduğuna dair bir algı yaratmış ve Dolar’ın değer kayıpları göstermesine zemin hazırlamıştı. Geçtiğimiz ayda özellikle Verizon şirketindeki grev nedeniyle oldukça şok bir düşüş gösteren verinin bu dönem daha gerçekçi ve istihdam piyasasına dair daha öngörülebilir bir mesajlar verebileceğini hatırlatalım. Yani verinin bu dönem vereceği mesaj geçtiğimiz ayki verinin geçici olup olmadığı olacak. Bu duruma göre de ABD ekonomisine olan güven yeniden sorgulanacak.

BEKLENTİLER OLDUKÇA İYİ TUTULMUŞ

Açıklanacak veriler arasında TDİ daha fazla dikkate alınsa da, saatlik kazançlar ve işsizlik oranın da beklentiler iyi tutulmuş diyebiliriz. Özellikle ISM imalat verisinde görülen düzelme imalat sektöründeki istihdama dair beklentiyi de artırmış. Geçtiğimiz dönemde imalat sektöründe 10 bin gibi bir daralma vardı. Bu dönem 4 bin gibi bir artı katkı yapması bekleniyor. İşgücüne katılım oranı da önemli olacak. Geçtiğimiz dönemde bu oran yüzde 62.6’lara kadar çıkmıştı ve işsizlik oranının ciddi bir şekilde düşmesine temel oluşturmuştu. Bu nedenle artan bu oran, işsizlik oranına olan güvenin sorgulanmasına neden olmuştu. Bu dönem o tarafta beklenti yüzde 4.8. Bu seviyelerde kalıcılık sağlanırsa bu gelişmenin dolar pozitif bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz. Saatlik kazançların aylık bazda yüzde 0.2 artması bekleniyor. Bu veride bir türlü istikrar sağlanamadı. Ancak yıllık kazançların bu dönem yüzde 2.7 artması bekleniyor. Eğer böyle bir düzelme görülürse, enflasyon yaratabilme adına katkının daha sağlam olabileceği yorumu yapılabilir. Bu da Dolar’ın yeniden sahnelere dönmesine neden olacaktır.

İLK FİYATLAMADA TARIM DIŞI İSTİHDAMA BAKACAĞIZ

Şüphesiz varlık fiyatlarının durumunda,anlık ilk fiyatlamadaTDİ verisinin nasıl geleceğine bakacağız. Sonraki datalar ikinci ve üçüncü fiyatlamayı oluşturabilir. Unutmamak gerekiyor ki her ne olursa olsun piyasalar üzerinde Brexit stresi var ve gizli bir köşede duruyor. Merkez bankalarının piyasaları sakinleştirmeye yönelik reçeteleri işe yaramış gibi görünse de, en ufak bir tansiyon artışında yeniden karışık fiyatlamalar görebiliriz. En kötü senaryoda yeniden Dolar’ı seçen yatırımcılar için de bugün ABD istihdamına yönelik beklentileri yeniden şekillendirebilecek bu dataları detaylı inceleyecektir. Verinin beklentisi 170 bin seviyelerinde. Veri beklenti altında kalsa bile 150 bin üzeri bir performansın Dolar’ı ateşleyebileceğini söyleyebiliriz. 100K altındaki datalar inancı sarsabilir. Beklenti üzeri her gelişme Dolar’ın önümüzdeki haftalardaki hakimiyetini de pozitif yönde etkileyebilir. İkinci ve üçüncü fiyatlamalarda mutlak suretle ücretler ve işsizlik oranı etkili olacaktır. Eğer bugün olumlu bir TDİ datası, iyi bir ücretler verisi ile desteklenirse, Dolar gücünü özellikle Sterlin ve Euro gibi gücünü kaybetmiş para birimlerine karşı artırabilir. Sterlin’de 1.2860 altında 1.2800-1.2700 denemeleri görebiliriz. Euro Dolar’da beklentilerimiz 1.1000 altında 1.0900 denemelerini gündeme getirebilir. Olumsuz senaryoda 1.1100 üzerinde 1.1150-1.1180 seviyelerini görebiliriz.Sterlin/Dolar’da 1.3000-1.3200 arası denenebilir. Ancak 1.35 altında kaldığımız sürece paritenin çok fazla yukarıda tutanabileceğini düşünmüyoruz. Hali hazırda BoE’nin piyasalara genişleyici bir hamle yapma ihtimali hazır kıta bekliyor.

ALTIN, DOLAR BEKLENTİLERİ

Bildiğimiz üzere altın bu yılın ilk yarısında yüzde 25 kadar bir değer kazanımı yaşadı ve küresel risklerin artması ile spekülatif yükselişler gerçekleştirdi. Ara ara Dolar endeksi bu dönemde kuvvetlense bile Altın güçlü duruşuna devam ediyor. Ancak bugün gelecek TDİ, altında kısa vadede fiyatlama yaratabilir. İyi bir veri ile birlikte 1350 altında 1335-1326-1308 seviyelerine yeniden dönebiliriz. Ancak buranın altında çok fazla kalacağımızı düşünmüyoruz. Yukarı tepki vermesi özellikle 1300’lere yaklaşan bir ons fiyatından olası duruyor. Yukarı da ise, 1357 üzerinde 1375 direncini takip ediyor olacağız. Dolar kurunda 2.90-2.95 arasını takip ediyor olacağız. Bu hafta daha stresli başlayan piyasalar yeniden Dolar’ı seçti. İyi bir veri kurun 2.9530 direncine yeniden taşıyabilir. Geçilmesi halinde 2.9650-2.9800 denemelerini görebiliriz. Geri çekilmelerde 2.9080-2.9000 bölgeleri kısa vadeli desteklerimiz ve uzun pozisyon denemeleri için uygun noktalar olabilir.

GÖKHAN ÖZKAN
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI