TCMB’den son `50`!

20.06.2016 11:07
Son üç toplantıda üst bantta 125 baz puan indirim yapan Merkez Bankası, bu toplantıda yapacağı 50 baz puanlık faiz indirimi sonrası sadeleştirme adımlarına ara verebilir.

Yılın ilk çeyreğinde  siyasi ve jeopolitik risklere rağmen %4.8 büyüyen Türkiye ekonomisinin yılın ikinci yarısında aynı ivmeyi devam ettirmesi zor görünüyor. Sanayi üretiminde Nisan ayında görülen gerilemenin yılın ikinci yarısında devam edebileceğini ve ihracat tarafındaki sıkıntının büyümeye negatif katkısının artacağını düşünüyorum. Nisan ve Mayıs aylarında sırasıyla %6.57 ve %6.58 gelen enflasyon rakamları bu yılın dip seviyelerini gördü. Mayıs ayında baz etkisinin sona ermesiyle birlikte Haziran ayı itibariyle enflasyonda yeniden yükseliş görebiliriz. Son dönemde yükselen petrol fiyatları ve asgari ücret artışının iyide iyiye ekonomiye girmesi, yükselişi destekleyecek göstergeler arasında yer alıyor. Ayrıca çekirdek enflasyonun manşete ayak uydurmakta zorlanması düşüşün kalıcı olamayacağını gösteriyor. 



Yurtdışındaki gelişmelere baktığımızda ise Brexit’in ciddi bir risk olduğunu son dönemdeki piyasa hareketinde görebiliyoruz. Son anketlerde AB’den ayrılmak isteyen İngilizler’in oranı %53’ten yüzde 44’lere kadar geriledi. Piyasada korku endeksi olarak bilinen VIX, 1 haftada yüzde 70’e yakın yükselirken, güvenli varlıklara olan talebin artması ile TL’de değer kaybı görüyoruz. Brexit olması durumunda,küresel hisse senedi piyasalarında ise satışlar güçlenerek devam ediyor.



FED’in Haziran toplantısına baktığımızda ise kısa vadede temkinli duruşa devam ettiklerini, uzun vadede ise politikalarında bir değişikliğe gitmediğini görüyoruz. Son gelen şok istihdam rakamı sonrası istihdam piyasasındaki zayıflamadan bahseden üyeler, bunun geçici olduğunu ve yeniden güçleneceğini ifade ettiler. Ekonominin ikinci yarıda güçlenmesi beklenirken, hane halkı harcamalarının güçlü olduğu belirtildi. Asıl önemli kısım ise olan noktalarda ise 2016 yılında iki faiz artışı beklentisi devam etti. Faiz oranı beklentisi %0.875 olurken, 1 faiz artışı bekleyen üyelerin sayısı 2 artırım bekleyen üyelerin sayısını aştı. Mart ayında 7 üye  3 veya daha fazla faiz artışı öngörüyordu.

FED’in ikinci yarıda ekonominin toparlanması ile birlikte en az 1 faiz artışı yapabileceğini ve faiz artışı sonrası kurda 3 TL’nin üzerinde kalıcı hareketin olabileceğini düşünüyorum. Siyasi tarafta yaşanacak gelişmelerde kurda yükselişe neden olabilir.Bu gelişmeler ışığında,  Merkez Bankası’nın faiz indirimleri sona ermiş olacak.

GİZMEN NALBANTLI
IŞIKFX BAŞANALİST