21.04.2024 08:37:17 TİM 7 bankayla iş birliği protokolü imzaladı - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

TİM 7 bankayla iş birliği protokolü imzaladı

11.04.2018 14:05

Son güncelleme : 11.04.2018 16:30

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İş Bankası, Albaraka Türk, Akbank, Şekerbank, VakıfBank, Denizbank ve Halk Bankası arasında iş birliği protokolü imzalandı.



AA

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 71 bin ihracatçı firmanın finansal ihtiyaçlarının karşılanması  noktasında yaptığı çalışmalar kapsamında, TİM Dış Ticaret Komleksi'nde düzenlenen  "TİM ve Bankalar Arası İş Birliği Protokolü" imza törenine, TİM Başkanı Mehmet  Büyükekşi, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, VakıBank Genel Müdür Yardımcısı  Ersin Özoğuz, Albaraka Genel Müdürü Melikşah Utku, Denizbank Genel Müdürü Hakan  Ateş,  Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, Akbank Genel  Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz ve Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Umut Ülbegi  katıldı.
 
Törende konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM olarak ihracatçılara  fayda sağlayacak her konuda birçok faaliyet yürüttüklerini belirterek,  ihracatçıların neye ihtiyacı varsa, TİM olarak yanında olduklarını söyledi.
 
Güçlerini ve kaynaklarını firmaların önünü açmak için seferber  ettiklerini dile getiren Büyükekşi, "Bugün ister 5 dolar ister 5 milyar dolar  ihracat yapan 71 bin firmamızın tamamı bizler için son derece  değerli. Her bir  firmamızı dikkatle dinliyor, sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bildiğiniz  gibi, TİM olarak, her çeyrek düzenlediğimiz ihracatçı eğilim araştırmamız var. Bu  araştırmalarımızda, her dönem, o günkü gündeme ilişkin sorunlar ön plana çıkıyor.  Ancak, güncel sorunların yanında, kronik olarak her çeyrekte dile getirilen bir  finansman sorunumuz var. Finansmana erişim ve finansman maliyetleri  ihracatçılarımızın en büyük ve en önemli derdi. Bugün burada toplanmamızın amacı  da bu alanda firmalarımıza destek vermek. Yani taşın altına elimizi koymaktır."  diye konuştu.
 
Büyükekşi, küresel piyasaların ve Türkiye'nin faizlerin yükseldiği bir  zaman diliminden geçtiğine dikkati çekerek, bu durumun hem yatırımı hem de  ihracatı olumsuz etkilediğini aktardı.
 
İmzalanan protokolle amaçlarının hem ihracat yapan firmaların hem de  bankaların nasıl iş birliği yapabileceğini gösterebilmek olduğunu ifade eden  Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Pazartesi günü Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi Teşvik belgeleri  takdim törenindeydik. Programda Cumhurbaşkanımızın da dile getirdiği gibi,  faizlerin yükseldiği bir ortamda firmalarımızın yatırım imkanları azalıyor.  Yatırımların azalması da direkt olarak ihracatımıza da olumsuz yansıyor. Bu  programda 19 firma 23 proje için teşvik belgelerini aldılar. Toplam planlanan  yatırım 135 milyar TL. Ancak biz biliyoruz ki, bankalarımızla iş birliği  yaparsak, ihracatçılar olarak el ele verirsek, bu rakamı çok daha yukarılara  taşıyabileceğimizi düşünüyoruz.  O yüzden de borçlanma maliyetlerini azaltarak,  ihracatçılarımızın iş yapma kolaylığı tanıyarak, bu konuda önemli adımlar  atabiliriz."
 
"EN BÜYÜK VE EN ETKİN BANKALAR, KAPILARINI İHRACATÇILARIMIZA SONUNA  KADAR AÇTI"
 
Mehmet Büyükekşi,   geçmişte 5 banka ile iş birliği protokollerine  imza attıklarını anımsatarak, bu sayede bankalar tarafından TİM çatısı altındaki  ihracatçılara ayrıcalıklı finansman ürünleri sunulmasının önünü açtıklarını  söyledi.
 
Bugün yapılan imza töreninde Akbank, Vakıfbank ve Halk Bankası ile  protokolleri yenilediklerini kaydeden Büyükekşi,  İş Bankası, Albaraka Türk,  Şekerbank ve Denizbank ile  ilk defa protokol imzalandığını bildirdi.
 
Büyükekşi, "Türk bankacılık sektörüne yön veren en büyük ve en etkin  bankalarımızın neredeyse tamamı kapılarını ihracatçılarımıza sonuna kadar açmış  oldu. Bu protokollerle bankalarımız, firmalarımıza ayrıcalıklı hizmetler sunuyor.  Çeşitli kredi tiplerinde, banka sermayeli veya Eximbank kaynaklı olarak uygun  koşullar sağlanıyor. Gayrinakdi krediler anlamında teminat mektubu ve akreditif  işlemlerine kolaylıklar getiriliyor. Mevduat ürünlerinde, hazine işlemlerinde,  ticari kart hizmetlerinde, finansal kiralamalarda, sigorta işlemlerinde yani  ihracatçının bankaya her temasında çok önemli ayrıcalıklar sağlanıyor."  değerlendirmesinde bulundu.
 
İş birliği çerçevesinde ihracat ve ihracatın finansmanı konularına  yönelik araştırma ve çalışmalarda da yapılacağını bildiren Büyükekşi, bu  adımların, kısa sürede meyvelerini vereceğini ifade etti.
 
"HEDEFİMİZ 170 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKMAK"
 
TİM Başkanı Büyükekşi, geçen yıl KGF’nin etki alanı genişletilerek,  KGF’nin ilgili hizmeti sayesinde Eximbank tarafından sağlanan kredilerde  ihracatçılara yüzde 100 kefalet sağlandığını anımsattı.
 
Geçen sene Eximbank’ın sağladığı kredi imkanlarının da  genişletildiğini aktaran Büyükekşi, şunları kaydetti:
 
"İnanıyoruz ki,  gerek Hükümetimizin attığı bu adımlar, gerekse de TİM  olarak bizim çabalarımızla birlikte ihracatçılarımız finansman konusunda sıkıntı  çekmeyecek. Zira firmalarımız finansmana ne kadar hızlı ulaşır ise o kadar çok  üretiyor, ihracatlarını artırıyor ve istihdam yaratıyor. Bu sayede hem firmamız,  hem ilgili sektörümüz, hem de ülkemiz büyüyor, güçleniyor. Bildiğiniz gibi  'Atılım Yılı' olarak ilan ettiğimiz 2017’de ihracatımız yüzde 10,2 artış  kaydetti. 2018 yılını da “Rekorlar Yılı” ilan ettik. İlk üç ayda her ay çift  haneli ihracat artışı açıkladık. Özellikle mart ayında bu zamana kadar hiç  ulaşmadığımız bir rakamı gördük. Aylık bazda 15 milyar doların üzerine çıktık.  Yıl sonunda inanıyoruz ki; orta vadeli programda ihracat hedefi 169 milyar  dolar ama bizim hedefimiz 170 milyar doların üzerine çıkıp 172-175 milyar dolar  arasında bir rakamı başarabilmek.  Bu da bu zamana kadar ulaşılan ihracat rakamı  olacak.  Bugün burada bankalarımızın yöneticileri ile birlikte atacağımız imzalar  ile  bu temponun daha da artmasına katkı sunacağız. Firmalarımızın elini  kuvvetlendirecek, küresel arenada rekabet güçlerini arttıracak.  Güçlü bir  ihracatın sağlam bir finansman desteğiyle olduğunu biliyoruz. 2023 yılı  hedeflerine ulaşma noktasında bankaların bu desteği bize ayrı bir güç katacak." 
 
"İHRACATÇILAR, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK"
 
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da ihracatçıların, Türkiye  ekonomisinin geleceğini şekillendirecek en önemli unsurlar arasında yer aldığını  vurgulayarak, daha önce benzer bir protokol kapsamında 3 bin 300 firmaya 1 milyar  doların üzerinde finansman sağladıklarını bildirdi.
 
Bugün imzalanan protokolle bu rakamın üzerine çıkarak, ihracatçıları  daha fazla destekleyeceklerini belirten Arslan, protokolün piyasadaki faiz  hadlerinin aşağı çekilmesine bir katkı sağlayacağını ümit ettiklerini dile  getirdi.
 
İhracatçıların desteklenmesinin, Türkiye’nin dış ticaret rakamlarının  yükselmesi, Türkiye'nin uluslararası rekabette üst seviyelere çıkması ve halkın  daha fazla refah içinde yaşaması anlamına geldiğini ifade eden Arslan,  "Sanayicimizin işlerini büyütmesi, firmalarını uluslararası rekabete uygun olarak  geliştirebilmesi noktasında reel kesimin bankacılık sektörünün desteklerine  ihtiyaç duyduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Halkbank olarak biz de ülkemizin  2023 yılı vizyonunun çizdiği hedeflere duyduğumuz bağlılıkla, TİM üyesi  ihracatçılara destek vermek amacıyla burada bulunmaktan büyük gurur duyuyoruz."  şeklinde konuştu.
 
Arslan, KOBİ’leri ihracatçı yapma hedeflerinin olduğunu belirterek,  "170 milyar dolarlık ihracat hedefi, gerçekleştirilemeyecek bir hedef değildir.  Bu tür iş birlikleri devam edecektir." ifadesini kullandı.
 
"SERMAYE PİYASALARI DA BANKACILIK SEKTÖRÜNE YOLDAŞLIK ETMELİ"
 
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise "Bizim reformları tamamlayıp  marka yaratarak, artık iç ve dış talebi dengeleme, daha doğrusu bize olan dış  talebi artırma meselemiz var. Bunun yanında 2023 hedefleri çerçevesinde, bütün  döviz kazandırıcı işlemleri, mal ihracatı kadar turizm başta diğer döviz  kazandırıcı işlemleri de saymak gerekir. Banka olarak hep ihracatçılarımıza  pozitif ayrımcılığı öngördük. İş birlikleri çok önemli ama sürdürülebilir olması  için sermaye piyasalarının da bankacılık sektörüne yoldaşlık etmesi lazım."  değerlendirmesinde bulundu.
  
"FİNANSMAN MALİYETLERİ BÜYÜK ÖLÇÜDE AŞAĞI ÇEKİLMELİ"
 
Albaraka Genel Müdürü Melikşah Utku, temel sorunların çözümünün  ihracat olduğunu belirterek, bütün dünyada olmayan girişimcilik ruhunun  Türkiye'de varolduğunu söyledi.
 
İhracatı daha karlı ve katma değerli yapmaya yönelik çalışmalar  yapılması gerektiğini dile getiren Utku, "Bir taraftan marka değerinin ön plana  çıkması lazım, bir taraftan da finansman maliyetlerinin büyük ölçüde aşağı  çekilmesi gerek. Bankalar olarak elimizden geleni yapacağız." ifadelerini  kullandı.
 
"ANADOLU’DA DAHA ÇOK KOBİ’YE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ"
 
Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Umut Ülbegi, Şekerbank olarak  yalnızca büyük şehirlerde değil Anadolu’da da ihracatçı KOBİ’leri  desteklediklerini söyledi.
 
İmzalanan protokol kapsamında ihracatla büyümek isteyen KOBİ’lere  mevzuatla ilgili konulardan, belge hazırlama sürecine kadar birçok başlığı  kapsayan ücretsiz dış ticaret danışmanlığı hizmeti verdiklerini belirten Ülbegi,  "Danışmanlık hizmetinin yanı sıra ihracatçı müşterilerimize, hızlı ve kaliteli  dış ticaret operasyon altyapısı, kısa ve orta vadeli ihracat finansmanı  kredileri, Eximbank kredileri, ihracat akreditif iskontosu gibi hizmetlerle de  katkıda bulunuyoruz." dedi.
 
Ülbegi, protokolle Anadolu’da daha çok KOBİ’ye ulaşmayı, böylelikle  Türkiye’nin kapsayıcı büyümesini desteklemeyi hedeflediklerini de ifade etti.
 
VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Ersin Özoğuz da Türkiye'nin 2023  hedefleri doğrultusunda milli ekonomiye katma değer sağlayacak çalışmalara imza  attıklarını belirterek, üretimi, istihdamı destekleyen, ihracatı güçlendiren  projelerin yanındaki olmaya devam edeceklerini söyledi.
 
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek ise İş  Bankası olarak  tüm ihracatçılara uzun yıllara dayanan tecrübe ve birikimleriyle  gereken finansal desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, protokolle ürün ve  hizmetlerini uygun koşullarda TİM üyelerine sunacaklarını ifade etti.
 
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, katma değerli ihracat yapma  konusunda Türkiye’nin marka ve Ar-Ge finansmanı noktasında farklı yaklaşım  sergilemesi gerektiğini belirterek, "Yüksek katma değerli ürünlerin ihracatı  noktasında kat etmemiz gereken yollar var. Bugün buraya pastadan pay almak için  değil, pastayı büyütmeye geldik." dedi.
  





'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,4915 32,5004 % 0,08  
Euro 34,5977 34,6901 % -0,12  
Sterlin 40,0387 40,2394 % -0,46  
Frank 35,5546 35,7328 % 0,28  
Riyal 8,6287 8,6720 % 0,06  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,65 28,71 % 0,66  
Platin 934,17 937,32 % 0,66  
Paladyum 1.030,19 1.034,38 % 0,66  
Brent Pet. 87,24 87,24 % 0,66  
Altın Ons 2.391,52 2.392,09 % 0,66