14.04.2024 13:23:06 Bakan Albayrak: Yeni başarı hikayesini hep beraber yazacağız - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Bakan Albayrak: Yeni başarı hikayesini hep beraber yazacağız

07.02.2019 13:29

Son güncelleme : 08.02.2019 14:06

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Delegeler Çalıştayı`nın açılış konuşmasında, "Yeni başarı hikayesini tüm Türkiye olarak hep beraber yazacağız" dedi.



AA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Delegeler Çalıştayı'nın  açılış konuşmasında, Türkiye'nin son 16 yılda önemli bir dönüşüm  gerçekleştirdiğini, önemli mesafeler kat ettiğini, büyük bir başarı hikayesine imza attığını söyledi.

Söz konusu sürede 30 milyar dolar seviyelerinde olan ihracatın bugün  170 milyar dolara yaklaştığını anımsatan Albayrak, bu başarı hikayesinin tüm  Türkiye olarak hep birlikte gerçekleştirdiklerini anlattı.

Bakan Albayrak, ekonomide yeni başarı hikayesi yazmaya başladıkları  bugünlerde başta ihracat ailesi olmak üzere tüm paydaşlarının bu hikayenin birer  kahramanı olacağını kaydederek, yeni başarı hikayesini tüm Türkiye olarak hep  birlikte yazacaklarını aktardı.

Belirsizliklerin arttığı, korumacılığın mevcut sistemi derinden  sarstığı, Avrupa'nın ve Çin'in yavaşlamaya başladığı bu dönemde her zamankinden  daha fazla çalışacaklarını vurgulayan Albayrak, bu süreci bir fırsat dönemi  olarak okuduklarını anlattı.

Albayrak, birilerinin tehdit olarak tanımladığı bu dönemde ülkenin öne  çıkan özelliklerini iyi değerlendirerek küresel ticaretin yıldızı haline  geleceklerinin altını çizdi.

İki ülkenin yaşadığı ticari bir çatışmanın üçüncü ülkeler için yeni  bir pazar fırsatı manasına geldiğini dile getiren Albayrak, küresel ticaretten  alınabilecek önemli pay olduğunu aktardı.

Albayrak, Türkiye'nin geçen yılın ağustos ve eylül aylarında küresel  finansal sistemde çok art niyetli spekülatif saldırılara maruz kaldığını  hatırlatarak, "Ekonomimizin kırılganlıklarını bilerek 2018'i bir tecrübe, ders  çıkarma ve sistemimizin bağışıklık düzeyini güçlendirme yılı olarak geride  bıraktık. Tiwite dayalı bir ekonomi... Öyle mi? Bir tiwit atılıyor öyle, bir  tiwit atılıyor böyle. Sadece bu bile, iki tiwit arasındaki 5 ayda yaşanan  sürecin, ikinci tiwit sonrası piyasalarda oluşturduğu etkiyi gözlemleme bile  Türkiye'nin hangi adımları attığını, bağışıklık sisteminin ne şekilde güçlenmeye  başladığını çok net gösteriyor." diye konuştu.

"ŞUBAT OCAKTAN, MART DA ŞUBATTAN DAHA İYİ OLACAK"

Albayrak, "Şimdi ülke ekonomisinin kırılganlıklarını ortadan kaldırma  ve son 5 yıldır siyasi, toplumsal, ekonomik ve terör saldırılarından dolayı  ertelemek durumunda kaldığımız tüm yapısal ve sistemsel dönüşümleri, adımları  hayata geçirme zamanı. Şimdi daha çok çalışan, daha çok üreten bir Türkiye'yi el  birliğiyle bir üst lige çıkarma zamanı." dedi.

Bugün sanayicinin, KOBİ'lerin, ihracatçının sorunlarını yakından  bildiklerini, bu sorunları ortadan kaldıracak adımları tek tek attıklarını  anlatan Albayrak, sorunların çözümüne yönelik adım atmayı sürdüreceklerini  kaydetti.

Berat Albayrak, "Göreceksiniz ki şubat, mart ve arkasından nisan ve  mayıs ayları ile birlikte reel sektörün likidite açısından çok daha rahatladığı,  özellikle eylül-ekim aylarında başlayan sıkıntılardan büyük ölçüde kurtulmaya  başlandığı bir döneme şahitlik edeceğiz. Ekim eylülden, kasım ekimden, aralık  kasımdan, ocak aralıktan, şubat da ocaktan daha iyi olacak. Çok net söylüyorum;  şubat ayı, ocaktan bankacılığın likiditesi açısından daha iyi bir ay olacak. Mart  da şubattan iyi olacak hacimler açısından. Korku, kaygıların, spekülatif  saldırıların yaşandığı, özellikle 2018'in son çeyreğindeki o hava dağılmaya  başladı. Zaten bunu piyasalardan görüyorsunuz. Yüzde 40'lara, 50'lere ulaşan  faizlerin bugün yüzde 20'ler ve altına inmeye başladığından görüyorsunuz."  değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE'NİN BAŞINI ÖNE EĞECEK HİÇBİR SIKINTISI YOK"

Albayrak, tüm paydaşları ile koordineli bir şekilde bu süreci  yürüttüklerini ve çok daha etkin netice alacaklarını belirterek, hayalperest  olmadıklarını ancak gerçeği de doğru okuyacaklarını söyledi.

Birilerinin felaket tellallığı yaptığını dile getiren Albayrak, bunun  milli bir duruş olmadığını, Türkiye'nin mevcut kapasitesinin farkında olduklarını  bildirdi.

Albayrak, "Bugünün dünden, yarının da bugünden daha iyi olduğunu çok  net görüyoruz. Türkiye'nin başını öne eğecek hiçbir sıkıntısı yok. Bunun en güzel  örneğini ihracatçılar olarak siz ortaya koyuyorsunuz." dedi.

Böyle bir iklimde gösterdikleri reaksiyonun, şu anki tablonun bu yılın  her geçen gününde çok daha iyileşeceğini dile getiren Albayrak, bundan en ufak  bir şüphenin duyulmaması gerektiğini söyledi.

Albayrak, ekonominin tüm paydaşlarının bugüne kadar hiç olmadığı kadar  yoğun bir iletişim ve koordinasyon içerisinde hareket ettiğini ifade etti.

"ENFLASYONLA MÜCADELEDE ATILAN ADIMLAR  ETKİSİNİ GÖSTERMEYE BAŞLADI"

Bakan Albayrak, ekonomideki kırılganlıkların başında gelen enflasyonla  mücadele konusundaki yaptıkları faaliyetlere değinerek, şu değerlendirmelerde  bulundu:

"Hamdolsun, enflasyonla mücadelede arzu ettiğimiz düşüş sürecini, gıda  tarafı dışında net bir şekilde ortaya koyduk ve emin adımlarla ilerliyoruz.  Nitekim yıl sonu için 20,3 ile hedeflerimizin altına getirdiğimiz bu enflasyonun  ardından 2019'a da umutlu bir giriş yaptık. Yine bu noktada baktığımızda çekirdek  enflasyonun 19,53'ten 19,02'ye gerilediğini çok net gördük.

Ve gıda tarafının negatif etkisi olmasaydı, her yerde bunu ifade  ettim, son 20 yılın en yüksek tek ayı geldi gıdada, yüzde 6,5'a yakın. Hiçbir  negatif ve pozitif etkisi olmasa, aralık ile aynı gerçekleşse, ocak ayı gıda  enflasyonu 6,5 değil de sıfır gerçekleşse, enflasyon ne olacaktı biliyor musunuz?  Eksi 0,43 olacaktı. Yıllıkta 18,85 yapıyor. Demek ki bu mücadele noktasında  atılan adımlar çok güçlü reaksiyon göstermeye başladı."

Son 6 ayda atılan adımların piyasalar tarafından çok olumlu karşılık  bulduğunu aktaran Albayrak, bu olumlu reaksiyon ile Türkiye'nin Risk Primi'nin  (CDS) 290'lar seviyesine, 2 yıllık devlet tahvil kağıdının yüzde 18'lere, 5  yıllıklarda yüzde 15,64 seviyesine, 10 yıllıklarda da yüzde 14'ün altına indiğini  dile getirdi.

Albayrak, Türkiye yatırımcı tabanını daha da genişletmek için Uzak  Doğu, Asya, Japonya ve Çin gibi birçok pazardan kaynak, para birimi ve maliyet  çeşitliliğini artırdığını vurgulayarak, "Tüm yaşanan süreçlerde fırsatçılıkla  hareket eden birilerine, milletimizin cebindeki parasını pul etmesine, sofrasına  el uzatmasına izin vermeyeceğiz. Belediyelerimizle birlikte kaynağından sebze ve  meyveleri alarak büyük şehirlerimizde maliyetine vatandaşlarımıza sunacağımız  adımları önümüzdeki haftaya görmeye başlayacağız." diye konuştu.

"FIRSATÇILARLA İLGİLİ EN AĞIR ADIMLAR ATILACAK"

Yaptıkları araştırmalara göre fırsatçıların seçim gündemini de fırsata  çevirmek için çalıştığını aktaran Albayrak, şunları kaydetti:

"Sivri biber, domates, patlıcan... Bu ay sivri biber ne oldu?  İhracatçımız bunu mu konuşacak? Türkiye bunu mu konuşacak? Biri oradan stokluyor,  biri bilmem ne yapıyor. Kimse kusura bakmasın. Bu fırsatçılık 82 milyonun cebine  kastediyorsa kabul edilebilir bir şey değil. Son gelen bilgiler çok enteresan  şeylerin döndüğünü gösteriyor. Bununla ilgili en ağır adımlar atılacak. Kimsenin  şüphesi olmasın. Devletin olduğu bir ortamda hiçbir sorunun çözümsüz olmadığını  vatandaşımız kısa sürede görecek."

Albayrak, Hal Yasası'yla birlikte tarladan sofraya tüm bu süreçlerin  altyapısını güçlendirecek profesyonel bir dönüşüm sürecinin çok yakında devreye  alınacağına işaret ederek, bu hafta seracılıkla ilgili yeni yatırım ve dönüşüm  süreciyle alakalı bir anons yapılacağını anlattı.

Modern seracılık altyapısının dönüşümüne dikkati çeken Albayrak, şu  değerlendirmelerde bulundu:

"Seracılık kapasitesinin yüzde 90'ından fazlası ibtidai. 'İki rüzgar  esti, yıkıldı' yok. Yüksek kapasite ve verimlilik sağlayacak bir paketi Ziraat  Bankası yarın Antalya'da açıklayacak. Resme baktığımda inanılmaz cazip. Nisan,  mayıstan itibaren iklim koşullarıyla hızlı yatırıma geçilebilecek bir alan.  Müthiş bir dönüşümü çok hızlı bir sürede başlatacağız. Tarımsal üretimi  artırabilmek ve özellikle kış aylarında oluşan fiyat artışlarının önüne  geçebilmek amacıyla...

Çünkü biz ağırlıklı kış aylarında bu manipülasyonları görüyoruz. Sözde  2 fırtına, rüzgar esti. 2 bin dönüm sera etkilenmiş. Antalyanın kapasitesi 50 bin  dönüm. Türkiye'de binde 8 etkilenmiş. Birileri kıyameti koparıyor. Bu tip  olayların da önüne geçebilmek amacıyla güçlü bir plan ve program içerisinde  destekleyecek bu paketi açıklayacağız."

"SERALARLA İLGİLİ YAŞANAN RUHSAT SORUNUNU DA HALLETTİK"

Berat Albayrak, Ziraat Bankası tarafından düşük faizli, Hazine  tarafından da sübvanse edilen kredilerle bu dönüşümü çok hızlı bir şekilde ortaya  koyacaklarını vurgulayarak, "Seraların yapımı, yenilenmesi, bu kredilerin  altyapısını yarın Hüseyin Bey (Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve  Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın) açıklayacak. Seralarla ilgili yaşanan  ruhsat sorununu da hallettik." şeklinde konuştu.

Özellikle ülkemizde jeotermal su kaynaklarının bulunduğu yerlerde  organize bölgeler oluşturulacağı bilgisini veren Albayrak, yatırımcıların bu  bölgelerde kuracağı seraların finansmanında bu kredilerle çok daha hızlı bir geri  dönüş alacaklarını söyledi.

Albayrak, yatırım ve işletme kredilerinde ve kredi limitlerinde daha  yüksek bir artışa gideceklerini belirterek, "Seralar için bu paketin yanında bir  önemli adımı da devlet olarak biz atacağız.  ifadelerini kullandı.

Bu arada Albayrak, konuşmasının ardından Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan  ile basına kapalı gerçekleştirilen bir toplantıyla ihracatçı sektör başkanlarının  sektörleriyle ilgili talepleri, çözüm önerileri ve beklentilerini dinledi.




'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66