Piyasalar at gözlüğünü taktı

27.10.2016 14:25

Son haftalarda yaşanan harekette piyasalar varsa yoksa “dolar” diyor. Aslına bakarsanız döviz piyasasının yaptığı fiyatlama doğru ve Amerikan Doları değer kazanmalı ama acaba bu hareket aşırıya kaçar mı? Piyasalar abartmayı sever ve doların yükselişi aşırıya kaçabilir. Nitekim bu aralar sadece dolar tarafındaki pozitif gelişmeleri fiyatlayarak sergilenen taraflı bir tavır gözlüyoruz.

Dolar dışında piyasada dikkatimizi çeken altın fiyatlarında 1350 dolar/ons üzerinde dengelenme, petrolde yukarı yönlü yükseliş hareketinin ivme kaybetmesi ve Türk Lirası’nda hızlı değer kaybı sonrasında soluklanma diyebiliriz. Tahıl grubundaki emtialar ise arz/talep dengesine göre farklılık gösteriyor. Soya fasulyesi Amerikan Tarım Bakanlığı (USDA) raporunda yüksek dönem sonu stoklara rağmen yükseliyor. Kahve piyasasında yükseliş ile fiyatlar yeni yüksek seviyeleri ziyaret ediyor. Endüstriyel metallerde gümüş ve bakırın toparlanma isteği ise ekonomik canlanma umudunu beraberinde getiriyor. Kısaca güçlü dolar baskısından sıyrılabilenler yükselirken diğerleri yerinde sayıyor ve ya değer kaybediyor.

Kasım ayının ilk haftasına Merkez Bankaları toplantıları damgasını vuracak. 01 Kasım Avustralya ve Japonya, 02 Kasım FED, 03 Kasım İngiltere Merkez Bankaları toplanıyor. 04 Kasım’da Amerika’da istihdam raporu açıklanacak ve 08 Kasım’da genel seçimler var. Anlaşılan bu yoğun ekonomik takvimde piyasalar “at gözlüğü” ile bakmaya devam edecek ve en kolayını seçerek dolar pozitif fiyatlamayı sürdürecek. 08 Kasım Amerikan seçim sonuçları sonrasında anketlerin tahminleri yönünde bir sonuç ve Clinton dönemi ile piyasalar normal fiyatlamalarına dönebilir. Biz de Dünya’dan kopuk hareket edemeyeceğimize göre kritik Merkez Bankaları toplantıları ve gelişen ülke piyasalarındaki genel seyir ile yön bulacağız.

Son çeyrekte küresel piyasalardan kopuk bir hareket imkânsız iken Dolar/TL paritesinde arada yaşanan geri çekilmelere rağmen yukarı yönlü eğilim korunuyor. Cuma günü Amerika üçüncü çeyrek büyüme rakamının yüzde 2,5 olan beklenti altında gerçekleşmesi ile Dolar bir miktar değer kaybedebilir. Ancak yukarıda sıraladığımız gibi yoğun gündem ve bu kadar belirsizliğin olduğu bir dönemde dolarda ciddi bir geri çekilme zor iken Türk Lirası’nın değer kazanma potansiyeli sınırlı. Bu çerçevede yılın geri kalanında Türk Lirası da diğer gelişen ülke para birimlerinde olduğu gibi zorlu bir mücadele verecek.

ARZU TOKTAY
XTB MENKUL DEĞERLER/ ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ