14.04.2024 16:28:56 TİM`de başkanlık yarışı kızıştı - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

TİM`de başkanlık yarışı kızıştı

23.06.2018 11:45

Son güncelleme : 25.06.2018 10:41

Türkiye ihracatının lokomotif kuruluşu Türkiye İhracatçılar Meclisi`nde, yeni başkan 30 Haziran`da yapılacak genel kurulda belli olacak.



AA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin görev süresi bu yıl sona eriyor. Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin erkene alınması  nedeniyle, TİM'in daha önce 24 Haziran’da yapılması planlanan genel kurulu, 30  Haziran'da gerçekleştirilecek.
 
Genel kurulda Türkiye'nin gözde kurumunun yeni başkanı seçilecek.  Başkanlık yarışı için  Tahsin Öztiryaki, İsmail Gülle ve Oğuz Satıcı  adaylıklarını ilan etti.
 
Tahsin Öztiryaki, halihazırda TİM Başkanvekilliği görevine devam  ederken, Oğuz Satıcı 2001-2008'de TİM başkanlığı yapmıştı.
 
Adaylardan İsmail Gülle ise 2003-2018'de İstanbul Tekstil ve  Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı sürdürdü. Gülle,  şu an Türkiye Tekstil Sektör Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyor.
 
"GİRİŞİM 4.0 HAMLESİNİ BAŞLATACAĞIZ"
 
TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı Gülle, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, başkan seçildiği takdirde TİM'e, başkana değil ekibe dayalı  bir yönetim şekli getireceklerini söyledi.
 
TİM'in gençlerle frekans uyumunu sağlamak için hummalı bir çalışmaya  girişeceklerini anlatan Gülle, Türkiye'nin orta ve uzun vadeli kalkınması için  nitelikli ihracata, bunun için de genç zihinlere ihtiyaç duyulduğunu aktardı.
 
Gülle, yeni çağın "yapay zeka" çağı olduğunu vurgulayarak, böyle bir  ortamda Türkiye'nin ihracat ve üretim stratejisini değiştirmek gerektiğini  savundu.
 
Bir süredir dile getirdikleri İhracat 4.0 ile hem TİM'in hem de  ihracatçıların, işin teknolojisini kazanacağını dile getiren Gülle,  ihracatçıların rekabetin yoğun olduğu pazarlarda avantajlar elde edeceklerini  kaydetti.
 
Yeni dönemde inovasyon kültürünün ülkenin kılcal damarlarına kadar  yaygınlaşması için çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yapacaklarını anlatan  Gülle, şunları söyledi:
 
"Ülkemizde halihazırda başarıya ulaşmış yüzlerce girişim bulunuyor.  Bunların büyük kısmı başta İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Arı Teknokent olmak  üzere çeşitli üniversitelerde. Bir fikri sıfırdan oluşturup ticarileştiren ve  bunu daha sonra ihraç eder seviyeye gelebilen insan benim gözümde kıymetlidir,  başarılıdır. İşte maksadımız bu yönde girişimcileri orta öğretim aşamasındaki  girişimci adalarıyla buluşturmak. Böylece ülkemizde 'Girişim 4.0'  hamlesini  başlatacağız.
 
Bilindiği gibi yüksek katma değer ve inovasyon mesajları her zaman  konuşulan şeylerdir. Ancak 2023'e 5 yıldan az bir zaman kaldı. Bizim ülke olarak  genç fikirleri öncelikli kabul edeceğimiz bir dönem başlamalı. Burada kendi adıma  da bir öz eleştiri yapabilirim. Bizler maalesef genç girişimcileri ve girişimci  adaylarını yeterince dinleyemedik. Maalesef onları bir vitrin malzemesi gibi  gördük. Kısmet olur TİM'in başına geçersek Girişim 4.0 dönemi ile bu makus kaderi  değiştireceğiz. TİM üyelerinin girişimcilerle ortak projeler geliştirmesi için  yönetim olarak elimizi ve gövdemizi taşın altına koyacak, ihracatımızda katma  değer artışını sağlayacağız."
 
"BAŞKAN YARDIMCILARI DAHA AKTİF VE SORUMLULUK SAHİBİ OLACAK"
 
Türkiye’nin 500 milyar dolarlık 2023 hedeflerine ulaşması için var  gücüyle çalışacaklarını belirten Gülle, şöyle konuştu: 
 
"Sektörler konseyini yönetim gibi çalıştıracağız. Meclisin bütün  delegelerinin fikir ve görüşlerinden faydalanarak meclisi üç ayda bir toplantıya  çağıracağız. İhracatçının sorunlarının anında çözülmesi amacıyla 'Alo 24 ihracat  hattı' kuracağız. 
 
Eğitim kurumlarıyla iş birliğine giderek, insan kalitesini artırma  yönünde çalışmalar yapacağız. İhracatçının finansman sorunlarını çözümünde ve  desteklerin artırılması ve finansa daha rahat ulaşılması için  çalışacağız.Yapacağımız önemli değişikliklerden birisi de başkan yardımcısı  sayısını artırmak. Tarım, sanayi, mevzuat, uluslararası pazarlar ile Ar-Ge ve  İnovasyon olmak üzere 5 başkan yardımcılığı oluşturacağız. Başkan yardımcıları  daha aktif ve sorumluluk sahibi olacak. Teknolojinin bütün nimetlerinden  faydalanarak üyelerin toplantılara interaktif katılımını sağlayacağız. TİM  Kanunu’nu tekrar gözden geçirerek, uygulamada görülen aksaklıkların giderilmesi  için düzenleme yapacağız."  
 
"KESİNTİSİZ İHRACAT UYGULAMASINI BAŞLATACAĞIZ"
 
Gülle, 7/24 İhracat uygulaması ile kesintisiz ihracat dönemini  başlatacaklarını dile getirerek, 7/24 ihracat sistemine göre çalışacak gümrük  idareleri ile ihracatta maliyetlerin düşeceğini kaydetti.
 
Halihazırda 3 vardiya ile üretim yapan ancak ihracat işlemlerinde  mesai saatleri içerisine sıkışan ihracatçıların depolama ve lojistik  maliyetlerinin kayda değer şekilde gerileyeceğini anlatan Gülle, şunları  kaydetti:
 
"7/24 İhracat demek, ihracat mantığını kamu-özel tüm kesimlerin  benimsemesi demek. 7/24 çalışmak bütün kurumların hatta sokaktaki vatandaşın bile  ihracatın ciddiyetini ve gerekliliğini anlamasını sağlamak demek. Bunu  sağladığımızda üretimde ve ihracatta verimlilik artacak. İhracatın katma değeri  yükselecek, ihracatçı kazanacak. 500 milyar dolarlık ihracat hedefine daha kolay  ve hızlı ulaşacağız ve tabii ki ülkemiz kazanacak.Başkan seçildiğimizde öncelikle  başkana değil ekibe dayalı bir yönetim şekli getireceğiz. Hedeflere ulaşmada her  türlü sorunun üzerine giderek Türkiye’nin 500 milyar dolarlık hedefe ulaşması  için var gücümüzle çalışacağız."
 
"GENÇ FİKİRLERİ SANAYİCİLERLE BULUŞTURACAĞIZ"
 
TİM Başkan adayı Tahsin Öztiryaki de geçmiş dönemde yaptıkları  çalışmaların, Türkiye ihracatının altyapısını güçlendiren projeler olduğunu  düşündüğünü söyledi.
 
Katma değerli ürünler üreterek dünyaya sürdürülebilir şekilde ihracat  yapmak, Türk ürünlerini dünyanın gelişmiş ülkelerine satmak ve sanayicileri katma  değer ve tasarımla buluşturmak gibi önemli projelere imza attıklarını aktaran  Öztiryaki, şunları kaydetti:
 
"Dünya konjonktürü paralelinde ihracatımız artarak bir yerlere ulaştı.  Fakat sektörlerin içine daha çok girerek birliklerle daha yakın temas kurarak  bütün sorunları tespit edip, çözümlenmesini sağlayacağız. Amacımız ihracatın  önündeki engelleri kaldıracak çalışmalar yapmak. Tüm ihracatçı birlikleri ile hep  beraber tartışarak, ortak akıl ile nasıl daha ileriye gideriz diye çalışmalar  yapacağız.
 
Katma değerli ürün yapabilmek için tasarıma Ar-Ge’ye ve inovasyona  daha çok önem verilmesini sağlayacağız. Bunun için katma değer yaratabilecek,  düşünen genç fikirlere ihtiyacımız var. Genç fikirleri sanayiciler ile  buluşturacağız. Türkiye’nin her anlamda çok zengin yerel ham madde ve beceri  zenginlikleri var. Bu zenginlikleri bölge insanımız ile ortaya çıkartıp, ihracata  katkı verdireceğiz. Bunun paralelinde bölgenin istihdamını artıracağız ve genç iş  gücünü harekete geçireceğiz. Kurmayı planladığımız 'İhracat Timleri' ile ihracatı  gençlerimize yerinde öğreteceğiz."
 
"ARA MAMUL İTHALATI 172 MİLYAR DOLAR, BUNU AZALTMAK GÖREVİMİZ"
 
"Her şirketin, ürettiğinin yüzde 50’sini ihraç etmesi gerektiğini  bilmesini sağlamamız lazım." ifadesini kullanan Öztiryaki, ancak bu şekilde  Türkiye'nin ihtiyacı olan döviz girdisinin sağlanabileceğini kaydetti.
 
Öztiryaki, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Arzu edilen döviz girdisini sağlarsak hem şirketlerimizin hem de  ülkemizin ekonomisini güçlendirip katkı sağlamış olacağız. İhracat olgusunu  yaygınlaştıracağız, KOBİ’lerin bu konuda gelişimini sağlayacağız. 71 bin olan  ihracatçı sayısını artırmak için çalışacağız. Ürettiklerimizi dünyanın her yerine  satabiliyoruz. Geçmiş yıllara göre çok fazla yol aldık. Bu özgüveni tekrar  canlandırıp dünyanın her yerine taşımalıyız. Yeni pazarlar keşfetmemiz lazım.  Gelişen pazarlarda Hindistan ve Çin pazarını göz ardı etmemeliyiz. Asya pasifik  pazarında da büyümeliyiz. Ayrıca ara mamul ithalatı 172 milyar dolar, bunu  azaltmak da bizim görevimiz. İthalata panzehir olmaya çalışacağız.
 
Türkiye’de sadece sanayi alanında değil tarım alanında da katma  değerli ürünler yapmalıyız. Örneğin; organik tarım alanları yaratarak katma değer  sağlayabiliriz. Şu an üretilen ürünleri daha iyi ambalajlayarak daha katma  değerli hale getirebiliriz. Ürünlerimizi perakende zincirlerimizle beraber dünya  pazarları ile buluşturmalıyız. Türk markalarının mağazalarını açarak hem Türk  markasının dünyada gelişmesini sağlamak hem de ihracatı arttırmak amacında  olmalıyız."
 
"HALA KULLANILMAYAN İMKANLAR VAR"
 
TİM Başkan adayı Oğuz Satıcı ise TİM’de, dolayısıyla özel sektörün  ihracatında yeni bir hikayeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
 
"Ben ve yol arkadaşlarım bu yeni hikayeyi yazacağız." diyen Satıcı,  "Şu an Türkiye’nin ihracatını 4 yılda 400 milyar dolara çıkarma potansiyeli var.  Ben bu potansiyeli gerçekleştirebilirim. Potansiyel, dinamizm ve heyecan olmadan  gerçekleşemez. Bu nedenle, her şeyden önce ihracatın tüm aktörleri arasında ve  her alanında koordinasyonu sağlayacağız. Her ay ihracatçı birlikleri başkanları  ile düzenli toplanacağız." ifadelerini kullandı.
 
TİM bünyesinde görev almadığı 10 yıllık süreçte yeni tecrübeler  kazandığını anlatan Satıcı, yeni ilişkiler ve güçlü kanallar oluşturduğunu  kaydetti.
 
Bu kanalların birden fazla ihracatçı sektörü yıllık satın alması veya  aracılık ettiği ticaret hacmi 10 milyarlarca dolar düzeyinde olan küresel  yapılarla bir araya getireceğini öne süren Satıcı, şöyle konuştu:
 
"TİM, başkanlığımda doğrudan pazarlama ve sıcak satış imkanlarını  ihracatçı sektörlerin hizmetine sunacak. E-ticaret ve dijital kanallar üzerinden  tanıtımı ihraç ürünlerimizi için çok daha fazla etkin hale getireceğiz. Hala  kullanılmayan imkanlar var. Onları devreye alacağız.  Bugünlerde ticaret  savaşları gündemde ve bu ortamda ihracatı artırmanın zor olduğundan bahsedenler  çıkabiliyor. Ama mümkün. Çünkü açık duvarlar da var. O açıkları kullanmak  gerekiyor. İhracatçıları anlamlı kılan nokta da bu noktaları kullanma  becerisidir. AB, ABD ve Asya pazarlarında etkin koordinasyonu sağlayacağız
 
Yakın zamanda Hizmet İhracatçıları Birliği örneğinde gördüğümüz  ihracatçı ailesine yeni sektörler katılacak. Orada 9 sektör bulunuyor. O  sektörlerin hepsi ayrı bir birlik haline gelecek. Şu an Türkiye'nin hiç ihracat  yapmadığı alanlar var. Örneğin, resim, heykel, hat gibi eserler ihraç edilir hale  gelecek. Bunlar milyarlarca dolarlık pazar oluşturuyor. Biz şu an orada sıfırız  ama olacağız. Yeme içmede gıdada dünyada söz sahibi olabiliriz. Yol  arkadaşlarımdan biri sırf bunun için çalışıyor."
 
"DEVLETLE, SİYASETLE, SAYGIN, GÜÇLÜ İLİŞKİLER GELİŞTİRECEĞİZ"
 
Satıcı, göreve seçilmesi halinde TİM'in, bilişim ve teknoloji ile  dönüşmek zorunda olan Türkiye ihracatçısını tam zamanında ve yerinde destekleyen  bir yere dönüşeceğini söyledi.
 
"Endüstri 4.0’ın gelişimine destek verirken İhracat 5.0’ı  geliştireceğiz." diyen Satıcı, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Biz ihracatçılar, her yıl yaklaşık 50 milyar dolar seviyesinde cari  açık veren Türkiye ekonomisinin yegane çıkış yoluyuz. Devletle, siyasetle,  saygın, etkin güçlü ilişkiler geliştireceğiz. Milletimizin iradesi ile seçilmiş  her iktidarın, dünyadaki gözü kulağı ve küresel aklı olacağız.
 
İhracatçı şirketlerimizin yüksek nitelikli bilgiye, donanımlı insan  kaynağına, küresel pazarlama olanaklarına, düşük maliyetli ve uzun vadeli  finansmana daha kolay ulaşabilmeleri için, yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada  tasarım ve üretim yapabilme kabiliyetine sahip olabilmeleri için, onların rekabet  güçlerin artırabilmek için somut ölçülebilir destekler vermek için çalışacağız.  İhracatın katma değeri ve çeşitliliği sürekli artacak."
 
  





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66