14.04.2024 16:44:26 Türkiye`de e-ticaretin cirosu 30 milyar lirayı geçti - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Türkiye`de e-ticaretin cirosu 30 milyar lirayı geçti

20.11.2017 13:13

Son güncelleme : 21.11.2017 09:31

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "2015 yılında 25 milyar liraya yaklaşan Türkiye e-ticaret cirosu, bir yılda yüzde 20`nin üzerinde büyüdü ve 2016 yılı sonunda 30 milyar lirayı geçti." dedi. Konuşmasında yerli ve milli ödeme sistemi kurulacağı müjdesini de veren Arslan, Paypall benzeri bu sistemle e-ticaret pazarında Türkiye`nin ticaret hacmini arttıracaklarını söyledi.



AA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile PTT'nin beraber  düzenlediği Uluslararası E-Ticaret Konferansı, Serik ilçesi Belek Turizm  Merkezi'ndeki Maxx Royal Otel'de başladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, yarım asırlık  geçmişi bulunan internetin, özellikle son 10-15 yıllık süreçte alışkanlıkları,  bağımlılıkları, zorunlulukları değiştiren ve dönüştüren yeni bir yaşam tarzı  haline geldiğini söyledi.

İnternet kullanımının hızla yaygınlaştığını dile getiren Bakan Arslan,  şöyle konuştu:

"7,5 milyarlık dünya nüfusunun internet kullanabilen kesimi 3 milyar  800 milyon kişiye yaklaştı. Bir yılda internet kullanan insan sayısı ortalama  yüzde 10 artış gösteriyor. Bu artışın nedeni aslında çok basit, internetin  sınırsız olanaklara sahip olması. İnternet etkin bir iletişim aracı olduğu kadar  eşsiz bir kütüphane özelliği de taşıyor. Hızlı, zaman tasarrufu sağlıyor ve kolay  bir kullanıma sahip. Hatta en çok kullanıldığı alan itibarıyla da ticaret ve  finansal piyasaların vazgeçilmez unsuru. 1990'lı yıllarda elektronik ortamda  e-ticaret başladığında, kişiden kişiye satış söz konusuydu. Bugün, e-ticarette  yakınsama ile tüketici, tedarikçi, satıcı, banka, dağıtım şirketi aynı ortamda  karşı karşıya gelmekte. Her gün e-ticaret hacmi artmakta, firmalar reklam  harcamalarının yüzde 15'ini elektronik medyalara yöneltmekteler. Hatta bu oranlar  her geçen gün artış göstermekte. Global Dijital İstatistiklerine göre tam tamına  1 milyar 610 milyon kişi e-ticaret kullanıcısı. Bu nedenle bilişim çağı olarak  adlandırdığımız bu çağda, e-ticaret olanaklarını göz ardı etmek ya da ikinci  plana atmak gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü e-ticaret altyapısı, dünyanın  her noktasını pazar ve yatırım alanı haline getirdi. Dünyanın her bölgesi yatırım  yapılacak yer oldu. İnternet, her girişimciyi normal şartlar altında eşit kıldığı  bir dünya yarattı. Bir atasözümüz var, iş bilenin kılıç kuşananın diye. İş artık,  bilişim teknolojilerini kullananın, bilgiyi üretime dönüştürenin harcı oldu."

ÇİNLİ E-TİCARET SİTESİNDEN BİR GÜNDE 25,3 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

Arslan, artık e-ticaretin, son yıllardaki gelişimi ile küresel ekonomi  için büyük önem arz eder hale geldiğini ifade ederek, bir günde milyarlarca  dolarlık alışverişin yapıldığı büyük bir sektör olduğunu belirtti.

Geçen hafta Türkiye e-ticaret platformlarından bir tanesinin, sadece  24 saatte 140 milyon liralık satış gerçekleştirdiğini açıkladığını hatırlatan  Bakan Arslan, "Dikkatinizi çekiyorum, irili ufaklı binlerce e-ticaret sitesi  bulunan ülkemizde sadece bir e-ticaret sitesinden bahsediyorum. Ancak Çin  merkezli dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından birisinin yine geçen hafta  11 Kasım'da Bekarlar Günü kampanyası ile yaptığı satış ise e-ticaretin dünyada  nereye geldiğini açıklar nitelikte. Sadece 24 saate yaptığı satış 25,3 milyar  dolara ulaşmış. Birçok ülkenin gayri safi milli hasılasından bile büyük bir  rakamdan bahsediyoruz. Bir günde bu kadar büyük bir satış yapabilecek bırakın  marketi, fabrika hatta şehir var mı?" diye konuştu.

Yine 11 Kasım'da bir diğer Çinli e-ticaret platformunun satış  rakamının 19 milyar dolar düzeyinde olduğunu belirten Bakan Arslan, bu kadar  büyük rakamların döndüğü sektörün, direkt veya dolaylı da olsa üreticiyi, ham  madde satıcısını, pazarlamacıyı, bankaları, tüketiciyi ve ürünü taşıyanı  etkilediğini vurguladı.

"E-TİCARET 30 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ"

Bakan Arslan, Çin E-Ticaret Araştırma Merkezi (CECR) tarafından  yayımlanan raporda, 2015 yılında Çin'de 2,5 milyondan fazla kişinin doğrudan  e-ticaret alanında, 18 milyon kişinin ise ulaşım gibi ilgili hizmetlerde istihdam  edilmiş durumda olduğunun açıklandığını belirtti.

Altyapılardaki gelişmenin de ülkedeki e-ticareti etkilediğini,  e-ticaretin de özellikle hizmet sektörünü büyüttüğünü ifade eden Arslan,  "İnternet altyapısı ile birlikte taşımacılık altyapınız ne kadar gelişirse  e-ticaretin gelişimi de o kadar hızlı oluyor. Haberleşme ve özellikle de  taşımacılık alanında tüm modları bir arada geliştiren Çin, ABD, İngiltere,  Japonya ve Almanya dünyanın en gelişmiş e-ticaret sektörüne sahip ülkeleri. Bu  noktada ülkemizde haberleşme ve taşımacılık altyapısında yaşanan muazzam gelişme  de ülkemiz e-ticaretinde kendini gösteriyor. Keza 2015 yılında 25 milyar liraya  yaklaşan Türkiye e-ticaret cirosu, bir yılda yüzde 20'nin üzerinde büyüdü ve 2016  yılı sonunda 30 milyar lirayı geçti." dedi.

Bakan Arslan, e-ticaret sektörünün bu rakamlara ulaşmasında, bundan  sonraki yıllarda ise gelişmesini çok daha hızlı sürdürmesinde bakanlık olarak  yaptıkları altyapı yatırımlarının katkısının yadsınamaz derece de yüksek  olduğunun altını çizdi.

Ulaşım ve iletişim altyapısına yaptıkların yatırımın 15 yılda 362  milyar lirayı geçtiğinin altını çizen Arslan, şunları ifade etti:

"Bu büyüklükteki bir yatırımla 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol  uzunluğunu 26 bin 37 kilometreye çıkardık. Eskiden 6 il birbirine bölünmüş yol  ile bağlıyken şimdi 76 ili birbirine bağladık. İki yıl içerisinde de 81 şehrimizi  bölünmüş yolla bağlamış olacağız. 8 bin 652 kilometre olan bitümlü sıcak karışım  kaplamalı yol uzunluğunu 22 bin 916 kilometreye ulaştırdık. Yol vermeyen dağları  tünellerle aştık, 83 adet olan tünel sayısını 315'e yükselttik. Karayollarımızda  ortalama hızı saatte 13 kilometre yükselttik. Türkiye, yüksek hızlı ve hızlı tren  altyapısı ile tanıştı. Havacılık alanında dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerden  biri olduk. 26 aktif havaalanı sayısını iki kattan fazla artarak 55'e ulaştırdık.  Yine son 15 yılda denizcilik sektörümüzde de çok önemli gelişmeler katettik.  Yaptığımız liman yatırımları ve düzenlemeler ile elleçlenen yük miktarı 190  milyon tondan, 449 milyon tona çıktı. Şimdi de ülkemizin etrafındaki üç denizde  ticaret yollarını değiştirecek 3 dev liman yapıyoruz. Osmangazi Köprüsü, Yavuz  Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, Marmaray, Ordu Giresun Havalimanı,  Bakü-Tiflis Kars Demiryolu ve daha nice hayal niteliğinde dev projeyi başarıyla  tamamlayarak hizmete verdik. Ülkemizi genişbant internet ile tanıştırdık, fiber  optik altyapıyı 300 bin kilometrenin üzerine çıkardık. Mobilde 4,5 G hizmetini  geçen yıl başlattık. 5G çalışmalarına ara vermeden başladık. PTT Kargo ve PTT  Bank gibi kurumları kurduk. Yaptığımız bu düzenleme ve yatırımlar da  tamamlandıkça, ülkemizde e-ticaret’in büyüme hızı da artıyor. Keza bu yılın  sonunda e-ticaret cirosunun neredeyse yüzde 40 artışla 50 milyar lira civarında  olmasını bekliyoruz."

YERLİ VE MİLLİ ÖDEME SİSTEMİ KURULACAK

Arslan, PTT bünyesinde e-ticaret altyapısına ilişkin yapılan  çalışmalardan 17 Mayıs 2012 tarihinde hizmete alınan ePttAVM.com'un 2 milyon 500  binden fazla ürünü kullanıcılarla buluşturduğunu altını çizerek, bugün  ePttAVM'nin tüm ürünlerini Türkiye'nin her köşesine PTT Kargo ile hızlı ve  güvenli bir şekilde ulaştırdığını belirtti.

PTT'nin altyapısını e-ticarete göre şekillendirdiklerini kaydeden  Arslan, yapılan düzenlemeyle PTT'nin elektronik para ihraç etmesinin önünü  açtıklarını, bu sayede bugüne kadar bankacılıkla ilgili birçok hizmeti sunan  PTT'nin artık modern çağın gereği olan elektronik ödeme enstrümanını da  kullanacağını söyledi.

Arslan, PTT bünyesinde milli ve yerli elektronik ödeme sistemini de  kuracaklarının altını çizerek, ilgili kurumlarla Ortak Ödeme Platformu niyet  mektubu imzalandığını ve yakın zamanda da hayata geçeceğini ifade etti.

Paypall benzeri bu sistemle e-ticaret pazarında PTT’nin, milli ve  yerli ödeme sistemi ile payını almasını istediklerini belirten Arslan, "Yerli ve  milli elektronik ödeme sistemimizle ülkemizin ticaret hacmini de artıracağız.  Ayrıca bütün tahsilatların tek bir tahsilat merkezi üzerinden yapılmasına yönelik  altyapı çalışması yapıyoruz." dedi.

"YATIRIMA DEVAM EDECEĞİZ"

PTT'nin Ortadoğu ve Afrika ülkelerine e-ticaret başta olmak üzere pek  çok konuda öncülük ettiğini anlatan Bakan Arslan, Katar'ın ulusal elektronik  ticaret platformunun altyapısının PTT tarafından geliştirildiğini, Tunus'un  elektronik ticaretle Batı pazarına açılması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Arslan, Türkiye ile Azerbaycan arasında elektronik ticaret, parasal  hizmetler ve karşılıklı posta trafiğinin artırılması hususlarına yönelik  mutabakat imzalandığını dile getirerek, "İnanıyorum ki bu konferans, ülkelerimiz  arasındaki e-ticaret iş birliklerini artıracak. Ülkelerimizin pazarlarını  geliştirmesini, e-ticarette dünyaya açılmamızı sağlayacaktır. Keza şu anda  ülkelerimizin dünya e-ticaret pastasından aldığı pay istediğimiz noktada değil.  Ancak iş birliklerimiz ile 3-4 yıl içerisinde bu pastadaki payımızı 2-3 kat daha  artıracağımız gerçektir. Lakin ülkemiz açısından konuşursak, e-ticarette  yaşadığımız hızlı büyümeye rağmen e-ticaretin toplam perakendeden aldığı pay  henüz yüzde 3,5 seviyesinde. Bu rakamın dünya ortalamasının ise yüzde 8,5  olduğunu dikkate alırsak, e-ticarette gidecek daha çok yolumuz olduğu açıktır."  diye konuştu.





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66