Hazirana 1 kala piyasalar neyi fiyatlıyor?

31.05.2016 14:56
Kritik Haziran ayına girmemize çok az bir zaman kaldı ve Dolar’ın sözlü yönlendirmelerle birlikte yeniden hayata döndürüldüğünü görüyoruz. Yellen ise, adeta kalp masajını yaptı ve defibilatör etkisini Dolar endeksi üzerinde hissettirdi. Neler söyledi ? İlerleyen aylarda faiz artırımı olası duruyor. Bunun anlamı şu. Algı yönetimine devam ediyorum. Önden bir haberi sunalım. Bakalım tepkiler nasıl şekillenecek. Dolar beklentilerden hızlı değer kazanıyorsa. 6 Haziran’daki konuşmamda söylemleri biraz yumuşatırım. Yani piyasaların nabzını ölçmeye devam edeceğim.

FED Başkanı Yellen piyasaların nabzını ölçerken, önemli veriler de takip etmeye devam ediyor olacağız. Özellikle kişisel gelir ve giderler, aynı zamanda namı değer çekirdek PCE(kişisel tüketim harcamaları) Dolar’ın kaderinde etkili olacaktır. Bugün açıklanacak verilerde ciddi bir iyileşme bekleniyor. Eğer bu verilerde kıpırdanma belirtisi görülürse, sözlü yönlendirmelerin tonu daha da şahinleşebilir. Uzun bir süredir enflasyonist etkileri gözlemleyen FED’in asıl dikkat ettiği öncü verilerin performansı enflasyon beklentileri üzerinde oldukça önemli olacak. Diğer yandan yükselen ve 50 dolar üzerini test eden petrol fiyatlarının tetikleyeceği iyimser hava, FED’in istediği kıvama da gelmiş bulunuyor. Çünkü Yellen son konuşmalarında 50 Dolar seviyelerinde dengelenen bir petrolün, şuan iyimser bir hava yaratacağını belirtmişti. Ancak burada önemli soru işaretlerinden bir tanesi de OPEC toplantısından çıkacak sonuç olacak. 2 Haziran’da alınacak kararlar kritik öneme sahip. Üretimin kısılmasına dair anlaşmanın olmaması şuan beklentiler dahilinde. İran’ın Pazar payını koruma çabaları devam ediyor. Rusya’nın toplantıya katılmayacağını biliyoruz. Bu nedenle Irak ve diğer körfez ülkeleri anlaşmaya yanaşsalar da İran’ın bu duruma çok sıcak bakmayacağı görülüyor. Bu nedenle bir miktar düzeltme söz konusu olabilir. Ancak unutmayalım ki, toplantıdan anlaşma çıkacağını düşünenler oldukça düşük. Bu nedenle, olumsuz bir görüş zaten olan iyimser havayı çok fazla kırmayacaktır diye düşünüyoruz. Petrol3 olan bakışın değiştiğini söylemek artık mümkün. Geçtiğimiz dönemde 26 Dolar’a kadar düşen fiyatlarda fazla üretilen petrol ve şişen stoklar ile geldik. Ancak Hindistan’ın, Çin’in artan talebi ve düşük petrol fiyatları sonrası azalan sondaj kulelerinin etkisi petrol hızlı bir yükselişin zeminini hazırladı. Ayrıca Nijerya ve Kanada’da yaşanan gelişmeler de ayrı bir yükseliş hareketi oluşturdu. Üretim fazlası devam ediyor mu ? Ediyor. İran üretime devam edecek mi ? Edecek. Ancak bakış açısının değişmesi önemli. Petrol fiyatları bir düzetme yapabilir. Teknik olarak da uyumsuzluk söz konusu ancak, düşen fiyatlara talebin gelmesi de olası duruyor. Önemli olanın petrol fiyatlarının ne kadar satılacağı değil, nereden toparlanır bunu iyi analiz edebilmektir diye düşünüyorum.

Beklentiler dışında kalan bir anlaşma zemini, 60 doların önünü açacaktır. Ayrıca piyasada 23 Haziran Brexit referandumundaki belirsizlik varken, fiyatlamalarında sınırlı olması kaçınılmazdır. Ne Euro, ne sterlin, ne Altın ne de petrol iyimserlik ya da kötümserlik arasındaki ince çizgiyi oluşturacak bu referandum öncesi ne dip, ne de sert bir tepe yapacaktır. Referandum kararı bir geçsin o zaman piyasalardaki volatilite üst sınırlara ulaşabilir.
Bu haftanın tarım dışı istihdam haftası olduğunu da hatırlatalım. Ayrıca yurtiçinden enflasyon rakamlarını takip edeceğiz. Bir de fazla göz önünde bulunmayan bir ECB toplantısı olacak. Öncelikle ECB toplantısından başlarsak, piyasada bu toplantıdan çok fazla bir beklenti yok. Son toplantıda negatif faizin şiddeti artırılmış, politika faizi sıfıra çekilmiş, daha da genişlemiş bir para politikası takip etmiştik. Bu toplantıda ECB uzaktan alınacak kararları izleyecektir. Gerekli şartlarda gerekli hamleleri yapacağına dair sözlü yönlendirmeyi piyasaya sunup, FED’i ve Brexit referandumunu izleyen bir Draghi göreceğimizi söyleyebilirim. Tarım dışı istihdam rakamlarına bakarsak 150K üzeri rakamların hala olumlu bir fiyatlama yaratacağını düşünüyoruz. Geçtiğimiz dönemde beklentiler altında kalan bir rapor görsek de etkinin sınırlı kaldığını gördük. Saatlik kazançlar orta vadeli hareketi yaratacaktır. Ancak ilk fiyatlamanın yeniden tarım dışından geleceğini unutmayalım. Saatlik kazançlarda 0.3 ve üzeri artışlar görürsek bu Yellen’la başlayacak Dolar rallisinin ikinci partını oluşturabilir. Ya da beklenti altında kalabilecek bir TDİ verisinin olumsuz görüntüsünü sınırlayabilir.

Yurtiçinde ise, enflasyon rakamları takip edilecek. Faiz indirimlerinin devamlılığı için oldukça önemli bir konu. Enflasyon rakamlarında bu dönem iyileşmelerin sınırlı olabileceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz ay enflasyon yüzde 6.57’e gerilemiş, çekirdek enflasyon ise, kur etkisiyle 9.41’e sınırlı gerileşmişti. Manşet ve çekirdek arasındaki makas da iyice açılmış olmuştu. Bu dönem enflasyon beklentilerimiz 6.90’ın üzerinde olacağı yönünde. Hem baz etkisinin bitmesi, hem de volatil kurlar, enflasyondaki olumlu etkiyi sınırlandırabilir. Belirleyici olan yeniden gıda fiyatları olacaktır. Yüzde 7.00-7.50 arası rakamların görülme ihtimali söz konusu olabilir. Faiz indirimlerinin devamı için ve sadeleşme adımlarının önemli bir ölçütü olan enflasyon rakamlarının bu hafta Dolar/TL üzerinde etkisi oldukça yüksek olacaktır. Yurtiçinde yaşanan siyasi tansiyonun azalması ve Merkez’in sadeleştirme adımlarına devam etmesi TL üzerindeki stresi de azaltmıştı. Enflasyonda tekrardan yukarı bir hareket yaşanırsa, MB’nin fiyat istikrarını sağlayamayacağına yönelik beklentiler fiyatlanabilir. Bu nedenle 21 Haziran PPK toplantısı öncesinde kurdaki volatiliteye hazır olmakta. Yellen’la başlayan Dolar’ın hızlı ataklarını iyi analiz edebilmekte fayda var.    

GÖKHAN ÖZKAN          
IŞIKFX ARAŞTIRMA UZMANI