18 milyon kişi ihtiyaç kredisi aldı

15.03.2016 08:51

2015 yılı sonu itibarıyla ülkemizde 17 milyon 785 bin kişinin ihtiyaç kredisi borcu var. İhtiyaç kredisi, adı üzerinde, şu veya bu şekilde hayatı sürdürmek için alınan borç.

Şu veya bu şekilde ihtiyaç duymasa kimse borçlanmak istemez. Çünkü bırakınız ödemeyi, bankalardan ihtiyaç kredisi kullanmak da kolay değil.

BDDK Başkanı ihtiyaç kredisi başta olmak üzere tüm tüketici kredilerine de kredi kartlarında olduğu gibi üst limit getirileceğini açıkladı. Gelirin 3 veya 5 katı kadar kredi alınabileceği görüşünün ağılık kazandığını belirtince çok kişi, ümit kapılarının kapanacağı endişesiyle üzüldü.

Kredi kartı borçları dışındaki tüketici kredileri, konut, araç ve ihtiyaç kredileri.

KİŞİ BAŞI BORÇ KÜÇÜK

Bankalar Birliği’nin açıklamalarına göre, 2015 yılı sonu itibarıyla:

- 17 milyon 785 bin kişinin bankalara 155 milyar TL ihtiyaç kredisi borcu var. Kişi başına borç ortalaması 8.700 TL dolayında. Bu ortalama rakam. Bazı krediler daha fazla, bazıları daha düşük.

- 2 milyon 222 bin kişi bankalara konut kredisinden borçlu. Bankalar ihtiyaç kredisi kadar 150 milyar TL konut kredisi alacaklısı. Konut kredilerinde kişi başı ortalama borç 67 bin 500 TL dolayında.

- Bankalardan taşıt kredisi kullananların sayıları yüksek değil. 753 bin kişinin 20 milyar TL taşıt kredisi borcu var. Taşıt kredilerinde ortalama kişi başı borç 38 bin 500 TL dolayında.

Tüketici kredilerinden vadesinde ödenmeyen kredilerin oranı konut kredilerinde binde 4, taşıt kredilerinde yüzde 2.0 iken, ihtiyaç kredilerinde yüzde 5.1 oranında.

Bireysel kredi kartı da halkımız için önemli finansman kolaylığı (nakit para desteği) imkânı yaratıyor. Bankalar Birliği’nin açıklamalarına göre, 2015 yılı sonunda 22 milyon kişinin bireysel kredi kartı var. Bu kartların sahiplerinin borcu 77 milyon TL. Kişi başına ortalama 3 bin 500 TL dolayında kredi kartı borcu var.

Kredi kartı borçlarında ödeyememe oranı, ihtiyaç kredilerinin yüzde 5.1 oranının çok üzerinde, yüzde 9.2 oranında.

SIKINTI ARTIYOR...

Bankalar Birliği’nin dikkat çeken bir açıklaması da 2015 yılının son aylarında halkımızın bankalardan kredi kullanma isteğindeki artış.

Aralık ayında ilk defa bireysel kredi kullanmak isteyenlerin sayısı 2014 yılında 133 bin kişi iken, 2015 yılı aralık ayında 293 bin kişi bireysel kredi başvurusu yapmış. Kredili mevduat hesabından borçlanma, ihtiyaç kredisinin alternatifi olan ve faiz oranı yüksek olan bir borçlanma yolu.

2014 Aralık ayında kredili mevduat hesabından borçlananların sayıları 94 bin iken, 2015 yılında 425 bin kişi kredili mevduat hesabından borçlanmış.

Bu borçlanmaların tamamının, lükse ve gösteriş harcaması yapmak için yapıldığını söylemek çok zor.

Tüketici kredilerinde ortalama borç miktarı, bu kredilerin düşük gelir grubunda olanlarca kullanıldığını açık olarak gösteriyor. Küçük miktarda borçlanmaya zorunluluk duyanlar, doğal olarak borçlarını ödemekte de zorlanıyorlar.