ABD ham petrolü tereddüt ediyor

11.06.2015 17:41

Dün ABD'den gelen petrol stok verilerinin neredeyse her kalemi stoklarda beklentiden daha fazla azalmayı işaret etti. Buna rağmen fiyatlar veriyle birlikte yeni yüksek yapmayı reddetti, ancak yukarı yönlü trend kanalının üst bandından da satış yapmıyor. Bu kararsızlık dikkat çekici, çünkü Mayıs başından bu yana yeni yüksek yapamadığı gibi kayda değer bir satış da olmuyor; ortalama olarak 57-63 dolar arasında sıkıştı kaldı.

Yakın zamana kadar piyasanın özenle takip ettiği ABD petrol kuyusu sayısı şimdilerde modasını kaybetse de, yine de bir bakmakta fayda var; 2014 senesinde 1900’den fazla olan kuyu sayısı geçen hafta 875 olarak açıklanmıştı, en son veri ise 868’e gerilemiş durumda. Kuyu sayısındaki azalma boğaların işine gelen bir veri olarak görünse de, aslında dünya genelinde üretimin azalmaması, ve üstüne üstlük OPEC’in üretimde kısıntıya gitmeyeceğini açıklamış olması gerçekte ayıların daha fazla şansı olduğunu düşündürüyor.

Diğer yandan dün ABD’den gelen stok verilerine baktığımızda bütün stok kalemlerinin beklentiden düşük gelmiş olması geçtiğimiz ay ”Eyvah! ABD’de petrol stoklayacak yer kalmayacak, her yer dolu!” endişelerinin biraz rahatlamasına neden oldu.

Ayrıca, yeni yayınlanan EIA raporuna göre, petrol talebindeki artış beklentisi yükseldi. Buna karşılık OPEC ve OPEC dışı petrol üretim beklentisi de yukarı çekildi. Anlaşılan temel veri akışı hala karışık. Bu durumda grafikleri incelemek bir seçim olabilir.

Teknik olarak günlük grafikler tekrar alışa dönüyor. Bu durum saatlik grafiklerde satışın eşiğinde görünen piyasanın bir türlü satmamasını açıklayabilir. Diğer yandan risk alabilen gün içi işlemcileri için 62,00/62,10 bölgesindeki trend kanalı üst bandı, Fibonacci direnci ve Pivot direnci çakışması önem arz eden ve yukarı yönlü kırılması nispeten zor bir bölge olabilir. Bu seviyenin kırılması halinde ise sırası ile 62,60 ve 63,40/60 bölgesi direnç olarak takip edilebilir.

Piyasanın gün içi teknik görünüme uyması halinde ise aşağı yönlü hareketlilik izlenebilir. Bu durumda 60,50 ve 60,05 destekleri etkin olabilir. 60,05'in kırılması halinde ise saatlik Ichimoku bulutuna girilmiş olur ve bulutun alt bandı ove gün içi pivot olan 59,85 daha etkin olarak piyasaya gelebilir.
Diğer yandan, dikkatimi çeken bir harmonik formasyon olasılığı bulunuyor; turuncu pivot çizgileriyle işaretlenmiş olan standart bir harmonik dalga tamamlanmış görünüyor. Formasyona göre beyaz çizgi ile tanımlanan patikada bir hareket gündeme gelebilir. Tabi ki yolda bir çok potansiyel destek seviyeleri ile çarpışacak; 60,50; 60,05; 59,80;59,30... Formasyonun aktif çalışması halinde ise olası bir Wolfe dalgasına da dönüşmesi mümkün ki bu da fiyatların tekrar yukarı atmasına neden olabilir, ancak henüz bundan bahsetmek için çok erken.





Son olarak, işin bir de Amerikalı’ların ”gut feeling” dedikleri, içten gelen o ses konusu var ki, ben de bu ses petrolün daha fazla yükselmesi için gerek ve yeterli şartların şu anda piyasada varolmadığını söylüyor. Ama piyasa hislerime her zaman güvenmemem gerektiğini bana öğretti.

Özgür Hatipoğlu
Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Direktör