ABD piyasanın istediğinin altında büyüyor

29.07.2016 17:09

ABD ekonomisi 2016 yılı 2.çeyrek dönemde %1.2 büyüme gösterdi. İlk tahmin hesaplaması olan verinin ikinci tahmin hesaplaması 26 Ağustos tarihinde açıklanacak. Final verisinin açıklanma tarihi ise 29 Eylül. Büyüme verisine yönelik beklentiler %2.4 seviyesinde bulunuyordu. Buna göre gelen verinin beklentilerin oldukça altında olduğu söylenebilir. ABD ekonomisinin 1.çeyrek büyüme verisi ise %1.1’den %0.8 seviyesine revize edildi. Bakıldığında ABD ekonomisinde ılımlı büyümenin hafif tempoda devam ettiği ancak piyasanın beklediği ivmelenmenin oluşmadığı görülüyor.

VERİ NET NETTE DOLAR NEGATİF

Piyasalar açıklanan veriye dolar negatif yönünde tepki gösterdi. ABD dolar endeksi veri öncesinde 96.20 seviyelerinden 95.85 seviyesine %0.3 gerileme gösterirken, EURUSD paritesi 1.11 seviyelerinden 1.1160 sınırına kadar yükseldi. Kısacası ABD dolar pek çok para birimi karşısında değer yitiriyor. Altında buna paralel yukarı yönlü hareket olurken, Batı Teksas Petrolü de dolardaki düşüşten (WTI) pozitif etkilenmiş durumda. İçeride USDTRY kuru ise psikolojik 3 seviyesinin altına doğru sarkmalar gösteriyor.

KİŞİSEL TÜKETİM HARCAMALARI HIZLANMIŞ

Veriye baktığımızda kişisel tüketim harcamalarında hatırı sayılır bir hızlanma görülüyor. Ayrıca ihracatın negatiften pozitife dönmesi de 1.çeyreğe göre büyümenin hızlanmasında etkili olmuş. Ancak özel stok yatırımlarındaki hızlı düşüş, konut yatırımlarının negatif bölgeye geçmesi devlet harcamalarındaki azalma ise büyümeyi aşağı çeken önemli faktörler olmuş.

Kişisel tüketim harcamalarındaki ivmelenme olumlu gözükse de, büyümenin diğer parametrelerinde karışık sinyaller bulunması olumlu değil. Ancak kişisel gelirler 1.çeyrekte 52.8 milyar $ artarken, 2.çeyrekteki artış 111.4 milyar $ olmuş. Ücret ve maaş artışları bu hızlanmada etkili olan başlıca faktör.

ENFLASYON TARAFINDA İSE KARIŞIK SİNYALLER VAR

Dolardaki zayıflamanın bir diğer nedeni bu olabilir. Harcanabilir gelir ise %3.1 artış göstermiş durumda. Bu artış 1.çeyrekte %2.5 seviyesindeydi. Burada bir hızlanma var görünüyor. Fakat reel harcanabilir gelir artışına bakıldığında ise aynı dönemde artış hızının %2.1’den %1.2’ye gerilediğini görmekteyiz. Aynı durum PCE (kişisel tüketim harcamaları) fiyat endeksi içinde geçerli. Fiyat endeksi artışı 1.çeyrekte %0.3 iken 2.çeyrekte %1.9 seviyesine yükselirken, Gıda – Enerji hariç fiyat endeksindeki artış hızı ise aynı dönemde %2.1’den %1.7 seviyesine gerilemiş durumda. Başka deyişle enflasyon konusunda karışık mesajlar aldığımızı söylemek mümkün. Bakalım kişisel gelirlerdeki bu artış gelecek dönemlerde enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskılar yaratabilecek mi göreceğiz. Zira bu konunun Fed’in de yakında izlediği bir konu olduğunu biliyoruz.

TL İÇİN OLUMLU ORTAM OLUŞUYOR

Sonuç olarak gelen veri ABD ekonomisinde ılımlı büyümenin sürdüğüne işaret ediyor olsa da piyasa beklentilerinin çok gerisinde bir büyüme hızı var. Ayrıca enflasyon göstergeleri konusunda karışık mesajlar veriyor. Bu da Fed’e yönelik faiz artırımı beklentilerini zayıflatıyor. Gelen veri dolar negatif ve fiyatlamalarda o yönde gerçekleşti. Dolarda global bazda değer kayıpları görmekteyiz. Bu durum içeride normalleşmeye başlayan ve üzerindeki tansiyonu düşüren TL için oldukça olumlu ve aşağı yönü destekliyor. USDTRY 3 seviyesinin altını zorluyor. 5 ağustos tarihindeki Moody’s kararı önemli olacak.