ABD’de tarım dışı, yurtiçinde TÜFE!

03.07.2015 11:55
Dün ABD’den haftanın en önemli verisi olan tarım dışı istihdam açıklandı. Geçtiğimiz ay 280 bin artış gösteren TDİ’de beklentilerin altında bir rakam gördük. Çarşamba günü özel sektör istihdam verisinin 237 bin gelmesiyle 240 binin üzerinde bir rakam bekliyorduk. Gelen veri ise 223 bin ile hayal kırılıklığı yarattı. Bir önceki ay ise 254 bine revize edildi. İstihdam edilenlerin sayısında 56 bin azalış var. Kamuda ise işe alım sıfır.

İş gücüne katılım oranında yüzde 62.9’dan yüzde 62.6’ya gerileme var. Açıklanan rakamın 1977’dan beri en düşük seviyeye gerilemiş olması iyi bir görüntü değil. İşsizlik verisi ise yüzde 5.3 açıklanarak FED’in hedefine ulaştığını gösterdi. Ancak burda dikkat çekmek istediğim nokta, bu düşüşün işe alımlardan değil iş aramaktan vazgeçen kesimdeki artıştan olması. İş aramaktan vazgeçenlerin sayısında 563 bin kişiden 653 bin kişiye artış söz konusu. Olumlu olan tek şey ise uzun dönem işsizlikte görülen düşüş. 6 ay ve daha uzun süreli işsizlik 2 bin 500’den 2 bin 121’e düşmüş durumunda.

Diğer önemli veri ise Saatlik kazançlar. Aylık bazda değişmeyen saatlik kazançlar yıllık bazda yüzde 2.3’ten yüzde 2’ye geriledi. Gerilemenin mevsimsel etkiiden kaynaklandığını düşünebiliriz. Ancak bir önceki ayda yapılan aşağı yönlü revize var. Açıklanan veri ilerleyen dönemde FED için sorun yaratabilir.

Enflasyon’da düşüş görüldü

Yurtiçinde siyasi gündem dışında haftanın en önemli verisi enflasyondu. TÜFE Haziran ayında yüzde 0.51 düşüş gösterdi. Yıllık bazda ise yüzde 7.80 beklenen artış yüzde 7.2 açıklandı. Böylece Mayıs 2013'ten bu yana en düşük yıllık enflasyon oranı görüldü. Rakamlarda gıda fiyatların geçen ay başlayan düzeltmenin devam etmesi etkili oldu. Gıda fiyatlarında yıllık artış hızı yüzde 12.81’den yüzde 9.28’e düşüş gösterdi. Ayrıca giyim ve ayakkabı ile enerji fiyatlarındaki gerileme de enflasyondaki düşüşü destekledi.

Çekirdek enflasyon’da ise geçen ayki yükseliş sonrasında yine eski seviyelerine dönüş görüldü. Yüzde 7.61 beklenen çekirdek TÜFE geçtiğimiz ay yüzde 7.9’u gördükten sonra tekrar 7.51 seviyesine geriledi. Ancak çekirdek enflasyonun seyri henüz istenilen seviyeye doğru gerilemeyi göstermiyor.

Gıda fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi durumunda önümüzdeki ay da baz etkisi ile TÜFE’de bir miktar gerileme ihtimali mevcut. TL’deki güçlenmenin devam etmesinin devam etmesi de düşüşü destekleyecektir. Gelen verilerden sonra 23 Temmuz’da faiz indirimi konuşulmaya başlanabilir. Ancak devam eden küresel riskler ve belirsizlikleri düşündüğümüzde Merkez Bankası’nın 23 Temmuz’da faiz indirimi gelmesi ihtimalinin az olduğunu düşünüyorum.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı