AB`de politik belirsizlikler euro için önemli risk...

23.02.2017 15:30

Fransa/İtalya Tahvillerinden Almanya Tahvillerine Geçiş Gözleniyor…

Avrupa’da seçim maratonuna ilişkin gündem ön planda yer almaya devam etmekte. İtalya’da erken seçim ihtimallerinin telaffuz edilmesinin ardından, Fransa’da seçim sürecinde eurodan ayrılma yönünde söylemleri ile tanınan Marine Le Pen’in anketlerde önde görülmesi ve anketlerde arka sırada olduğu ikinci tur içinde farkı kapattığı söylemleri haftanın genelinde EURUSD paritesini baskılayan unsurların başında yer aldı. 

Söz konusu tedirginliğin hakim olduğu gündemde, Avrupa tahvil pazarında Fransa tahvillerinden Almanya tahvillerine doğru bir eğilim görüldü. Ocak ayından bu yana yükseliş eğiliminin görüldüğü Fransa ve Almanya tahvil faizleri makası 22.02.2017 tarihinde 0,78 seviyesini test ederken, son 1 yılın en yüksek seviyesini kaydetti. Euro için negatif bir görünümün sürdüğü haftada EURUSD paritesi hafta içerisinde 1,0493 seviyesine kadar gerileme kaydetti. 

Grafik 1: Fransa- Almanya 10 Yıllık Tahvil Faiz Farkı ve EURUSD paritesi

   
Kaynak: Bloomberg      

ABD’DE TRUMP GÜNDEMİNE VE VERİLERE HASSASİYET OLDUKÇA FAZLA…

ABD’de ise piyasanın Trump’a dair gündeme ve verilere olan duyarlılığı oldukça fazla. Geçtiğimiz hafta başta Fed Başkanı Janet Yellen olmak üzere diğer Fed yetkililerinden gelen faiz artışına yakın söylemler sonrası doların dünya genelinde değer kazanma eğilimi, dün akşam açıklanan tutanaklar sonrası yerini sınırlı zayıf seyre bıraktı. Geçtiğimiz hafta Fed yetkillilerinin söylemleri ile birlikte Mart ayında gerçekleşecek toplantıda faiz artışına ilişkin olasılıklar %44 seviyesine yükselirken, tutanaklar sonrası olasılıkların %36 seviyesinde olduğunu görmekteyiz.

Önümüzdeki hafta ABD’de Şubat ayına ilişkin istihdam raporunda bilindiği üzere Fed’in ortalama saatlik kazançlar verisinin gelişimini izlemesinde kaynaklı piyasanın söz konusu verilere hassasiyeti oldukça fazla. 2016 yılı Şubat ayına ilişkin ücretler cephesinde artış kaydedilmemesi nedeniyle; 2017 yılı Şubat ayına ilişkin açıklanacak olan ücretler verisinde baz etkisi nedeniyle görülebilecek  artışın yıllık bazda ücretleri yeniden %2,8 oranına taşıması beklenilebilir. Buradan yola çıkarak ABD ekonomisinde istihdam cephesindeki güçlü duruşun devam etmesi tutanaklar sonrası dolarda görülen sınırlı değer kaybının telafi edilmesinde yardımcı olabilir.

Eda Önder Öztürk
ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST