Alfa Çukurova ihtilafında son perde…

01.08.2016 16:07

Alfa Telecom ve Turkcell’in ana hissedarlarından Çukurova Grubu arasında uzun yıllardır var olan tahkim süreci Londra Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından verilen bağlayıcı kararla Alfa Telecom lehine sonuçlandı. Açıklanan karara göre Çukurova’nın 60 gün içerisinde bir karar vermesi gerekecek. Çukurova ya Alfa’nın Turkcell’deki dolaylı payını satın alacak ya da Çukurova Turkcell’deki dolaylı payını satacak. Verilecek kararın ise 14 gün içerisinde gerçekleştirilmesi gerekliliği mevcut.

Londra’da açıklanan kararın ardından  Çukurova’nın 60 gün içerisinde bir karar vermesi gerekecek. Çukurova ya Alfa’nın Turkcell’deki dolaylı yüzde 13.22’lik payını toplamda 2.7 milyar ABD doları karşılığında satın alacak ya da Çukurova’nın dolaylı olarak sahip olduğu yüzde 13.76 oranındaki Turkcell hissesini toplamda 2.8 milyar ABD doları bedelle Alfa’ya satması gerekecek. Verilecek kararın ise 14 gün içerisinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu aşamada Çukurova’nın hangi kararı vereceğini söylemek için biraz erken. 2.7 milyar dolar (yaklaşık 8 milyar TL) bedel baz alınarak yapılan değerlemede Turkcell’in piyasa değeri 60 milyar TL olarak karşımıza çıkmakta. Turkcell’in mevcut durum itibariyle piyasa değeri (hisse başı değer 10.46 TL olarak alındığında) ise 23 milyar TL düzeyinde. Değerlemelere göre yüzde 160 prim söz konusu. Ancak yapılacak hisse alım veya satım işlemlerinin dolaylı hisseleri kapayacak olması nedeniyle bu aşamada şirket hisselerine etkisi olmayacaktır.

Turkcell’in 2 milyar 200 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin yüzde 51’i Turkcell Holding’e, yüzde 14,02’si Sonera Holding’e ait iken yüzde 34.81’i ise halka açık durumda. Son durum itibariyle Turkcell’de dolaylı olarak Alfa’nın yüzde 13,22, Sonera Holding’in yüzde 24,02, Çukurova’nın ise yüzde 13,76 payı mevcut.

RIDVAN BAŞTÜRK
ALB FOREX ARAŞTIRMA UZMANI