Almanya, İngiltere ve kanayan yara Yunanistan...

10.05.2016 15:05

Avrupa Birliği içerisinde şu anda Yunanistan gibi kangren olmuş ekonomiler olsa da, Almanya ve İngiltere gibi başı çeken ekonomilerde de iç huzursuzluk olması nedeniyle çatırdama sesleri geliyor. 

ALMANYA PARLEMANTOSU NEGATİF FAİZDEN RAHATSIZ

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure göre, negatif faize geçişin etkisi yumuşak oldu ve etkileri piyasalar açısından çok hissedilmedi dese de, Almanya'da Avrupa Birliği uyumlu yıllık enflasyon Nisan’da negatife indi. Ülke İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, Nisan ayında TÜFE aylık bazda %0.2 azalırken yıllık bazda ise %0.1 arttı. Bilindiği üzere gelişmiş ülkeler bazında hedeflenen enflasyon oranı %2 seviyesinde olmasına rağmen bunu gerçekleştirmekte inanılmaz zorlandıklarını görüyoruz.

ECB politikalarının doğruluğunu savunmak için Almanya Parlementosuna gidebilirim diyen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi geçtiğimiz haftalarda bilindiği üzere Almanya Parlementosuna davet edildi. Daha önceki açıklamalarında ECB’nin izlediği politikaların tamamiyle arkasında olduğunu savunan Draghi, verdiği bir demeçte “ECB sadece yasalara uyar, politikacılara değil” mesajı ile duruşunu bozmayacağını belirtmişti. Ancak birlik içerisinde en büyük ekonomilerden biri olan Almanyayı da karşısına almak Draghi’nin pek işine gelmeyecektir.

İNGİLTERE REFERANDUM ÖNCESİNDE FAİZ KARARI VE PARASAL GENİŞLEME KARARI VERECEK

İngiltere ülke bazında Avrupa Birliğinden daha fazla büyüme gerçekleştireceğini, daha iyi enflasyon oranlarına ulaşabileceğini ve ekonomisinin daha iyi duruma geleceğini düşünse de, olası bir referandumdan çıkabilecek evet kararı da bütün dengeleri alt üst edecektir. Birliğin büyüme oranları ve daha önceden hedeflenmiş tüm göstergelerinin tekrardan ağırlıklarına göre hesaplanması gerekeceği için olası bir -üstü kapalı da olsa- ambargoyla karşılaşması gündeme gelebilir. Bilindiği üzere İngiltere daha önce de İskoçya’nın 2014’te bağımsızlık için yapılan referandumda İngiltere’ye bağlı kalmasıyla sonuçlanmıştı. O nedenle bu şekilde referandumlara ekonomileri alışık görünüyor.

İngiltere Ticaret Odasının yayınladığı habere göre; AB'de kalmak isteyenlerin oranı Mart ayında %60 olan düzeyinden Nisan ayında %54 seviyesine indi. AB'den ayrılmak isteyenlerin oranı ise Mart ayında %30 iken Nisan ayında %37 seviyesine çıktı.

Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (MPC) 9 üyesi ile birlikte toplanacaklar. Uzun zamandır 9’da 9 oy ile faizin ve parasal genişlemenin 375 milyar sterlinde sabit bırakıldığını biliyoruz. Ancak İngiltere Merkez Bankasından gelen açıklamalar doğrultusunda, ilerideki dönemlerde gelebilecek faiz oranı kararlarının artış yönünde olabileceği belirtilmişti. Bu toplantıda da piyasalarda herhangi bir faiz artışı ve parasal genişleme de farklılık beklenmese de, gelen oy sayıları dikkatle takip ediliyor olacaktır. Bir öncü gösterge olarak 9 üyeden iki ya da üç tanesinde faiz artışı yönünde bir oy gelirse, İngiltere tarafından yakın zamanda bir faiz artışı bekleyebilecek hale geleceğiz.

KANAYAN YARA YUNANİSTANDA SON DURUM

2010 yılından itibaren Fransa - İspanya ile beraber Yunanistan’da bir ekonomik kriz başladı. Fransa ve İspanya bir miktar kendini bu seviyeden uzaklaştırabilse de, hala Yunanistan’da zayıf ekonomi ve borç krizi devam ediyor. Geçtiğimiz haftalar da Kreditörler ile anlaşma sağlayamayan Yunanistan’da yapılacak Euro Group toplantısı da iptal edildi ve 9 Mayıs’ta yapılacağı belirtilmişti. Fakat piyasada net bir bilgiye ulaşılamadığını görüyoruz. Krizle yaşamayı öğrenen Yunanistan ekonomisi ne zaman düzlüğe çıkacak ya da Avrupa Birliği ne kadar daha Yunanistan’ın bu yükünü üzerinde taşıyacak piyasalarda ciddi bir merak konusu olmaya devam ediyor.

BARIŞ GÜVENÇ
INVESTAZ TÜREV PİYASALAR UZMANI