Almanya’da 800 bin hane 75 bin Türk işletmesi

23.10.2015 09:59

Düsseldorf

Avrupa’da her ülkede, her ülkenin de birçok kentinde Avrupa’ya yerleşmiş Türk işadamlarının kurdukları dernekler var. Bunların çoğu da Almanya’da.
Merkezi Düsseldorf’ta bulunan ATİAD (Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği), Avrupa’daki Türk girişimciliğinin gelişmesi ve Türk işadamlarının Avrupa’daki rekabet gücünün artırılması için çalışıyor.
“Türk-Alman Ekonomi Günleri” düzenleyerek, Türk ve Alman girişimcileri bir araya getiriyor. Yeni girişimlerin ve işbirliklerinin geliştirilmesine destek veriyor.
Yarın Düsseldorf’ta bu toplantıların 5’incisi yapılacak. (Bu toplantıya konuşmacı olarak katılacağım).
Avrupa’da yaşayan Türklerin sayılarının şimdilerde 5.5 milyona yaklaştığı tahmin ediliyor. Bunların çoğu da Almanya’da yaşıyor. Almanya’da yaşayan Türklerde işsizlik oranı yüzde 30 ve Türklerin yüzde 44’ünün Alman ölçülerine göre fakirlik sınırının altında olduğu söyleniyor ama buna karşılık girişimci olarak Alman ekonomisine aktif katkıda bulunanların sayıları da giderek artıyor.

35 milyar euro ciro
-  Alman Dışişleri Bakanlığı’nın belirlemelerine göre Almanya’da 75 bin dolayında Türk kökenli işletme var. Bunlar yaklaşık 370 bin kişilik bir istihdam yaratıyor. Yıllık 35 milyar euro dolayında ciroları var.)
-  Alman İstatistik Enstitüsü’ne göre, 2015’in ilk yarısında  Almanya’da yapılan toplam 372.079 işletme başvurusunun 9.960‘ı Türk vatandaşları tarafından yapılmış işletme başvurusu. (Polonyalıların 19 bin ve Romenlerin 11 bin başvurularından sonra üçüncü sırada Türkler yer alıyor). Türklerin başvurularının 8 bini yeni işletme başvurusu.
-  ATİAD’ın 2013 Eylül’ünde yine Düsseldorf’ta gerçekleştirdiği toplantıya katılan Steinmeier, Türk kökenli işletme sayısını 80 bin olarak vermişti. Türk-Alman firmalarını Almanya’nın taşıyıcı sütunlarından biri olarak tanımlamıştı.

Rekabetteler...
Kesin olmayan bilgilere göre Almanya’daki Türk işletmelerin toplam sermayeleri 10 milyar euro dolayında. İşletme başı kaynak ortalama 13-150 bin euro dolayında. İşletmelerin yıllık ortalama ciroları ise 500 bin euro.
Önce bakkal dükkânıyla ve döner büfesiyle başlayan girişimcilik, Türklerin eğitim düzeyleri arttıkça, Alman girişimcileriyle rekabet edecekleri sektörlere yayılmış durumda. Teknoloji üreten, araştırma yapan işyerleri var.
Almanya’da yaşayan Türkler, Almanya’da 800 bin hanede, 3 milyonu aşkın Türk nüfusun yaşadığını söylüyorlar. Bu tahminler, Alman resmi kayıtlarının nerede ise 2 katı.
Hane ve nüfus sayısı ne olursa olsun, Almanya’da Türk işletmelerinin sayısı giderek artıyor. Bugünkü işletme sayıları hiç de fena sayılmaz. 800 bin haneye göre, neredeyse hanelerin onda birinin bir ticari işletmesi var. Hane ve nüfus sayısı tahminlerin yarısı kadarsa, 5 haneden birinin ticari işletmesi olduğunu kabul etmek gerekir.
(Dışişleri Bakanlığı sitesinde Avrupa’daki Türk işyerleri konusunda şu bilgi veriliyor: Avrupa’daki Türk işletmelerinin sayısı 140.000 civarındadır (Almanya’da 70.000). Bu işletmeler yaklaşık 640.000 kişiye istihdam sağlamaktadır (Almanya’da 330.000). Bu işletmelerin yıllık toplam cirosu 50 milyar euro’yu aşmıştır (Almanya’da 32.7 milyar euro). Son istatistiklere göre Batı Avrupa’daki Türklerin tüketim harcamaları 22.7 milyar euro’dur.)