Altın tahvil ve sertifikası işini iyi anlatmak gerek

05.10.2017 08:42

Hazine’nin Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası için Ziraat Bankası şubeleri talep toplamaya başladı.

Uygulamanın başarılı olması zorunlu.

Ne var ki bu konuda yeterli tanıtım yapılamadı. Yapılmıyor.

Yastık altındaki altınlarını, sertifikaya dönüştürmeleri beklenen kesim henüz uygulamayı tam olarak anlayamadı. Kabul edelim ki Ayşe Hanım Teyze ve Ali Rıza Bey Amca gibiler henüz böylesine bir sertifikanın ne olduğunu bilemiyorlar.

“Az zahmet edip Ziraat Bankası’na gitsinler, öğrensinler” diyemeyiz.

Onların bankaya gitmelerini sağlayacak olan, onların anlayacağı şekilde hazırlanmış TV ilanlarıdır, gazete ilanlarıdır.

Bankalar, “Altın Günleri” ile altın toplamak için daha anlaşılır, daha çok ilan yaptı.

En basiti, bankaların altın günlerinde topladıkları altınlar karşılığı açılan altın hesapları ile Hazine’nin tahvil ve sertifika uygulaması arasındaki fark anlatılamadı.

Bankalarınki başka

Halk, bankaların altın hesaplarının ne olduğunu az çok öğrendi. Ama bu yenisine, tahvil ve sertifika uygulamasına yabancı.

Bankalara “Altın Günleri”nde getirilen kaç ayar olursa olsun altınların, takıların 24 ayar karşılığı uzmanlarca belirleniyor. İsteyene 24 ayar altın karşılığında “Altın Mevduat Hesabı“ açılıyor. Hesap sahibinin defterine hesabında kaç gram 24 ayar altın olduğu yazılıyor.

Hesap sahibi para çekmek istediğinde, günlük fiyattan karşılığı TL olarak ödeniyor. Bazı bankalar (ve faizsiz finans kuruluşları) altın hesaplarına yıllık (altının) yüzde 2.5’i oranında (altın olarak) faiz veya kâr payı eklemesi yapıyor.

Bankalar “Altın Günleri” ile 2011’den bu yana 55-60 ton altın topladılar.

Altın tahvili ve sertifikası uygulaması başladı ama Ziraat Bankası’na teklif toplama dönemi getirilecek altınların nasıl değerlendirileceği bugüne kadar halka yeterince anlatılamadı.

Altın tahvili ve sertifikası için Ziraat Bankası şubeleri sadece 22 ayar ve 24 ayar altın eşya ile altın sikkeleri ve ziynet altınlarını kabul ediyor.

Uzmanlar teslim edilen altınların 24 ayar karşılığını belirliyor. 24 ayar altın gram olarak altın getirenlerin hesabına yazılıyor. Sonra da hesaba yazılan bu altın kaç gram ise o kadar gram karşılığı altın tahvili veya sertifikası hesaba kaydediliyor.

Açık anlatımla, altın getirene hesap cüzdanı veriliyor. Tahvil veya sertifika verilmiyor.

Genelde halkımız teslim ettiği altınların karşılığı devletin eline tahvil veya sertifika diye basılı bir kâğıt vermesini bekliyor. Merkezi Kayıt Sistemi’nin ne olduğunu çok az kimse biliyor.

İsteyene altın...

Devletin sertifikasının özelliği, altınını tahvile veya sertifikaya çevirtenler, belli bir süre sonra isterlerse hesaplarında yazılı 24 ayar altın kaç gram ise o kadar altını külçe altın veya çeyrek altın olarak geri alabiliyor. Yani isteyene altın olarak ödeme yapılacak.

Altın tahvilleri ve sertifika sahipleri her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli olarak yüzde 1.20 (yıllık yüzde 2.40) kâr payına hak kazanacak. Getiriler yatırımcıların hesaplarına TL cinsinden ödenecek. Getiriler her türlü vergiden muaf.

Vadeden önce altın tahvilleri ve sertifikası satılmak istendiğinde Ziraat Bankası tahvil sahibine piyasadaki güncel gram altın fiyatlarına göre ödeme yapacak.

Tekrarda yarar var. Yastık altındaki altınları toplamayı hedef alan devletin altın ve sertifika uygulaması başarılı olmalıdır.

Ama unutmayalım, başarılı olabilmesi, altınlarını yastık altında saklayan kesime, altın tahvil ve sertifikalarının ne olduğunun iyi anlatılmasına bağlıdır.