Altın yeniden sahnede‏

11.02.2016 10:46

Ons Altın fiyatı 2013 Nisan ayından beri devam eden düşüş trendinin / kanalının dışına çıkmaya başladı. Ocak ayında Çin tedirginliğiyle yavaş yavaş yükselişe geçen Altın fiyatı, Merkez Bankalarının gevşek para politikalarını sürdürmesinden de güç alıyor. Şu an negatif faiz uygulayan üç ana Merkez Bankası olmasının etkisi ve halen küresel büyüme oranı üzerinde endişelerin olması Altın’da “güvenli liman” özelliğini yeniden gündeme getirdi.  Yaşanan bu gelişmelerde Altın fiyatının Ocak ayından bugüne %16 yükselmesine neden oldu.

Bu kapsamda Ons Altın fiyatını teknik olarak incelendiğinde, 1495 Dolar seviyesinden başlayan ve 3 yıldır devam eden düşüş trendinin üzerine geçildiği görülüyor. Bundan sonraki süreçte bu trend üzerinden kalınması kırılmanın teyidi açışından oldukça önemli olacak. 1195 Dolar seviyesinden geçen bu düşüş trendin hemen üzerinde, trend alanı içinde ( Nisan 2013 / Şubat 2016 ) hesaplanan Fibonacci 38,2’lik direnç bölgesi bulunuyor. 1218 Dolar seviyesinden bulunan bu direnç trend sonrası en kritik zorlanma bölgesi olarak görülmekte. Geçtiğimiz yıl başında bir çok kez test edilen fakat geçilememesinin ardından sert geri çekilmeye neden olan 1232 Dolar seviyesi ise bir sonraki direnç seviyesi olarak izlenecek. Bundan dolayı 1218 / 1232 arasındaki bölge (grafikte mavi alan) direnç alanı olarak takip edilebilir. Bu bölgenin üzerine geçirecek hareketler ise 1270 Dolar seviyene doğru yükselişin başlamasına neden olabilir.




Haftalık bazda teknik indikatörler incelendiğinde, MACD’nin bir buçuk yıl aradan sonra ilk kez pozitif bölgeye geçtiği fakat henüz çok kuvvetli bir duruş içinde olmadığı görülüyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ve Aralık ayında oluşan dip seviyeleri uyuşmazlık verdiğini de belirtmekte yarar var. Aynı zamanda 2015 yılı içinde 50 seviyesinin altında kalan RSI’ında 60 seviyesinden bulunması Altında gelen talebi net bir şekilde gösteriyor ve bu durum aynı zamanda aşırı alım bölgesine henüz yaklaşmadığını gösteriyor.

Genel görünümde teknik anlamda yükseliş teması içinde bulunan Ons Altın fiyatın bundan sonraki süreçte direnç alanına kadar yükseldiği ve sonrasında kırılan düşüş trendine “geri dönüş” hareketi yaşandığı bir senaryo gerçekleşebilir. Bu kapsam kısa vade alt bölgede test edilen desteklere dört saatlik grafik yardımıyla bakılacak olursa; 1200.5 / 1185.5 / 1181.0 / 1163.0 / 1145 seviyelerini dikkat çektiğini söylenebilir.  1185.5 ile 1181.0 arasında oluşan ve grafikte turuncu renkte görünen bölge ise şu an için kuvvetli alan olarak karşımıza çıkıyor.



Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Emre Çayırlı / İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com