Altında Brexit öncesi stratejiler

17.06.2016 18:04

Ons Altın yaklaşık 2 yılın zirvesini test etmesi ve Dolar/TL’nin de 2.92 seviyesine yerleşmesi nedeniyle Gram Altın 125TL’yi görürken, bu arada yatırımcısının da  keyfine diyecek yok. Her halükarda ABD’yi takip eden Altında rota bu sefer İngiltere’ye döndü. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma referandumunda ayrılıkçıların oy oranındaki artış işin ciddiyetini tırmandırdı.  İngiltere daha öncesinde İskoçların bağımsızlık referandumu yapmaları ile 2014 yılında bir kez daha gündeme gelmiş olmasına karşın, bu sefer olayın ciddiyeti daha büyük ve kapsamlı. Bu nedenle BREXIT’ ten korkan yatırımcılar kendilerini güvenli liman olarak gördükleri Altın ve Majör tahvillere yönlendirdiler.

Geçtiğimiz periyotlarda Altının birçok kez yükseliş denemesi yaptığını görmüş ancak bu yükselişler konusunda Siz Okuyucuları sık sık uyarmıştık. Fakat bu sefer yaşanan yükseliş diğerlerine nazaran çok daha farklı olmakla birlikte arkasına talep desteğini alarak ilerliyor. Talebin var olması nedeniyle stratejilerde daha satış için erken olmakla birlikte geri çekilmeleri alım yönünde değerlendiriyoruz. Örneğin bu talebi geçtiğimiz yıllara göre karşılaştırdığımızda; Grafikte Altın vadeli kontratının farklı vadelerle değerinin karşılaştırmasını görüyorsunuz. 1 ay hatta 1 yıl öncesine göre yükseliş (upward shift), Altına olan talebin önceki periyotlara göre ne kadar fazla olduğunu gösteriyor.



Talebin canlı olması nedeniyle Ons Altında kısa vade içerisinde yıkım beklememekteyiz. Yine desteklere oluşan geri çekilmelerdeki tutunmalarda en azından BREXIT referandumuna kadar alım yapılabileceğini gösteriyor. Çünkü Altını tutan en büyük nedenlerden birisi şuan için BREXIT korkusu ve bir arka planda kalan Fed’in yerel ve küresel ekonomik endişeleri.

Fiziki Altın cephesinde ise Gram Altın tarihi zirvesi olan 125TL seviyelerini test etti. Ancak hatırlatmakta fayda var; şayet referandum sonucu İngiltere’nin Birlikte kalması yönünde çıkarsa, uzun bir süre 125TL seviyeleri test edilemeyebilir. Bu nedenle BREXIT riskini almak istemeyen yatırımcıların ellerindeki gram altını mevcut yüksek seviyelerden düşündükleri kadar kısmını bozdurmakta fayda var.

Ons Altını teknik olarak ele aldığımızda; haftalık grafikte incelemekte fayda var. 2011 yılından itibaren başlayan uzun vadeli alçalan trendi yaklaşık 1380-1390$ bandından geçiyor. Bununla beraber grafikte ele aldığımız Osilatörlere göre Altında yavaş yavaş aşırı alım bölgesine yaklaşmaya başladık. 1260-1263 seviyesinde oluşan yükselişin ana desteği ile 1270/1280 ara destekleri tutunmalarda alım denenebilecek seviyeler. Teknik analize göre 1310$ üzerinde tutunmamız durumunda ilk olarak 1340-1350$ seviyelerini test edebiliriz. Fakat BREXIT konusu oldukça riskli olduğundan her an terste kalma riski oldukça yüksek. Bu nedenle piyasalarda yaşadığımız olağanüstü günlerde fiyatlarla inatlaşmamakta fayda var.



BESTE NAZ KÖKSAL
İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA UZMANI