Altında düşüşler kısa vadeli alım fırsatı olabilir

08.07.2015 16:36

Son dönemde altın fiyatlarını destekleyen gelişmeler olmasına rağmen fiyatlarda sert düşüş görüldü. Gerek Yunanistan gelişmeleri gerekse Çin ekonomisindeki yavaşlama sonrasında yapılan faiz indirimleri altın fiyatlarına destek olamadı. Diğer bir gelişme ise Çin hisse senedi piyasasında yaşana düzeltme oldu. Hisse senedi balonu patladığında bunun altına destek olması bekleniyordu ancak o da olmadı.

Küresel riskler deyince aklımıza ABD borsaları ve VIX korku endeksi geliyor.



Dow’da haftalık grafikteki uyumsuzluk dikkat çekiyor. Yılın 3. çeyreğinde ABD’de gelebilecek faiz artışı ile Dow’da yükseliş trendi yerini düşüşe bırakabilir. Bununda altın fiyatlarına destek olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak henüz yükseliş trendinin bozulmadığını söyleyelim.
Gelelim VIX korku endeksine ;

 

VIX volatilite endeksinde yatay seyir devam diyor. Buda bize küresel piyasalarda henüz gelişmelerin fazla etkili olmadığını gösteriyor. Yaşanan gelişmelerin korkuyu artırması ile endekste 20-25 bölgesinin aşılması durumunda altın fiyatlarında yükseliş görülebilir.
Son olarak birde ABD 10 yıllıklarına bakalım;

 

Gelen olarak ters korelasyona sahip faiz ve altın fiyatlarının son dönemde korelasyona uymadığı görülüyor. Bu yüzden altına bu seviyelerden tepki gelebileceğini düşüyorum. FED’in faiz artışı ihtimali artması ile 2.50 seviyelerine kadar yükselen 10 yıllık faizlerde son yapılan güvercin açıklamalar ve son dönemde yaşana gelişmeler ile risksiz varlıklara yönelim isteği ile tahvil fiyatlarının artması faizlerde geri çekilmelere yol açtı.


Dolar’da görülen yükseliş  ve  Çin ekonomisindeki yavaşlama beklentileri ile emtia fiyatlarında yaşanan gerilemeler altın üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Son dönemde altına destek olabilecek gelişmeler arasında Çin hisse senedi piyasasında yaşanan düzeltme, devlet tahvillerinde artan dalgalanma, jeopolitik risklerleri sayabiliriz. Altın fiyatları üzerinde baskı yaratan gelişmeler ise Çin ve Hindistan’daki fiziksel talep eksikliği, FED faiz artışı ile doların güçlenmesi olarak karşımıza çıkıyor.

 

Altının 1150 seviyesinin altında kapanış yapmaması durumunda fiyatların 1200 dolar seviyesine kadar toparlanabileceğini düşünüyorum. Ara destekler ise 1170 ve 1185 seviyeleri. 1150 doların altında ise daha önce görülen 1130 ve 1100 dolar seviyesi görülebilir.

 

Gram altında ise kurda ve ons’da görülen geri çekilme ile 100 TL desteğinin altına geri çekilme görüldü. 99.50 TL desteğinin altında düşüş devam ederse 96 TL’ye kadar geri çekilme görülebilir. Kurda yeniden 2.70’in üzerine atmamız ve ons tarafında göreceğimiz toparlanma ile 100 TL üzerinde tutunmamızla 102.75 TL seviyesi hedef olabilir. 105 TL seviyesinde 2 tepe yapan gram altın 102.75 TL’nin geçilmesi ile 3. tepeyi yapabilir.

Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı