Altında kritik bekleyiş alım fırsatı verebilir

09.07.2015 12:42
Altın fiyatları gerilemeye devam ediyor. Son dönemde düşük talep ve dolarda yaşanan hızlı değerlenme ile düşmeye başlayan altında güvenli liman alımları da yeterli olmadı. Yunanistan referandumu ardından gelen alımlar sınırlı kaldı.

Yunanistan’ın referandumda “hayrı” oyu kullanması altına güvenli liman alımı getirdi. Avrupa’nın içinde bulunduğu durum yatırımcılara güven sağlamamaya devam ediyor. Özellikle borç krizinde yeterli adımlar henüz atılmış değil. Yunanistan referandumda daha fazla kemer sıkma programına hayır dedi. Ancak sonucun Euro’dan çıkma anlamı taşımadığını dile getiren siyasiler, şartların giderek zorlaşması, kreditörlerle anlaşamaması durumunda da Euro’dan çıkmaktan başka çare olmadığını biliyorlar. Kreditörler Yunanistan’ın attığı bu adımdan memnun değil. Şartların yeteri kadar yumuşak olduğunu iddia ediyorlar. Ancak sürecin çıkmazdan kurtulması için bir tarafın fedakarlık yapması gerekecek. Bu anlamda ilk adımı atması gereken şüphesiz Almanya olacak. Yunanistan’ın Almanya’ya borcu 68 milyar Euro seviyesinde. Birlikte Yunanistan’a en çok borç veren ülke konumunda. Bu da Almanya’yı en etkin söz sahibi yapıyor. Merkel, Yunanistan’ın “hayır “ oyu kullanmasından memnun değil. Yunan halkı Euro’dan çıkarılma tehditlerine boyun eğmiş değil. Ancak karşılarında Almanya’ya var. Avrupa Birliğinin sahibi diyebileceğimiz kadar güçlü. İki seçenek görünüyor şu an. Birincisi Yunanistan istenilen tavizleri verecek ve kreditörlerin istediği bir anlaşmayı imzalayacak. İkincisi ise Merkel, siyasi gücünü riske atacak ve Yunanistan’ın şartlarını kabul edecek. Siyasi gücünü riske atacak çünkü çok değil bundan birkaç yıl önce Yunanistan hükümeti Merkel’in ağzından çıkacak bir kelimeye bakıyordu. Aynı zamanda kendi seçmenine de hesap vermek zorunda kalacak. Çünkü Alman halkı Yunanistan’ın kurtarılmasını istemiyor. Kendi vergileri ile verilen borcun ödenememiş olması Alman halkını haklı olarak kızdırıyor.




Bugün Yunanistan Avrupa’ya yeni teklifini sunacak. Hafta boyunca yapılan açıklamalarda Yunanistan’ın birlikten ayrılmayacağını ve anlaşma zemininin oluşturulmaya çalıştığının altı çizildi. Özellikle bu konuda Almanya’nın adım atacağı beklentisi Euro tarafında bir miktar rahatlama getirdi. Pazar günü toplanacak olan kreditörler anlaşma koşullarını konuşup bu işi bitirebilir. Mevcut paketin uzatılması da masada.

Altın fiyatlarında ise artan Avrupa riski alım getirse de son hafta yaşanan olumlu açıklamalar yeniden kritik 1150 dolar seviyesine gerilememize sebep oldu. 1147 dolar seviyesini gören altın fiyatları tüm emtia grubunda yaşanan gerilemeden etkilendi. Özellikle Çin’de son dönemde yaşanan sert satış dalgası emtialarında gerilemesine sebep oluyor. 1147 dolardan gelen alımlar ile 1160 doların üzerine taşınan ONS altın haftayı Yunanistan’dan gelebilecek anlaşma haberleri ile bir miktar daha yükselişle kapatabilir. 1164 doların üzerinde yeniden 1168 dolar ardından da kritik direnç seviyesi 1172 dolar görülebilir. Olumsuz haber akışı durumunda ise 1160 doların altında 1157 ardından da 1152 dolar seviyesi takip edeceğimiz önemli destek seviyeleri.

Gram/TL tarafından ise içeride siyasi beklentiler ile pozitif ayrışan TL’nin etkisi ve ONS tarafının zayıflaması ise 100 TL’nin altı görüldü. Dada önce bahsettiğimiz gibi 100 TL’nin atlında alımla karşılaşan gram altın 100,60 seviyesinin üzerinde tutunması halinde 101 ardından da 101,50 seviyesi kısa vadede hedeflenebilir. ancak 100 TL altına gerileme görülürse 99,70 ardından da 99.40 aralığı takip edeceğimiz önemli seviyeler. 

Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü