Altında kritik gün Perşembe

30.06.2015 11:17
Altın Yunanistan riski ile değer kazandı. Önemli bir dönemece giren Yunanistan bugün IMF’e olan borcunu ödemeyeceğini açıkladı. Normal koşullarda temerrüt koşullarının uygulanması gerekiyor. Ancak 5 Temmuzda referandum kararı alan ülkenin temerrütte düşmeyeceği açıklandı.

Geçtiğimiz hafta referandum kararı alan Yunanistan halka kreditörlerle anlaşıp anlaşmama kararı verecek. Referanduma kadar kapalı olan bankalar sadece emekli maaşlarını ödemek için açıklanacak. Durum giderek karmaşık hale gelse de ilk şok dalgası atlatılmış görünüyor. Euro’dan ayrılma kararı alabilecek olan Yunan halkı ilerleyen dönemde krizin diğer ülkelere de sıçramasına sebep olabilir. özellikle İtalya, İspanya ve Portekiz gibi önemli ülkelerinde mali durumları pek iç açıcı değil. Yunanistan’ın borçlarını ödememesi ve Euro birliğinden ayrılması onlarından aynı yolu izlemesine sebep olabilir ve yeni bir küresel krizin başlamasına sebep olabilir.




İşte bu riskler altına talep yarattı ve yeni haftaya 1180 doların üzerinde başladı. Güveli liman alımlarının bir miktar arttığı görülse de hafta boyunca kararsız seyir devam edebilir. Yunanistan tarafından gelecek olumlu haberler güvenli liman alımlarını azaltabilir. Bu durumda Perşembe günü açıklanacak olan Tarım dışı istihdam verisine kadar yatay seyir devam edebilir. Kritik seviye ise 1171 dolar olarak ön plana çıkıyor. Daha önce çok kez test edilen seviyenin altında henüz günlük açılış gerçekleşmedi. Seviyenin kırılması halinde satışlar hızlanabilir ve yeni hedef seviyesi 1155 olarak belirlenebilir.

Gram altın tarafında ise daha önce belirttiğimiz 101 TL seviyeleri test edilmeye devam ediyor. Yunanistan tehlikesinin doları güçlendirmesi ile yükselen kur ve ons altın fiyatlarının artması ile gramda da yükseliş görüldü. 101 TL seviyesi kritik önem taşıyor. Seviye geçilirse Perşembe gününe kadar 102 seviyesi görülebilir.

İstihdam verileri ise bu ay Cuma günü ABD’de tatil olduğundan Perşembe açıklanacak. Verinin bir önceki döneme göre zayıflaması bekleniyor. Son dönemde toparlanan istihdam verileri bu ay yavaşlayabilir. Bu da Cuma günü doların hızını kesebilir. Ve gram TL tarafından 100 seviyesinin altına sarkma yaratabilir. Ancak ortalama saatlik kazançlar verisi odlukça önemli. FED ’in faiz artırımı için önem verdiği veride yükseliş görülmesi halinde doların da değerlendiği görülebilir.

Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü