Altında yeni zirve senaryosu

14.03.2016 12:39

Altın güçlü duruluşunu sürdürüyor. Son dönemde hisse senetlerinden kaçan yatırımcı risk almıyor ve altın tercihi ile fiyatları yukarı çekmeye devam ediyor. Ek parasal genişlemeler de altının yukarı yönlü hareketini sürdürmesine engel olamıyor.

Çin korkusu yatırımcının yıl başından bugüne tercihini değiştiren en önemli etken. Özellikle Çin hisse senetlerinde çıkan para son dönemde artan risk ortamından kaçmayı da beraberinde getirdi. Risk iştahı giderek düşerken son yıllarda ABD parasal genişleme kararının gelişmekte olan ülkelerde yaşattığı rallilerin sonuna gelindiği beklentisi şimdiye kadar elde edilen karların da korunması hedefine sebep oluyor. Kriz sonrası ucuz para risk almaya olan tanırken, son dönemde ABD’nin artan faizleri risk iştahını düşüren en önemli unsurdu. Ardından hızla gerileyen gelişmekte olan ülkeler Çin’in verilerinin bozulması ile risk alma modundan çıkmış oldu. Çin küresel ekonomiyi aşağı çekerken, Avrupa’nın giderek kötüleşen ekonomik yapısı parasal genişlemeleri beraberinde getirdi. Avrupa’nın düşük petrol fiyatları ve hızla gerileyen iç talebi yaratılamayan enflasyonu da beraberinde getiriyor. Son dönemde hızla gerileyen rakamlar yeni önlemleri kaçınılmaz kıldı. Ancak AB’nin dezavantajı ABD gibi tek bir sistemi ya da ülkeyi değil farklı yapılara sahip bir çok ülkenin ekonomisi adına karar alıyor olması. Birlik içerisinde birbirinden önemli ölçüde ayrışan ekonomiler yer alıyor. Başta Almanya birliğin lokomotifi olurken, ağırlaşan yükü ile Yunanistan, İtalya , Portekiz gibi ülkeler dikkat çekiyor. Bir yandan kurtarılmaya ihtiyaç duyan ülkeler bir yada da devamlı olarak bu ülkeleri finansa etmek zorunda kalan Almanya para politikası konusunda kaos oluşmasına sebep oluyor. Değerli Euro’dan yakından ECB, değersiz Euro’nun Almanya’ya zarar vermesinden de korkuyor. Yapılan ek parasal genişleme adımın politika faizinde indirim ve mevduat faizinde negatif faizinin derinleşmesi kararı kur kanadında negatif fiyatlamaya sebep oldu. Sözlü yönlendirme konusunda “yanlış” söylem Euro’nun hızla değer kazanmasına sebep oldu. Ucuz parayı bulmuş piyasa ECB’nin faizlerin daha aşağı gelmesine gerek kalmayacağı açıklaması ile gelecekte parayı daha ucuz bulamayacağı beklentisine girdi. Bu da Euro’nun aniden değerlenmesini sağladı. Ancak piyasanın çıkmazı bu noktada ortaya çıkıyor. ECB gerçekten Euro’nun değersizleşmesini istiyor mu? Almanya bu konuda isteksiz. Bu da ECB üzerinde baskı oluşturuyor. İhracat rakamlarının aşağı gelmesini istemeyen Almanya birliğin lokomotifi ise sözlü yönlendirme de onun istediği gibi olmak zorunda.

Karmaşa giderek derinleşiyor. Değer kaybetmeyen Euro, toparlanmayan Çin, faiz artırımı silahını halen elinde bulunduran ABD küresel ekonominin kafasının karışmasına sebep oluyor. Böyle bir ortamda risk almaya gerek yok. Zaten uzun süre risk alındı. Altından kaçıldı, gelişmekte olan ülkelere yatırımlar yapıldı. Şimdi eldeki karı koruma zamanı. Altın bu yüzden güvenli liman olmaya bir süre daha devam edecek. Veriler toparlanana, yeni fırsatlar gün yüzüne çıkana kadar altında talep yeniden artacak. Halen kapatılan satış pozisyonlarının etkisiyle yükselişe başlayan altın talebin artmasıyla daha yüksek seviyelere tırmanabilirim.

ONS tarafında 1280 doların üzerinde tutunma olması halinde 1300 doları aşabilir. Bu durumda yükseliş potansiyelini artıracak olan altın yeni yatırımcıların da daha çok dikkatini çekecek. 1345 doların geçilmesi halinde de 1400 doların önü açılmış olacak. Gram altında ise 115 TL desteği oldukça kuvvetli. 117 seviyesinin üzerinde 119 test edilebilir. Ancak yeni rekorlar da kapıda. 120 TL’nin üzerinde ons altına gelen talep ile yeni zirve oluşabilir. 124 ilk etaptaki hedefimizi oluşturuyor. Altın riskten korumaya devam edecek gibi duruyor. Bu yüzden bu hafta açıklanacak olan Merkez Bankaları kararları oldukça önemli.

Veli Kocatürk / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Müdürü