Amerikan ekonomik verileri şaşırtıyor

16.08.2016 16:00

Mayıs ayından bu yana bir iyi bir kötü ekonomik veri seti ile piyasaların dolar tarafındaki fiyatlaması negatife döndü. Son iki ayda “95,50-97,50” bandı içerisinde kalan “Dolar Endeksi” (DXY) 16 Ağustos seansında tüketici enflasyonunda beklentilerin altında gerçekleşme ile 94,50 seviyesine doğru geriledi.

Küresel piyasalarda doların değer kaybı ile “Euro ve Sterlin” başta olmak üzere uzun süredir baskı altında olan para birimlerinin yukarı yönlü tepki verdiğini görüyoruz. Sterlin tarafında manşet enflasyonda beklentilerin üzerinde gerçekleşme ile yukarı yönlü hareket ivme kazandı. Euro/Dolar paritesine gelince, Temmuz ayı sonlarına doğru düşen volatilite yukarı yönlü hareket için ilk sinyali verirken, alım ve satım opsiyonları arasındaki farkı gösteren 25 Delta RR (Risk Reversal) eğrisi 09 Ağustos’tan itibaren alım opsiyonlarına talebin arttığını gösteriyor. Bu şartlar altında yine Amerikan ekonomisi ve dolar tarafında bir sürpriz yaşanmaz ise parite 24 Haziran yükseği 1,1428 seviyesini hedefleyebilir.



Öte yanda, Çarşamba günü açıklanacak FED toplantı tutanaklarının piyasalar için sürpriz niteliğinde olması beklenmiyor. Tutanaklar önceki toplantılara benzer ve genel anlamda piyasaların arzu ettiği ılımlı mesajlar içerebilir. Ancak ekonomik veriler istikrardan uzak ve ikinci çeyrek zayıf büyüme ardından üçüncü çeyrekte de istenen performanstan uzaklaşılması hayal kırıklığı yaratıyor.

Piyasanın FED faiz artırım fiyatlamalarına gelince, Eylül ayı faiz artırım ihtimali yüzde 18 iken Aralık ayı ihtimali yüzde 41olarak görünüyor. Piyasalar yılın son toplantısı için yüzde 50 üzerine çıkamayan faiz artırım fiyatlaması ile Merkez Bankası’na hazır olmadığı mesajı gönderiyor. Yakın geçmişe bir göz attığımızda piyasalar ikna olmadan adım atılmaz demekte sakınca görmüyoruz.



Sonuç olarak, sonu gelmeyen kolay para politikalarına rağmen küresel ekonomi bir türlü istenen büyüme ortamına kavuşamıyor. Ekonomik gerçeklik ve piyasa fiyatlamaları ise tezat oluşturuyor. Zayıf büyüme ortamında hisse senedi endeksleri yeni zirveler yaparken tahvil getirileri rekor düşük seviyelere geriliyor. Bu bahar havası ne zaman sonlanır sorusuna cevap aramanın ise şimdilik bir anlamı olmadığını düşünüyoruz.

Arzu Toktay

XTB Menkul Değerler A.Ş. https://www.xtb.com/tr