Amerikan İş Forumu-Amcham

07.11.2016 08:59

AmCham-Türkiye, ülkemizde yatırım yapan Amerikan şirketlerinin kurduğu bir dernek. 2004 yılından bu yana Türkiye ve ABD arasındaki ikili ticaretin, yatırımın ve ilişkilerin geliştirilmesi; Türkiye’deki iş ortamının güçlendirilmesi ve uluslararası doğrudan yatırımların teşvik edilmesi amacına yönelik olarak çalışıyor.

Türkiye’de 135’ten fazla ABD şirketinin, 54 milyar dolardan fazla yatırımı var. Bu şirketler, Türk maliyesine yılda 12 milyar dolardan fazla vergi ödüyor ve 60 binden fazla kişiye istihdam sağlıyorlar. Üstelik, bu şirketlerden 15’inin bölgesel merkezi de Türkiye’de ve buradan 94 ülkeyi yönetiyorlar.

Dow Chemical

AmCham-Türkiye’nin 12. kuruluş yıldönümünde konuşan, The DowChemical şirketi başkanı Andrew N. Liveris, ABD Başkanı Obama’nın çeşitli komisyonlardaki danışmanı olarak görev yapmakta; aynı zamanda IBM’in yönetim kurulu üyesi olarak çalışmakta. Öte yandan, dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapan ‘B Takımı’nın da üyesidir.

Liveris, AmCham Gala gecesinde yaptığı konuşmada Türkiye’nin bir dostu olduğunu şu anda Türkiye’de bazı belirsizlikler bulunduğu kabul edilse de daha iyi bir Türkiye ve dünya için burada bulunduklarını açıkladı.

Liveris’e göre, Türkiye’nin konumu, dünya tarihini temsil ediyor. ‘Dünyanın jeopolitik merkezi’ sayılan Türkiye’nin başarısı, sadece Türkiye için değil, dünya için de çok önemli. Yalnızca Türkiye’nin komşularına değil, komşularının da komşularına bakılması gerekiyor.

Her yıl 50 ülke

Liveris, her yıl yaklaşık 50 ülke ziyaret ediyor ve Türkiye’nin son yıllarda elde ettiği büyüme hızının, bir başarı öyküsü olduğunu düşünüyor. Ona göre, en gelişmiş demokrasilerde bile türbülanslar var.

Liveris, “Türkiye’deyim; çünkü, burada bir risk olmadığını düşünüyorum. Yaşadığımız dönemde, tehlike ve risk ortamı her yer için geçerli” diyor. Liveris, “Biz Dow Chemical olarak, Türkiye’de kalmayı ve çözümün bir parçası olmayı düşünüyoruz” diye sözlerine devam ediyor.

Ona göre, Türkiye’nin geleceği en gelişmiş standart kuralları esas alarak uygulamasına bağlı. Yeni buluşlar ancak stratejinin iyi belirlenmesi ve işe odaklanılması sayesinde gerçekleşebilir. Buna sebatlı çalışma da eklenmelidir.

Türkiye’nin gelişmesi sadece Türkiye için değil, komşuları ve dünya için de önemlidir. Doğal olarak, iş alemi de bu gelişmeden nasibini alacaktır.

ABD Büyükelçisi’nin aynı toplantıda yaptığı önemli konuşmadan yarın ki yazımda bahsedeceğim.