Amerikan para politikasını izlemek ve IMF görüşleri

29.06.2015 17:03

Amerikan Merkez Bankası üzt yönetimi bu sene düzenli olarak faiz arttırma isteğini ve kararlılığını ortaya koymak için çaba harcadı. Faiz arttırımlarının ana şartı iş piyasasının kuvvetli gitmeye devam etmesi ve enflasyonun hedefe doğru yükseleceğine güven  olarak belirlendi ve hedefe ulaşıldığında yapılacak faiz arttırımlarına piyasayı hazırlmak için düzenli aralıklar ile insanlara hatırlatıldı.

IMG ise özellikle son zamanlarda hem bunun dünyadaki dengelere etkileri hem de Amerika’daki enflasyonun kalıcılığının kesin olmaması yüzünden önümüzdeki senenin beklenmesi yönünde görüş bildirdi hep. Para politikasının uygunlaması ve etkilerinin ekonomide görülmesinin zaman farkına rağmen,  IMF Amerika faizleri yükseltmeden önce daha zaman geçmesi gerektiğini ve enflasyonun daha net bir yükseliş trendine girmesi gerektiğini düşünüyor. Fakat muhtemelen Amerika bekler ve daha sonra beklemeden doğan açığı kapatmak için daha sert arttırımlar yapar ise IMF bu sefer artırımları sert bulacak.

IMF tavsiyelerinde biraz daha ileri giderek, aşağıda Amerikan Merkez Bankası’ndan alınarak kullanılmış olan Amerikan Merkez Bankası’nın tahmin aralıklarını, üyelerin tahminlerini kullanarak, noktalar olarak belirlediği bir grafik var. IMF’in , Amerikan Merkez Bankası’na tavsiyesi




bu yöntemi bırakıp ECB’ye benzer şekilde tek tahminli bir çalışma yapmaları.

Janet Yellen basın açıklamalarından birisinde bu noktalar ile  gösterilen tahminlerin aslında çok önemli olmadığından,  uzun vadede bunların aslında çok değişken hale geldiğinden ve güvenilirliğinin azaldığından bahsetti. Bir çok piyasa oyuncusunun 3 aylık tahminleri anlamak için sarf ettiği çaba düşünülürse bu noktaların, daha doğrusu tahminklerde bu aracı kullanmaya çalışmanın eksik tarafları daha net görülebilir. Amerikan Merkez Bankası da bu sorunları göz önüne aldığı ve incelemek için bir çaba sarf ettiği görünüyor.

Muhtemelen burada en mantıklı çözüm Amerikan Merkez Bankası’nın bu noktalı yöntemi bırakarak Japonya ve Avrupa Merkez Bankaları gibi toplantıyı bir basın açıklaması ve toplantısı ile sonlandırması. Bu aynı zamanda bir para politikası değişikliğinin basın açıklması olmadan yapılmasını engelleyebilir. Yellen Amerikan Merkez Bankası’nın her zaman bri basın açıklaması yapabileceğinden bahsetti ve bu doğru olmakla beraber aslında operasyonel olarak çok kolay olmayacabilir. Önceden belirtilmemiş bir basın toplantısı açıklaması hızla piyasayı istenmeyen bir şekilde sarsabilir.

Bazı piyasa oyuncuları Yellen’ın para politikası değişikliklerinde sadece toplantı günlerine bağımlı olmakdıklarını söylediğinden beri, bunu gerçekleştirmediği durumda kredibilite kaybı yaşayacağını ve bunu yapmayı planlamıyor olsa bu şekilde konuşmayacağını savunuyor. Bu aslında mantıklı görünen bir açıklama olmakla beraber ilk faiz artırımında insanların bir miktar kafasını karıştırabilir. IMF’in tavsiyesi de benzer sorunlardan muzdarip. IMF’in tahmin kapasitesi, daha önce de gördüğümüz üzere çok da başarılı değil. Bakıldığında, Ameirkan Merkez Bankası tahminleri de özel sektör tahminlerinden daha başarılı değil. Kısa vadede tahminlerdeki dalgalanmalar kredibiliteyi arttırmıyor veya para politikasını daha başarılı hale getirmiyor.

IMF’in acaba para politikasının nasıl yayımlanması gerektiği konusunda yorum yapmaktan daha önemli işleri yok mu diye insan düşünmeden edemiyor. Bakıldığında Amerikan Merkez Bankası’nın üyelerin tahminlerine dayanan nokta sisteminin para politikasının etkisini azalttığına dair net bir kanıt yok. Biz para politikasında hala Yellen, Fischer ve Dudley ‘den oluşan ilder grubunun yorumlarının herhangi bir tahmin grafiğinden daha efektif olduğunu düşünüyoruz.

Bizim görüşümüze göre Ameirkan Merkez Bankası planlarını açıklayıp sonra bu planları düzenli şekilde hayata geçirerek efektif ve güvenilir bir para politikası sistemi uyguluyor.

Batur Asmazoğlu / http://www.investaz.com.tr/
InvestAZ Fon Yöneticisi