Avrupa’nın şımarık çocuğu Yunanistan ve büyük ekonomilerdeki son gelişmeler…

22.04.2015 12:52

Avrupa’nın şımarık çocuğu Yunanistan son zamanlarda yeniden adından söz ettirmeye  başladı. Bir türlü çözüme kavuşmayan Yunanistan reform listesi ve Yunanistan Başbakanı Çipras’ın kreditörlerle anlaşılamaması halinde Yunan halkından güven tazelemek adına erken seçim kartını masanın üstüne koyduğu haberleri piyasaları tedirgin ediyor. Ayrıca geçtiğimiz hafta Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde çıkma ihtimali ilk defa piyasalarda bu kadar net konuşuldu. Euro Bölgesi’nde ekonomisi için 9 Mart’ta başlayan parasal genişlemenin sonuç vermeye başladığını görüyoruz. Bölge ve ülke bazlı enflasyon verilerine baktığımızda halen durgunluk tehdidi ile karşı karşıya olunsa da; PMI verileri ve sanayi üretimi gibi göstergeler iç talepte canlanma olarak algılanıyor. Nitekim piyasa dostu açıklamaları ile bilinen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları söz konusu ön görüyü teyid eder nitelikte. Nisan damgasını vuran olaylı Draghi konuşmasında  dikkat çeken satır başları şu şekilde sıralandı. Varlık alım programının olumlu sonuç verdiğini ve enflasyonda kalıcı bir artış gözlenene kadar parasal genişleme süreceğini ifade eden Draghi petrol fiyatlarının etkisiyle enflasyonun önümüzdeki dönemde aşağı yönlü eğilimler gösterse de yılsonuna doğru VDMK’lerin birey ve firmalar üzerinde yaratacağı pozitif etki dolayısıyla tekrardan yükselişe geçmesini beklediklerini ve VDMK alımlarından olası erken çıkışların yaşanmayacağını hedeflenen doğrultuda 2016 sonuna kadar sürecin devam edeceğini belirtti. EURUSD paritesine baktığımızda bir süredir gördüğümüz zayıf seyrin yanı sıra paritede kıpırdanma mevcut özellikle uzun vade de 1,09 seviyesi üzerinde görebileceğimiz hareketler yeniden 1,10’lu seviyeleri karşımıza çıkarabilir.

ABD cephesinde ise 2015 yılı ilk çeyreği için işler çok yolunda görünmüyor. Ancak umutsuzluğa kapılmak için aceleci olmamamız gerektiği görüşündeyiz. Sebeplere değindiğimizde ilk nedenimiz, olumsuz hava şartları. 2015 yılının başından bu yana kötü geçen kışın ABD’de gündelik yaşamdan ekonomik döngüye bir çok olumsuz etkisi mevcut. Güçlü doların da ABD ekonomisinde özellikle de ihracat kanalında olumsuz yansımasını görüyoruz. İstihdam cephesinde de düşen petrol ve doğalgaz fiyatlarının bazı bölgelerde işten çıkarmalara yol açtığı ifade ediliyor. İşten çıkarmaların son dönemde kapanan petrol kuyuları sebebiyle arttığına işaret ederken ücret artışları ve fiyatlar genel seviyesinin ılımlı düzelmenin devam ettiği de satır aralarında dikkat çeken ifadeler arasında. Son olarak açıklanan ABD enflasyon verilerine baktığımızda ise, manşet enflasyondaki zayıf görünüm devam etmekle birlikte petrol fiyatlarının etkisi hissediliyor. Mart ayından itibaren çekirdek enflasyonda ise bir kıpırdanma söz konusu.2015 yılı ilk çeyreğe ilişkin tablo bu şekildeyken, kötü hava şartlarının geride bırakılacağı ve petrol fiyatlarının da seyrine baktığımızda kısmi bir toparlanma mevcut diyebileceğimiz fiyat hareketlerini göz önünde bulundurduğumuzda Nisan ve Mayıs aylarında ABD ekonomik tabloda bir canlanma görebiliriz. Bu sebeple ekonomik dataları baz alacağını ifade eden FED için Haziran ayına ilişkin bir faiz artırımı henüz ortadan kalkmış değil.

Çin ekonomisine de kısaca vurgu yapmak gerekiyor. Son zamanlarda gelen ekonomik verilerin zayıflığı ve 2015 yılının ilk çeyreğinde kaydedilen yüzde 7 oranındaki büyüme Çin Merkez Bankası’nın genişleyici politikalara yönelme beklentilerini arttırdı. 2009 yılından bu yana gerçekleşen en düşük büyüme oranının ardından Çin MB’nin piyasalara müdahale etmemesi demek, dünyanın en büyük 2.ekonomisi olan Çin’de işlerin daha da kötüye gideceğini ve bu kapsamda domino etkisiyle bütün ülkelerin zarar görebileceği anlamına gelebilir. Dolayısıyla Çin tarafı dikkatle takip edilmelidir.

Rıdvan BAŞTÜRK

ALB Forex Analisti