Başçı son kez mi sahnede?

22.03.2016 14:52

Erdem Başçı Perşembe günü yapılacak PPK toplantısıyla birlikte belki de son kez Merkez Bankası’na başkanlık edecek. Son dönemde üzerinde kur ve enflasyon baskısı hisseden Merkez Bankası son gelişmeler ile birlikte biraz olsun rahatladı. Geçtiğimiz toplantıdan sonra çok önemli gelişmeler oldu.

BU GELİŞMELERE BİR GÖZ ATALIM;

Japonya Merkez Bankası’nın negatif faiz uygulamasından sonra, Avrupa Merkez Bankası mevduat faizini yüzde 0.30’dan yüzde 0.40 indirdi. Politika faizini ise 0’a çekti. Parasal genişleme miktarını 60 milyar euro’dan 80 milyar euro’ya çıkaran Banka, varlık alım programına banka dışı şirket tahvillerinide ekleyeceğini açıklayarak beklentileri fazlasıyla karşıladı. FED ise faizlerde değişikliğe gitmezken, enflasyon ve büyüme tahminlerini düşürdü. Ayrıca yıla 4 faiz artış parolasıyla çıkan FED, bu yıl 2 faiz artışı yapacağını açıkladı. Merkez Bankaları dışında yaşanan diğer önemli gelişme Rusya’nın Suriye’den çekileceği haberleriydi. Bütün bu gelişmeler Türk varlıklarını olumlu etkiledi.Kurda ve gösterge faizlerde düşüş görülürken endeks 80 binin üzerinde çıktı.



Son ayda finansal enstrümanlarda olumsuz sayılabilecek tek gelişme petrol fiyatlarındaki yükseliş oldu.

BİR DE EKONOMİK GELİŞMELERE BAKALIM;

Merkez Bankası’nın asıl baktığı gösterge olan enflasyon Ocak ayında görülen sert yükseliş sonrası gıda fiyatlarındaki gerileme ile birlikte düşüş gösterdi. Yüzde 0.04 düşüş gösteren gıda dışında yüzde 6.16 gerileyen giyim ve ayakkabı grubu düşüşte en büyük etkiye sahip oldu.Çekirdek TÜFE ise manşetin üzerindeki hareketine devam ediyor. Yıllık bazda yüzde 9.63’den yüzde 9.72’ye yükseliş söz konusu.




Sanayi üretimine baktığımızda ise 2016 yılına yıllık bazda yüzde 5.6 ile güçlü bir başlagıç görüyoruz. İmalat sektörü üretiminde görülen yüzde 5.8’lik artış sanayi üretimindeki yükselişte etkili olmuştur. Gelen veri yukarıda bahsettiğimiz büyüme hedefi bakımından olumlu. Ancak yüksek enflasyon, imalat sektörü üzerinde risk teşkil etmekte olup, rakamların sürdürülebilir olduğunu görmemiz gerekiyor.

OVP’de 2016 yılı büyüme hedefi yüzde 4.5. Dış finansman tarafındaki zayıf görünümün bu yılda devam edeceğini düşündüğümüzde bu rakama ulaşmak zor olabilir. Dış talep tarafında da Avrupa’da alınan önlemlerin etkisi ile iyileşme görülmesi olumlu. Ancak bu yıl büyümeye dış talepten ciddi bir katkı gelmeyebilir.



BAŞÇI SON TOPLANTISINDA FAİZLERDE DEĞİŞİKLİĞE GİTMEZ

Şubat ayından itibaren Merkez Bankalarının genişlemeci politikaları Türk varlıklarına destek oluyor. ECB’den gelen faiz indirimi sonrası değer kazanan Türk varlıkları, FED’den gelen güvercin açıklamalarla iyiden iyiye rahatladı. Erdem Başçı’nın son toplantısında faizlerde herhangi bir değişiklik yapmasını beklemiyorum. Şubat ayında 9.58’den 8.78’e gerileyen enflasyon yanıltmasın. Çekirdek enflasyon 9.72 ile manşetin üzerinde ev yükselişe devam ediyor. Enflasyondaki gelişmeyi görebilmek için Merkez Bankası’nın bir süre daha beklemesi gerektiğini düşünüyorum.

GİZMEN NALBANTLI
IŞIKFX BAŞANALİST