Beklendiği yönde faiz arttı…

15.06.2017 06:55
Fed piyasada genel olarak oluşan beklentilere paralel olarak faizlerini 25 baz puan arttırdı ve %1-1.25 aralığına yükseltti. Açıklama metninde ekonomik aktivitenin ılımlı şekilde toparlandığını tekrar ederken, işsizlikteki ve hanehalkı harcamalarındaki güçlü görünüme işaret etmiş. Bir önceki metne göre ekonomik aktivitelere yönelik daha pozitif cümleler girmiş. Enflasyondaki yavaşlamaya dikkat çekerken, %2 hedefinin altında orta vadede devam edeceğini öngörüyor.

Karara bir Fed üyesi, Kashkari, itiraz etmiş ve faizleri değiştirmemekten yana oy kullanmış.

Büyüme yukarı, enflasyon aşağı revize edildi… Ekonomik projeksiyonlarda ise 2017 yılı için büyüme %2.1’den %2.2’ye yukarı yönlü revize edilirken, işsizlik oranı %4.5’den %4.3’e aşağı yönlü revize edilmiş. Bunlar pozitif revizeler. Enflasyonda ise PCE enflasyon hedefini %1.9’dan %1.7 seviyesine, çekirdek PCE enflasyon hedefini ise %1.9’dan %1.7 seviyesine aşağı yönlü revize etmiş. 2018 ve 2019 ve uzun vadede enflasyon beklentileri %2 seviyesini koruyor.

2017’de 1 faiz artırımı beklentisi devam ediyor… Nokta tahminlerde 2017 yılında bir faiz artırımı daha yapılması beklentisi devam ediyor. Bunun ne zaman yapılacağı önemli olacak. Diğer yandan 2018 yılı için 3 faiz artırımı devam ediyor. Yellen’ın toplantısında buna vereceği cevaplar önemli.

Bilanço küçültme Planları açıklandı… Bilanço küçültmeye yönelik planlar karar metnine girmiş. Kademeli bir şekilde hazine kağıdı azaltımı planlarını açıkladı. Buna göre Fed her ay 6 milyar $ tahvil azaltımına gidecek ve her üç ayda bir ay bunu 6 milyar $ daha arttıracak. Bu şekilde 12 ay boyunca aylık 30 milyar $ seviyesine ulaşana kadar devam edecek. Mortgage destekli menkul kıymetlerde ise aylık azaltım miktarı 4 milyar $ olacak ve üç ayda bir 4 milyar $ arttırılacak. 12 ay içerisinde maksimum aylık 20 milyar $ seviyesine ulaştırılacak. Bilanço küçültme ile ilgili detayların gelmiş olması doları hafif destekleyebilir.

Karar sürpriz değil. Bilanço azaltımı kararı da sürpriz değil. Detayların açıklanmış olması ve yıl sonuna kadar halen 1 faiz artırımı beklentisinin devam ediyor olması Doları çok sınırlı da olsa destekledi. Ancak paritelerde halen sabahki eğilimler sürüyor. Yellen’ın tonlaması ve mesajlar önemli olacak. Açıklamaları hafif dolar pozitif buluyorum.