BİST`te tepki güç kazanamıyorsa,dolar-TL gevşemiyorsa dikkat edilmeli

04.05.2015 13:34

En son yazımızda BİST'te 87.000'lere yaklaşan yükselişin şimdilik  tepki olarak etiket kazandığını ve hareketin sürmesi için güçlü alımlara ve dolar-TL tarafında kalıcı bir molaya ihtiyaç duyduğumuzu ve her an bu hareketin sınanma riskinin masada olduğunu belirtmiştik. Nitekim mevcut süreçte bunun gerçekleştiğini izliyoruz.


BİST-100 ENDEKS YORUMU:


BİST'te geçen hafta yaşanan işlemlerde  bir önceki hafta başlayan tepkinin devam ettiğini ve 86.754'lere kadar ulaşıldığını ama özellikle kısa haftanın son işlem gününde sert gelen kar satışları ile haftanın toplamda 1.604 puanlık kayıpla 83.947 seviyesinden kapatıldığını izledik.


83.947 hem hafta içinde yaşanan en düşük seviyeyi hem de 84.000'lerin hemen altında bir kapanışı bize gösteriyordu. Bu gerçekleşme önemli bir sinyal olarak önümüze çıktı. Ya geçen haftanın bu sert geri çekilmesi son gelen güçlü tepkinin bir sindirme-soluklanması olarak kalacak ve bir nevi tuzak gibi görülecektir ve yükselişin devam şansı masada olacaktır.


Satışlar devam ederse tepki hareketi güç kazanamayarak endeks aşağı yönlü desteklerini test ederek sıkışma içinde kalmaya devam edecektir. Bu da daha tehlikeli bir sürecin öncü sinyalleri olarak kayda geçecek ve yükseliş şansı biraz daha azalacaktır.


Bu sorulara cevap bulma adına Mayıs ayına yoğun haber başlıkları ile dolu bir kritik hafta ile başlıyoruz. Haftanın ilk işlem gününde İlk seansın aşağıda 83.200'ler test edildikten sonra  hafif alıcılı seyir ile 84.165 seviyesinden kapandığını gözlemledik.


BİST'te tepkilerin anlam ve güç kazanabilmesi için gözler kur ve faiz tarafında olmaya devam edecektir.Gösterge tahvilde faiz % 10 bileşikler üzerinde kaldıkça ve özellikle dolar-TL tarafında 2.70 üzerinde kalıcı olundukça BİST üzerinde satış baskısı masada kalacak gibi duruyor. Bu bakımdan içsel denklem olarak kur ve faiz tarafına da konsantre olmaya devam  edeceğiz.


Bu hafta yoğun haber akışı takip edilirken gözler içerde yaklaşan seçime dair siyasi gelişmeler ve hafta sonu gelmesi beklenilen S&P 'nin kredi notumuza dair değerlendirmesinde olacaktır.


Yurtdışında ise gözler Yunanistan sorunu ile ilgili çözüm sürecinde olmaya devam ederken , İngiltere seçimleri ve özellikle FED algısı adına  cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam datası öne çıkacaktır.


Bu haftadan başlayarak  istatiksel olarak zihinlere kazınan ''Mayıs'ta sat ve git '' olgusu adına ABD borsaları önderliğinde global borsaların seyri de BİST için oldukça önemli olacaktır. Yurtdışı borsalar  pozitif tarafta kaldıkça yükseliş şansını görece koruyan BİST'in tersi durumda ekstra baskı altında kalacağı çok açıktır.


Özetle  teknik olarak  önemli ortalamalar olarak kabul edilen  21 50 ve 200 günlük üssel ortalamalar birbirine yakın durmaya devam ederken ve BİST'te fiyat olarak bu ortalamardan ve  sıkışma bölgesinden uzaklaşamadıkça yukarı yönlü senaryoların gerçek olması beklenirken ekstra temkinli olmak gerekiyor.Bu teknik sıkışma süreci eninde sonunda bir tarafa doğru sert kırılma gösterecek tezimizi korumaya devam ediyoruz.


BİST-100 Tarafına teknik olarak bakarsak; ; kısa vadede gelecek kar satışları aşağıda 83.000-83.500 aralığı içinde karşılandıkça ve 84.000 üzerinde ek kuvvet kazanabildikçe ilk hedef yine 85.000 üzerine yerleşme olacaktır.


85.000 üzerinde kalabildikçe gözler tekrar 86.000'ler üzerine kalıcı yerleşme gücünde olacaktır.86.000 üzerinde kalıcı olunmaya başladıkça yukarda 87.000-88.000 aralığı tekrar çok önemli direnç eşiği olarak hedef olmaya başlayabilir.


Kar satışları daha  etkili olur ve 84.000 altında  83.000-83.500 aralığıda geçilecek olursa satışların güç kazanma  ihtimali de artacaktır. Böylesi bir durumda ilk önemli destek 82.000-82.500 aralığı olacaktır.Buranın altında ise sıkışma bölgesinin alt bandı konumunda bulunan  80.000-81.000 aralığını sınır bir destek olarak görmek gerekiyor.


DOLAR-TL YORUMU :


Dolar-TL tarafında 2.7430'larda yeni rekor seviye görüldükten sonra hazine ihale gerçekleşmeleri ile başlayan geri çekilme sonrası 2.6450'lere kadar sert bir geri çekilme yaşansa da içerde piyasalar kapalı olduğu dönemde tekrar kendisini 2.70'ler üzerine atan dolar-TL'nin mevcut durumda 2.71-2.72 aralığında işlemlerle devam ettiğini izliyoruz.


Dolar-TL'de  TCMB'nın enflasyon hedefini yukarı yönlü revize etmesi ve Nisan ayı enflasyon gerçekleşmesinin  bu kaygıyı desteklemesi ile birlikte  ve dolar Endeksi'nin  tekrar 95.50'lere gelmesinin şimdilik bu yükselişte öne çıkan faktörler olduğu gözleniyor.


Büyük resimde hala teknik ve temel olarak yükseliş tarafında bulunan dolar-TL adına gözler TCMB'nın adımlarında ve  Dolar Endeksi'nin seyrinde olmaya devam edecektir.


Özellikle zaman daralırken hala çözülecek gibi bakılan Yunanistan başlığı ve ABD 10 yıllık faizleri tekrar % 2.11'lere ulaşmışken FED algısı yurtdışı dinamikler olarak önemli olmaya devam edecek gibi durmakta. Bu hafta cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam verisi bu açıdan oldukça önemli olacaktır.


Dolar-TL tarafında yaşanan oynaklık herhangi içsel yada dışsal bir sebeple daha da  artarsa ve 2.75-2.80 aralığı önümüzde ki günlerde herhangi bir dinamikle aşılacak olunursa MB daha proaktif olması gerekecek ve atacağı olası adımlar piyasalar tarafından dikkatle takip edilecektir tezimizi korumaya devam ediyoruz.

Dolar endeks'i kalıcı olarak mola verip ilk etapta hep belirttiğimiz gibi 90.00-95.00 aralığına kalıcı olarak dönmedikçe temkinli olmaya devam etmek gerektiğimizi hatırlatmaya devam ediyoruz.

Teknik olarak 2.70 üzerinde kaldıkça 2.72-2.73 aralığı ilk önemli direnç eşiği  olmaya devam ediyor. Buranın üstüne kalıcı çıkış yaşanması durumunda 2.75 yeni rekorlar görme riski adına  ikinci ve daha önemli  kritik direnç eşiği olmaya devam edecektir.



2.75 üzerine kalıcı taşma başlarsa oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Çünki bu durumda hareket biraz daha kuvvet kazanarak 2.77 ve 2.80 direnç eşiklerini gündeme getirebilir.


Aşağıda  2.70’ler kritik pivot destek olmaya devam edecektir. 2.70 altında kaldıkça 2.67-2.68 aralığı yine  önemli destek olmaya devam edecektir.

2.67 aşağı geçilecek olursa ve hareket 2.66 altında hız kazanırsa 2.60-2.65 aralığı stresin biraz daha azalması adına tekrar  potansiyel destek aralığı haline gelecektir.


Cüneyt Paksoy / www.saxomarkets.com.tr/ 
Saxo Capital Markets Stratejisti