Borsada 100.000 şansı

02.07.2018 10:20
Seçimlerin sona ermesinin ardından piyasalar üzerinde bir rahatlama izliyoruz. Erken seçim kararının alınmasından seçimlere kadar olan sürede hem borsa hem döviz kurları üzerinde bu baskıyı hissetmiştik. Bu süreci birde global piyasalarda gelişmekte olan ülkeler aleyhine esen bir rüzgarın etkisi altında yaşamak etkiyi daha arttırmıştı. Seçimlerin ardından borsa 92200 seviyelerinden tepki vererek 96500 seviyelerine kadar yükseldi. DolarTL ise 4.77 seviyelerinden 4.55 seviyelerine geriledi. Uzun zamandır 300 seviyesinin üzerinde seyreden Türkiye risk primi (CDS) oranları ise seçim sonrasında 300 puanın altına geriledi.
 
Piyasalarda oluşan bu rahatlamayı şimdilik bir tepki refleksi olarak izliyoruz. Bu tepki borsada yukarı ve dolar kurunda aşağı olmak üzere bir miktar daha devam edebilir. Piyasalardaki bu rahatlamanın daha uzun soluklu bir trende dönüşmesi için piyasalardaki güven ortamının güçlenmesi gerekiyor. Sonuç olarak piyasalar siyasi ve ekonomik alanda gelecek adımları bekliyor.
 
PİYASA EKONOMİ YÖNETİMİNİ VE ADIMLARI BEKLİYOR
 
Bu bağlamda yemin töreninin ardından 8 Temmuz tarihinde bakanların açıklanacağının belirtilmesi olumlu. Bu konuda daha fazla gecikme olmayacağı piyasaların istediği bir konu. Özellikle ekonomiden sorumlu bakan veya bakanların kimler olacağı izlenecek. Piyasalar için güven sembolü olan Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal gibi isimlerin olup olmayacağı izlenecek. Bu konuda son günlerde Prof. Daron Acemoğlu’nun isminin geçiyor olması da piyasalar için pozitif olabilir. Ancak bu konuda bir netlik şimdilik yok. Bakanların belli olmasının ardından yapılacak uygulamalar ve somut adımların ne olacağı önemli olacak. Bugüne kadar gerek Cemil Ertem, gerek Naci Ağbal düzeyinde maliye politikalarının para politikalarına destek vereceği yönündeki açıklamalar piyasalardaki güven ortamının inşa edilmesi açısından güzel mesajlar oldu diyebiliriz. Ancak tabiki piyasalar bu mesajların uygulamada da olup olmayacağını izleyecek. Seçim sonrası oluşan iyimser havanın kalıcı bir hal alması bunlara bağlı olacak görünüyor.
 
Piyasalar için olumlu haberlerde yok değil. Dünyaca ünlü fon yöneticisi Mobious’un TL’nin ucuz olduğu ve alınabileceği yönündeki beyanatı sürekli gelen olumsuz haberlerin ardından iyi oldu diyebiliriz. Diğer yandan haftalardır süreli satıcı olan yabancıların seçim öncesinde hissede 225 milyon $ ve tahvil/bono da 131 milyon $ alış yapmaları da kayda değer. Bu arada yabancılar seçim öncesi son iki haftadır art arda 225mn $ ve 285 mn $ alım yaptılar. Ayrıca CDS rakamlarının 300 puanın altına gerilemesi de olumlu. Bu gelişmeler elbette piyasalarda olumsuz dönem bitti demek için yetersiz ancak umut verici.
 
BORSA 100000 SEVİYESİNİ DENEME ŞANSINA SAHİP
 
Borsa endeksinde 96400 seviyesindeki 22-günlük ortalamanın üzerinde bir kapanış sağladık. BIST100 endeksinin bu seviye üzerinde tutunması durumunda 100000-100500 bölgesinde bulunan 50-günlük ortalama direnci ilerleyen günlerde test edilebilir. Piyasadaki iyimser hava 100000 seviyelerine kadar sürebilir. Endeksin 50-günlük ortalaması üzerine yerleşmesi durumunda ise o zaman endekste kalıcı bir iyimser havadan bahsedebiliriz. Ancak şimdilik bu noktadan uzaktayız. O gün geldiğinde yeniden değerleme yapılması gerekir. Bu arada yurtdışı piyasalardaki gelişmelerde önemli olacak. Özellikle ABD S&P endeksindeki seyirler ilerleyen dönemde global piyasalar için belirleyici olacak. S&P endeksi geçen hafta 50-günlük ortalamasının altına geriledi ve böyle devam ederse satışlar hızlanabilir. Orada yaşanacak sert satışlar ise Borsa BIST100 dahil tüm küresel piyasaları etkileyebilir.
 
BİLANÇOLAR BAŞLIYOR
 
Diğer yandan 2.çeyrek dönem 30 Haziran itibari ile sona erdi. Önümüzdeki haftalardan itibaren şirketler bilançolarını açıklamaya başlayacak. Başka deyişle borsada bilanço beklentileri ön plana çıkacak ve bu durum hisse bazlı hareketlerin daha fazla ön plana çıkmasını sağlayacak. Otomotiv, Demir çelik gibi ihracat kapasitesi yüksek sektörlerde yüksek ihracat gelirlerinin gelirlerde etkili olması bekleniyor. Diğer yandan yüksek sezonda olması nedeni ile havacılık, havayolu, turizm, içecek şirketlerinde sezon etkilerinin bilançolara yansıması bekleniyor.
 
DOLAR KURUNDA 4.46 ŞANSI VAR
 
DolarTL kurunda ise 4.62 desteğinin altına gerilemesi önemli. Bu seviyenin altında seyirler devam ettiği sürece 4.46 seviyesindeki 50-günlük ortalama desteğine doğru gevşeme görebiliriz. Burada da yine ABD Dolarının küresel piyasalarda güçlenip güçlenmeyeceği önemli olacak. Geçen hafta Dolar endeksinin gevşemiş olması veya EURUSD paritesinin yükselmiş olması TL dahil olmak üzere diğer GOP para birimleri içinde olumlu bir süreç oluşmasını sağladı. ABD Dolarındaki gevşek seyrin sürmesi durumunda veya EURUSD paritesinin 1.18 seviyelerine doğru yükselişini sürdürmesi durumunda içeride USDTRY paritesinde de düşüş devam edebilir. Aksi halde Dolar kuru içeride 4.55-4.62 arasında dalgalanma gösterebilir.
 
ENFLASYON AÇIKLANIYOR
 
Gelecek hafta Salı günü açıklanacak Haziran ayı enflasyon verileri TL açısından önemli olabilir. Yıllık TÜFE %12.15 seviyesinde bulunuyor. Enflasyon sert artışlar olmadıkça piyasalar üzerinde olumsuz etki yaratmasını beklemiyorum. Çünkü kurdaki stabil seyirlerin gelecek aylarda enflasyonda aşağı yönde bir etki yaratması hemen hemen tüm ekonomistler tarafından bekleniyor zaten. Bu beklenti bozulmadıkça enflasyonun yükselişini geçen ay da makul hızda sürdürmesi hem TL hem Borsa için fazla sorun yaratmayabilir. Ancak hesapta olmayacak şekilde sert yükseliş oluşması sıkıntı yaratabilir. Burada yine çekirdek enflasyondaki seyir önemli olacak. Çekirdek enflasyon mayıs ayında %12.64 seviyesine ulaşmıştı.
 
TARIMDIŞI İSTİHDAM ÖNEMLİ. FED %2 HEDEFİNE ULAŞTI…
 
Bir diğer önemli veri ise Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verisi olacak. İstihdam konusunda piyasaların fazla bir beklentisi bulunmuyor. Özellikle saatlik ücretlerdeki artışta hızlanma olup olmadığı daha ön planda. Çünkü Fed’in yakından izlediği bir veri. Ancak burada şunu not etmekte fayda var. Geçen hafta Fed’in %2 hedefini oluşturduğu çekirdek kişisel tüketim fiyat artışları %2 hedefine ulaşmış durumda. Başka deyişle Fed için faiz artırımları için uygun ortam oluşmuş durumda. Ancak zaten bu yıl için 4 faiz artırımı beklentisi piyasalarda beklentiler içerisinde bulunuyor. Ancak bu durum ABD Dolarındaki güçlü seyirlerin önümüzdeki süreç boyunca devam edebileceğini gösteriyor.