Borsada bilanço alımları hissediliyor

18.12.2017 09:56
Geçtiğimiz hafta 110300 direncine yaklaşan Borsa endeksi, bu seviyeye yakın noktalardan kar satışları ile karşılaştı. Önümüzdeki hafta 110300 seviyesi önemli bir eşik seviye olacak. Endeksin bu seviyeyi geçmesi ve üzerine yerleşmesi durumunda 115000 seviyesine doğru yeni bir yükseliş şansı oluşabilir. Buna karşın Borsa endeksinin bunda başarısız kalması durumunda ise realizasyonlar görebiliriz. Bu noktada realizasyonların ne kadar şiddetli olacağını izleyeceğiz. 107500-108000 seviyeleri üzerinde satışlar karşılanması durumunda endeksin 110300 direncini yeniden ciddi şekilde zorlamak için şansı devam edecektir. Ancak bu seviyenin de altına geri çekilmeler başlarsa bu durumda 105000 seviyesine doğru baskı görebiliriz. 
 
TCMB geçen hafta faizleri piyasa beklentisinin gerisinde kalan bir oranda arttırdı ve kur ve faizde yükselişler oluştu. Mevcut faiz zaten kurda stabil bir seyrin oluşmasını sağlamıştı ancak Dolar kurunun tam 3.83 seviyesindeki 50-günlük ortalamasını kırıp aşağı yönlü etkili bir geri çekilme gerçekleştirmesini sağlamak için daha etkili ve piyasaları tatmin eden bir artırıma ihtiyaç vardı. Bu olmadı. Muhtemelen kur 3.80-3.90 gibi geniş bir aralıkta dalgalanmaya devam edecek. TCMB’nin hamlesi kurda yeni bir yükselişe neden olmaz ancak yeni bir düşüşe de neden olacak türden değil. 
 
Bu noktada dolarda etkili bir gerileme için küresel bir harekete ihtiyaç var. Yani gelişen ülkelere fon akışının yeniden güçlenmesi gibi global para hareketleri ile gerileme olabilir. Bu nasıl olacak izleyeceğiz. Zira bu hafta ABD’de vergi yasasının oylanması ve yasalaşması bekleniyor. Trump bu konuda çok iddialı açıklamalarda bulunuyor. ABD büyümesinin %3’lerden %6 seviyelerine kadar bile çıkaracak bir yasa olduğunu savunuyor. Bu nedenle mevcut yasanın ABD dolarında küresel bir güçlenme yaratıp yaratmayacağı ve bu durumu GOP endekslerine ve para birimlerine nasıl yansıyacağı bu hafta önemli olacak. Beklediğimiz global rüzgar terste esebilir. 
 
Bu hafta içeride çok önemli bir gündem mevcut değil. Perşembe günü TCMB PPK özetlerini okuyacağız. Diğer yandan dışarıda ise Perşembe günü ABD büyüme verisi ve Cuma günü ise Fed’in de yakında izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi verisi alınacak. Avrupa’da ise Cuma günü İngiltere’de büyüme verileri ve Perşembe günü ise Japonya Merkez Bankası faiz kararı beklenecek. Ayrıca Cuma günü küresel piyasalarda Noel nedeni ile erken kapanış olacak. 
 
Borsa Stratejisi
 
Borsa’da önümüzdeki hafta için 107500 seviyesi stop loss alınarak pozisyonlar korunabilir. Yeni yüklü alımlar için 110300 direncinin geçilmesini ve bu seviye üzerine endeksin yerleşmesini beklemekte fayda var. Aralık sonu ile birlikte bilanço beklentilerinin etkili olmasını bekliyoruz. Bu nedenle beklentisi güçlü, iyi bilanço açıklayan ve temeli sağlam şirketlerde uzun ve orta vadeli pozisyonlar korunabilir. Ayrıca Bankacılık endeksinin 162900 seviyesindeki 50-günlük ortalamasını geçmesi piyasadaki güçlenmenin ivmelenmesi içinde önemli olacaktır. Bu oluştuğu takdirde endekste hızlı bir yükseliş görebiliriz. Aksi halde yükselişin banka ayağı eksik kalacağı için sınırlı hareketler görebiliriz. 
 
Dolar, EURUSD ve Altın 
 
Dolar kurunda yukarıda bahsettiğimiz gibi 3.80-3.90 arasında yönsüz dalgalanmalar izleyeceğiz. ABD vergi tasarısı ABD Dolarının küresel anlamda güçlenmesi açısından önemli olacak. Aynı beklenti EURUSD içinde etkili olacak. 1.1650-1.1850 arasında sıkışan paritede vergi tasarısı ve etkileri yakından izlenmeli. Ons Altında ise kararsız bir seyir hâkim ve teknik görünüm zayıf. 1350$ seviyesi kritik destek olurken, tepkilerde 1270$ seviyesini izleyeceğiz. Vergi tasarısı ve etkileri Altın içinde önemli etkiler yaratabilir.