Borsada ralli bitti mi? Arşivleyin!

22.03.2016 11:26

12 Ocak tarihinde sizlerle paylaştığım "Sarı Kartlı Borsada Ayılar mı Boğalar mı?" adlı yazımın son paragrafını hatırlayan var mı? Tabi ki yok! Tam olarak şunu söylemiştim: "Bu yazımı arşivleyin!" Dönüp bakabilirsiniz ki , o yazım da teknik analize bu sefer farklı bir açıdan yaklaşmış , maliyet bölgeleri üzerinden borsanın izini sürmeye çalışmıştım. Nitekim Boğaların tahtını bırakmaması için önemle altını çizdiğim seviyelerden piyasa hızlı bir ralli yaşadı ve ayılara geçit vermedi. Yani bir nevi borsanın 15 yıllık geleneği bozulmamış oldu.

Şimdi o günkü yazımda kullandığım grafiğin güncel haline bir göz gezdirelim. Öncelikle iki aydır gelen kuvvetli alımlarla birlikte büyük resimdeki yükselen diplere ( kırmızı ile gösterilenler ) bir yenisi eklenmiş oldu. Böylelikle 15 yıllık gelenek bozulmamış , uzun vadeli maliyetler yıllar bazında daha yukardan oluşmaya devam etmiş oldu. Şimdi hassas noktaya gelelim! Büyük resim Boğa piyasasına devam ederken , 2015 Ocak ayında başlayan orta vadeli resimde düşen tepeler ve düşen dipler bu büyük resmin tam aksine hareket etmektedir. Kilit nokta ise aşağıdaki grafiğimizde de gördüğünüz üzere düşen tepelerde çok önemli bir viraja geldiğimiz! 2015 Kasım ayında 106.000 ‘lerde (VİOP30) son tepesini yapan endekste bu hafta 103.000 bölgesinin yukarı kırılamadığı gözlenmektedir. Yani 106.000 bölgesi yeniden yukarı yönlü kırılabilseydi bu 1,5 yıllık düşen tepeler geleneği bozulup borsada yeni zirveler beklemek normal olacaktı. Bu bölgenin kırılamaması endekste orta vadeli yeni bir düşen dip oluşumunu akıllara getirecektir. Yani bir önceki bu bir zirve kırılmak zorunda! Yoksa borsayı yeniden zor günler bekliyor olabilir!



Nacizane tavsiyem bu son birkaç cümlemin koyu koyu altını çizip bir yerelere saklayın,arşivleyin! Çünkü inanın buda günü geldiğinde tıpkı diğer yazımda olduğu gibi işinize çok yarayacak. Eğer borsayla ilgileniyorsanız bu grafiğimi yastığınızın altına bir yerlere koymanızı tavsiye ediyorum. Klasikleşmiş trend , ortalama indikatör analizlerinin dışında maliyetleri anlayabilme açısından işinize

oldukça yarayacak bir yol arkadaşı olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Bu oldukça açık bir şekilde görülmektedir.

Acımızın bu kadar büyük olduğu günlerde sözü fala uzatmak istemem. Sadece borsada geldiğimiz seviyelerin hassasiyetinin altını çizmek için bir iki ufak şey hatırlatmak istemiştim.

Borsa şansınızın yanınızda olduğu sağlıklı günler dilerim.

Ergün TEKGÜL/ Ata Finans Grubu VİOP Müdürü
etekgul@atayatirim.com.tr
twitter:@erguntekgul