Borsa’ya uçak düştü

24.11.2015 15:35

Bugün yurtiçinde sıcak saatler yaşandı. Güne Rus uçağının vurulması ile başayan piyasalarda, kabine ve TCMB faiz kararı takip edildi.

Sabah saatlerinde Rusya’ya ait bir uçağın Hatay’da hava sahasını ihlal etmesinden dolayı düşürülmesinden dolayı türk varlıklarında kayıplar görüldü. Rusya’nın hava sahası ihlalinin olmadığı açıklaması gerginliğin devam edebileceği sinyalini vermişti. Derken Putin’den gelen açıklamalar tansiyonu yükseltici nitelikte. Putin’in, Rus jetinin düşürülmesini 'sırtımızdan bıçaklanmak' olarak değerlendiriyoruz açıklaması ile kurda yeniden yükseliş başlarken endekste satış baskısı artıyor. Ayrıca Putin, düşürülen uçak rusya-türkiye ilişkilerinde ciddi sonuçlar yaratacak açıklamasında bulundu. NATO Rus uçağının düşürülmesi sonrası Türk yetkililerle temasa geçerken, 18:00’da Brüksel’de bir toplantı yapılacak.

Günün diğer önemli gelişmesi ise 64.Hükümet’te hangi isimlerin yer alacağıydı. Ali Babacan ve Mehmet Şimşek şüphesiz en çok merak edilen isimlerdi. Mehmet Şimşek ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olurken , Ali Babacan kabine yer almadı. Açıklanan kabine sonrasında kurda 2.88 seviyesinin üzeri görülürken kısa bir süre sonra kurda yeniden 2.86 seviyelerine geri döndük.

Son olarak bu gelişmelerin gölgesinde kalan PPK toplantısı sonrası Merkez Bankasının yaptığı açıklamalara göz atalım. Merkez, Aralık ayındaki FED toplantısından önce faizlere dokunmadı. Gösterge niteliğindeki bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,50’de bırakan TCMB, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 10,75, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7,25 olarak sabit tuttu. Toplantı sonrasında ise daha önceki açıklamalardan çok farklı şeyler görmedik. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacağı, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir ifadesi tekrarlandı. 



Putin’in açıklamalarından sonra endekste kayıplar yüzde 3’e kadar yükseldi. 77 bin 200 desteğinin altında 76 bin 600 seviyesi görülebilir. Kur tarafında ise gün içinde yaşanan gelişmeler ile 2.8835 seviyesi görüldü. Kurda 2.88 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması ile 2.9035 görülebilir. Geri çekilmelerde 2.8570-2.8600 bölgesi önemli destek.



Gizmen Nalbantlı / www.isikfx.com/ 
IşıkFX Başanalist