Bu ayın şampiyonu altın

25.02.2016 16:30

Yıl başından itibaren çoğu yatırımcının dip seviyelere gelebileceğini düşündüğü altın, adeta herkesi şaşırtmış durumda. 900 Dolar’a kadar düşüş beklenen fiyatlarda artık beklentiler 1300 seviyelerinde. Ancak görünüm ciddi anlamda değişmiş durumda. Yatırımcıların ons altın tarafına sığınmasının ise, bir çok sebebi yer alıyor.

Özellikle yılın başından itibaren verilerle birlikte zayıflayan Dolar, sürekli olarak değer kaybeden hazine tahvil getirileri(tahvil talebindeki artış) küresel risklerin bir bir artışı, altının yeniden güvenli liman olma özelliğini kazandırdı. Ancak kalıcı olup olmayacağı soru işareti yaratıyordu. Görüntü şu ki, Altın sadece bu ayın değil bu yılın kazandıranı olacağa benziyor.

Durumun genel görüntüsüne baktığımızda, altının bu yıl her fırsatta kendini hatırlatacağını söyleyebiliriz. Çünkü yıl başından beri sürekli değişen FED’in yol haritası, piyasadaki sevimsiz ortamın ana unsuru olarak yer alıyor. Sürekli değişen sözlü yönlendirmeler, Dolar’ın kararsız seyirde hareketine neden olurken, yatırımcılarda tabiki farklı kazanç yolları aramaya devam ediyor.

Bu durumda en çok talep görenler ise, Altın ve Japon Yeni oldu. Hele de Yen’in yeni bir faiz indirim kararı almasıyla birlikte görülen bir gelişme bu. Hatta ki hareketleri de aynı yönde.


Bu durumda ilerleyen dönemlerde, bu risk algısı devam ederse ki, daha Çin’in ekonomik görünüme dair endişeleri fiyatlamayı bir süre rafa kaldırdık. Çin’in yeni bir krizle piyasayı sallaması durumunda en büyük talebi yeniden ons altın tarafında göreceğe benziyoruz. Unutmamak gerekir ki, Çin’de rakamlar beklentilerin altında kalmaya devam ediyor. Son enflasyon rakamlarıa baktığımızda her ne kadar bir kıpırdanma olsa da, piyasa beklentilerinin altında bir performans gösterdiğini görüyoruz. Bu nedenle Yuan’a olan müdahaleler günden güne devam ediyor ve daha da devam edeceğe benziyor. Son olarak referans kurla oynayan Çin’in altın hareketini yeniden canlandırdığını görmekteyiz.

ECB ve BoJ’un uygulamış olduğu negatif faizlerin herhangi bir şekilde ılımlı bir toparlanmaya neden olmayacağını ve bu durumun ilerde yeni bir müdahaleye yol açağacağa benziyor. Bu durumda yatırımcılar Yen’den çıkıp, Altına doğru kayışı da hızlandırabilir.

Önemli bir gelişme olarak gözler önünde olan, İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkıp çıkmayacağına dair endişeler de, piyasanın karmaşasına neden olan unsurlar arasında yer alıyor. Her ne kadar böyle bir gelişme olmayacağını düşünsek de, fiyatlamaların gerçekleşmeyeceği yadsınamaz bir gerçek olacaktır. Bu doğrultuda, Sterlin’inden çıkacak yatırımcılar ise, yeniden Yen ve Altına doğru kayışı daha da hızlandırabilir.

Önemli olan Yen ve Altının ne zaman ayrışmaya girebileceğidir. Yen’in ilerleyen dönemler BoJ’un toplantılarında yeni müdahalelere maruz kalabileceğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda, gelebilecek yeni bir negatif faiz kararından öte, piyasaların görece daha işe yarar bir hamle olarak görebileceği, yeni bir parasal genişleme kararı, Yen’in güç kaybına neden olup, güvenli liman algısını silebilir. Bu durumda Altın bunu yeniden fırsat olarak değerlendirebilir.



Bir diğer taraftan baktığımızda, petrolün rolü piyasalarda her gün yeni bir fiyatlandırma kazandırıyor. OPEC üyesi ülkelerin anlaşmazlıkları da, petrolün kararsız seyrini hızlandırırken, yatırımcıların kafasını karıştıran unsurlar arasında yer almaya devam ediyor. Bu durumda da, petrolden kaçan yatıırmcılar önemli bir diğer emtia türü olan altına yönelimini de artırıyorlar.

TEKNİK OLARAK

Ons altında ara ara realizasyonlar görülse de, tam olarak bir dönüş sinyali alamadık. 1190-1260 arası hareket devam etmekte. 1190-1200 bölgesinden ise, alımlar devam etmektedir. Altın fiyatlarında yönün değişebilmesi için, 1190 altında haftalık bir kapanış görmemiz şart görünüyor. Yukarı yönlü fiyatlamalar ve 1300’lerin gelebilmesi için teknik olarak 1260 seviyelerinden gelen tepkinin geçilmesi gerekmektedir. 1430’lardan 1050 dolara kadar gelen hareketin geri dönüşündeki yüzde 50’lik ve yüzde 61’lik düzeltmelerin geçilmesi 1300’lü seviyelerin tekrar gündeme gelmesine neden olacaktır. Kısa vadede ise, 1220-1215 bölgesi oldukça önemli. Satışlarla beraber 1205-1190’ı izliyor olacağız. Yükselişlerde 1233-1240-1250 önemli dirençler olarak taip edilebilir. Gram altın yatırımcılarının ise, ons tarafındaki yükselişten destek alırken, 118.44’e kadar bir yükseliş söz konusu oldu. Bu aralarki en iyi riskten kaçış enstrumanı olarak Gram altın olarak dikkatleri çekmektedir. Seviyelerde 115-112.5-110 TL destekleri kritik. 119-120 TL ise, şuan için önemli direncimiz olarak takip edilmelidir.

Gökhan Özkan/ www.isikfx.com/ 
IşıkFX Araştırma Uzmanı