Bu hafta `hepsi bir yerde` tadında!

30.11.2015 14:32

Geçen hafta Rusya gerginliği ile stres yaşayan piyasalara paralel BİST çok sert sayılacak bir kayıpla haftayı tamamlamıştı. Bu hafta içerde ve dışarda çok yoğun bir gündem bizi bekliyor olacak.

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

Rusya ile yaşanan gerginlik sonrası çok sert satışlarla karşılaşan  BİST'te   80.000'lerin aşağı yönlü geçilmesiyle birlikte aşağıda 74.824 seviyesine kadar geri çekilme yaşanmış ve haftalık bazda 5.043 puanlık çok sert bir kayıp ve oldukça sınırlı bir son gün tepkisi  ile 75.638 seviyesinden kapanış gerçekleşmişti.

Gösterge tahvilde faiz % 11'lere yaklaştıktan sonra % 10.53 seviyesinden kapanmış ve Dolar-TL 2.94'lere doğru yaklaştıktan sonra haftayı 2.9250'lerden kapatmıştı. BİST'te yaşanan oldukça sert geri çekilmeye rağmen faiz ve dolar-TL tarafında şimdilik hala tahammül sınırlarında kalınması ve sürecin böyle devamı bu hafta ve sonrası için oldukça önemli olacaktır.

Faiz ve dolar-TL tarafında yükselişlerin momentum kazanması hem kısa vadeli ekonomik dengeler için hemde BİST için oldukça önemli olacaktır. Dolar-TL'nin yeni haftaya 2.9360'ları görerek başlasa da mevcut işlemlerde bir miktar stresin azalmaya başlaması ile 2.90-2.92 aralığına geri çekilme yaşandığını izliyoruz.

Dolar-TL'de 2.8950-2.90 aralığı önemli destek 2.95 ise oldukça kritik direnç seviyesidir. Önümüzde ki günlerde bu aralığın iç e dış haber akışına bağlı olarak ne tarafa doğru kırılacağı BİST için oldukça önemli olacaktır. Gösterge tahvilde ise stres aralığı olarak gördüğümüz % 11-12 aralığına tekrar kalıcı geri dönüş gerçekleşmedikçe tahammül sınırları içinde olmaya devam edilecektir.

Karşılıklı demeçlerle devam eden ve Rusya'nın bir dizi ekonomik yaptırımı ile ivme kazanan Türkiye-Rusya ilişkileri bu hafta da izlenecek en önemli gündem maddesi olacaktır. Bu arada Avrupa tarafından gelen müzakere sürecinin tekrar canlanması ve vizesiz seyahat hakkı haberlerini önemsiyoruz.

Rusya ile yaşanan gerginliğin sona ermesi ve normale dönülmesi  piyasalar için tabiki önemli olacaktır ama Avrupa ile yaşanan bu ilerlemeler realize oldukça piyasalar için panzehir etkisi hatta yeni bir hikaye olması açısından önemli bir pozitif etkisi olacaktır.

Bu kritik haftada içerde mevcut siyasi sürecin yanında kasım ayı enflasyon verisi ve cuma günü gelmesi beklenen Moody's kredi derecelendirmesi içsel dinamik olarak fiyatlar üzerinde oldukça etkili olacaktır.

Yurtdışında ise tam bir  haber-veri bombardımanı global piyasaları bekliyor olacak. Avrupa tarafından gelecek işsizlik ve enflasyon verileri, Başkan Draghi'nin son agresif  çıkışlarından sonra oldukça önem kazanan ECB toplantısı FED'e panzehir olunacak mı sorusunun cevabı adına dikkatle izlenecektir.

Bunun yanında ABD tarafından cuma günü gelecek tarım dışı istihdam verisi dışında çarşamba ve perşembe gelecek olan BEJ kitap Başkan Yellen ve BŞK Yardımcı Fischer'in konuşmaları global piyasaları FED algısı adına domine edecek olan haberler olacaktır.

Özetle içerde ve dışarda tam tabiriyle ''hepsi bir yerde'' tadında bir hafta yaşanacak. Böylesi bir haftada global piyasaların yoğun haber akışına vereceği tepki özellikle Dolar endeksi'nin ve ABD borsaları önderliğinde global borsaların seyri oldukça önemli olacaktır.

İçerde ise yoğun haber akışı içersinde dolar-TL ve faiz'in gölgesinde kalıcı tepki vermeye çalışacak BİST'in işi oldukça zor olacaktır. Kendisini son dönemde oluşan alçalan trendin direnci haline gelen ve önemli ortalamaları içinde barındıran 79.000-80.000 aralığının üzerine kalıcı atamayacak BİST'te ara ara yaşanacak her tepkinin tekrar sert satışlarla karşılaşma ihtimali masada olacaktır.

Özellikle satışların etkili olacağı bir ortamda daha önce önemli bir ara destek vazifesi gören 200 haftalık üssel ortalama haline gelen 74.000'lerin altına sarkma başlarsa seçim öncesi tepkinin başladığı 70.000-73.000 aralığı kritik destek bölgesi olarak bir kez daha  potansiyel hedef haline gelmeye başlayacaktır.

Böylesi kritik bir hafta içinde oldukça temkinli olunması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz.

DOLAR-TL YORUMU:

Rusya gerginliği ve tekrar güçlenen FED algısına paralel olarak çok kritik olarak belirlediğimiz 2.93-2.95 direnç eşiğine ulaşan ve şimdilik buranın geçilmemesi ile birlikte 2.90-2.92 aralığına geri dönüş yapan bir dolar-TL hareketi izliyoruz.

Pozitif gelen dış ticaret verisinin desteklediği dolar-TL tarafında mevcut işelmelrin 2.90-2.92 aralığından geçtiğini izliyoruz. Dolar-TL'nin Rusya gerginliğini ve FEd algısına bağlı olarak güçlenen ve 100.00'lere ulaşan dolar Endeksi'ni şimdilik hala tahammül sınırlarında izlediğini görmekteyiz.

Tek parti iktidarının getirdiği '' siyasi istikrar çıpası '' ve mevcut ekonomi yönetiminin Mehmet Şimşek önderliğinde belirli dengeleri gözeterek reformlarla ilerleyeceği beklentisi şimdilik Dolar-TL tarafında belirli bir denge getirmekte.

Yine de içsel ve dışsal haber akışına göre bu denge halinin test edilebileceğini ve FEd algısı ile beslenen  doların değer kazanımı   global çapta anlamlı bir mola vermedikçe temkinli olunması gerektiğinin altını çizmeye devam ediyoruz.

Dolar-TL'de 2.8950-2.90 aralığı önemli destek 2.95 ise oldukça kritik direnç seviyesidir. Önümüzde ki günlerde bu aralığın iç e dış haber akışına bağlı olarak ne tarafa doğru kırılacağı yukarda da belirttiğimiz gibi oldukça önemli olacaktır.

Şimdilik verilen yukarı yönlü tepki tahammül sınırlarında olsa da , ilerleyen zaman içerisinde haber akışına bağlı olarak teknik anlamda 2.90 üzerine kalıcı yerleşme oluşur  ve devamında 2.93-2.95 gibi çok kritik bir direnç eşiği de geçilecek olursa tekrar 3.00 ve üzeri yeni fiyatlama adına oldukça temkinli olmak gerekiyor.

Yine geçen hafta belirttiğimiz gibi ....Özellikle gösterge tahvil tarafında% 10.50'ler üzerinde kalıcı olmaya başlanır ve tekrar % 11-12 aralığına geri dönüş yaşanacak olunursa dolar-TL tarafında biraz daha agresif hareketler adına dikkatli olmak gerekecektir.

Dolar-TL tarafında teknik olarak;

Tekrar 2.90 üzerinde kalıcı olmaya başlandıkça ve devamında 2.93 üzerinde ek kuvvet kazandıkça seçim öncesi test edilen 2.95 ilk kritik direnç eşiği olacaktır. 2.95 üzerinde kalıcı olundukça tekrar güçlü yükselişe dönme adına 2.98-3.00 aralığı önemli direnç bölgesi olarak izlenmelidir.

2.90 altında kalıcı oldukça ve 21 haftalık üssel ortalamayı içinde barındıran 2.86-2.88 aralığı tekrar aşağı yönlü geçilecek olunursa 2.80-2.85 aralığı tekrar hedef bölge olarak karşımıza çıkacaktır.

2.80 altına geçişlerde ise 2.77 altında kalıcı oldukça 2.70-2.75 aralığı potansiyel diğer hedef bölge olmaya devam edecektir. 2.70 altında 2.65'lere kadar bir geri çekilme mümkün gibi görülse de 2.65'lerin bir ihlal olarak kalarak tekrar 2.70'lerin üzerine çıkış yaşanması  daha mümkün görülmektedir.

Her şeyin pozitif gitmesine bağlı olarak  2.65'te  geçilecek olursa bu sefer 2.55-2.60 aralığına doğru bir manevra alanı oluşmaya başlayabilir.