Bu sefer durum biraz farklı…

13.04.2015 17:46

Tekrar merhabalar…Enteresan bir gün değil mi? Dolarda artık yeni zirvemiz var. Çok etkilemedi bizi ama… En azından önceki rekorları gibi yaygara koparmadı iç piyasada. Özellikle BIST’te…


Mehmet ÇOBAN / anapara.com Genel Yayın Yönetmeni
facebook.com/MehmetCobanAnaliz


Hatırlarsanız  dolar / TL kurunda yaşanan yüzde 1’lik bir yükseliş BIST’e yaklaşık yüzde 2’nin üzerinde yansıyordu. Peki şimdi rekor kıran dolara karşı bu direnme neden? Borsa dolardaki ani hareketlere alıştı mı sizce? Bence değil… Farklılık sadece kurdaki yükselişin nedeniyle alakalı. İsterseniz bunun üzerinde duralım biraz.


Yine hatırlarsanız doların 2,50’li seviyelerde olduğu bir dönemde piyasanın önde gelen aracı kurumlarından bir tanesinin yaptığı bir analizde iç karışıklık olmazsa doları 2,41’li seviyelerde olması gerektiğinin altı çizilmişti. Yani kurda yaşana yükselişte iç piyasaların etkisini az olduğu belirtilmişti. Bu durum doğal olarak içeride özellikle borsada sert düşüşleri beraberinde getirmişti.


Şimdi durum biraz farklı. Seçim atmosferine rağmen iç piyasa sakin. En azından şimdilik diyelim… O zaman kurdaki yükseliş için biraz dışarıya bakalım. Özellikle Euro  / dolar paritesine ve dolar endeksine… Euro / dolar paritesi bugün 1,0520 seviyesine kadar geriledi. Bu noktanın altında 1,0460 seviyesi var ki bu nokta oldukça önemli. Bu noktanın altına sarkılması ise pariteyi 1,0210 seviyesi ara destek noktası olmak üzere 1,00 seviyelerine kadar geriletme riski var.


Bir diğer etmen dolar endeksi. Doların başlıca altı para birimine karşı değerini gösteren dolar endeksi 12 yılın zirvesine oldukça yaklaştı. Özellikle 100,390 seviyesi oldukça kritik. Aşılırsa yükseliş devam edebilir.


Şimdi bu iki etmen için beklentilere bakalım. içeride dolar  / TL üzerindeki olası etkilerine bakalım. Öncelikle Euro / dolar paritesine… Teknik anlamda 1,0460 seviyelerinden verilen tepki oldukça sınırlı kaldı. Bunun yanında her yükseliş denemesi sınırlı kalıyor. İkinci defa 1,0460 seviyesinin çalışması biraz zor gibi. Aşağı yönlü ihtimal biraz daha ağır basıyor. Peki dolar endeksi? Endekste 100 seviyesini üzerine yerleşme emareleri gözüküyor. Önemli…


İki etmen üzerindeki bu savı baz alırsak içeride dolar için şöyle bir senaryonun ağır basma olasılığı biraz daha fazla gibi: Artık dolarda pivot seviyemiz oldukça yukarılara (2,60 – 2,62) taşındı. Yukarıdaki senaryoların gerçekleşmesi durumunda doların pivot seviyelerinin üzerinde kalmaya devam etmesi beklenebilir. Bu noktaların üzerinde kalınması durumunda ise dolarda 2,65’lerin üzerinde 2,70 - 2,75 bandında bir seyir beklemek yanlış olmaz.


Borsa nasıl etkilenir?


Borsanın şu an için bugün için destek bulduğu 81 bin 600’lü seviyelerde önemli bir desteği var. Dolar / TL için yukarıdaki senaryonun gerçekleşmesi bu desteğin aşağı kırılmasına neden olabilir. Bu durumda 80 bin – 80 bin 500 seviyelerine doğru endekste bir geri çekilme olacaktır.


Sonuç olarak; dolar / TL kuru endeksin daha yukarılara gitmesine izin vermiyor. İçeride kur şu an için dolar endeksi ve Euro / dolar paritesindeki hareketleri daha fazla baz alıyor. Bu sebeple yukarı potansiyeli (2,70 – 2,75) biraz daha fazla. Bunun da ilk aşamada borsada 80 bin  - 80 bin 500 riskini ortaya çıkaracağı aşikar. Bu seviyelerin altında ise 78 bin 500 – 79 bin destekleri var. Şunu da akıldan çıkarmamak lazım. Dolardaki yükseliş her ne kadar borsada düşüş getirse de payı son dönemde gerileyen yabancılar için dolar bazlı biraz daha ucuz endeks manasına gelebilir. Bugünkü kurla eski tabirle 3 cent civarlarına denk gelen 79 bin  - 79 bin 500 seviyeleri yabancıların borsaya ilgisini artırabilir. Olası yukarı hareketlerde de 83 bin 750 – 84 bin seviyesi hacimli kırılırsa 86 bin - 87 bin seviyeleri hedeflenebilir. Bir yükseliş trendinden bahsedebilmemiz için ise 87 bin  - 87 bin 500 seviyesinin hacimli kırılması beklenmeli.


Ufak bir not: Aşağıda size dolar / TL kuru ile endeks üzerindeki korelasyonu gösteren grafiği gönderiyor. Kırmızı çizgiyle gösterilen BIST 100 endeksi. Sarı ile gösterilen ise dolar / TL kuru. Dikkat ederseniz son döneme kadar aralarında ters orantı vardı. Ancak son dönemdeki harekete dikkat!



Bol kazançlar…