Bu yıl ne oldu?

31.12.2018 10:44
Bu yıl özellikle yılın son yarısında, ekonomik aktivite zayıfladı; sanayi üretimi ve büyüme düştü. Ancak, alınan olumlu tedbirlerle, bu sıkıntıların üzerine gidiliyor. Akbank, Merkez Bankası ve TUİK kaynaklı aşağıdaki grafikler, bu gelişmeleri gösteriyor.

 
Yeterli iç talep yok
 
Ekonomideki zayıflama, iç talep kaynaklı oldu. Özel tüketim harcamaları ve bileşik talep azaldı. Bu azalma, önemli ölçüde Merkez Bankası’nın sıkı para politikasından kaynaklandı. Vergi indirimleri sayesinde, özellikle beyaz eşya ve otomotiv sektöründeki daralma aşıldı.

 
Bu gelişmelere paralel olarak, ekonomimizde yatırım harcamaları ve özellikle de dış yatırımlar azalmaya başladı. Ancak, son aylardaki politik atılımlar, siyasi riskleri azaltmış görünüyor.

 
İhracat rakamı keyifli
 
İhracat büyümeye destek olmaya başladı. Dış ticaret açığı daralıyor. Bu daralmanın %75’i ithalattaki gerileme; %25’i ise, ihracattaki artıştan kaynaklandı. Aşağıdaki grafik, Dış ticaretteki gelişmeleri gösteriyor.

 
Bu arada, tüketim ithalatı gerilemeye başladı. Bu da ekonomide yeniden dengelenme sürecinin başladığını gösteriyor. Yatırım ve ara malı ithalatındaki gerileme ise, firmaların yatırım kararlarını geri çektiğini ve önümüzdeki yıl için muhtemel bir resesyon olasılığını işaret ediyor.
 
Devam edeceğim. Sağlıklı, mutlu, başarılı ve kazançlı bir yıl diliyorum.