Çin’den örtülü faiz indirimi

12.08.2015 14:25 Çin Merkez Bankası (PBOC) uyguladığı politikalara göre kur düzeyini, interbank faizlerini ve altın piyasasını regüle ediyor ve politikaları gereği serbest kur rejimine geçmiş değil.

Günlük olarak Yuan’ın belli bir orta nokta üzerinden +-%2 bant aralığında değerlenmesine izin veriyor. Bu orta nokta ilk olarak 6.1162’ydi. Pazartesi günü %1.9 referans düzeyini değiştirerek 6.23’e, Salı günü ise %1.6 daha düşürerek 6.33’e çıkarmış durumda. Eğer Çin bir müdahale daha yapmazsa USD/CNY (Dolar-Yuan paritesi) günlük olarak %2 bant aralığında değerlenmesine izin verecek.

25 YILIN EN DÜŞÜK BÜYÜMESİ GÖRÜLEBİLİR

Çin belki de son 25 yılın en düşük seviyesinde %7 veya daha aşağısında büyüyebilir. Bunun öncü sinyallerini sanayi üretimi, perakende satışlar, ihracat-ithalat rakamları ve otomotiv satışları gibi birçok veriden alabiliyoruz. Bu verilere kısaca değinirsek;

Temmuz ayının verileri;
 
 İthalat -8.1%
 İhracat -8.3%
 Perakende satışlar 10.5% (Önceki:10.6%)
 Sanayi üretimi 6.0% (Önceki:6.8%)
 Otomotiv satışları -2.5%



ABD’den sonra dünyanın en büyük ekonomisi olan Çin ekonomisinin lokomotifi dış ticaret rakamlarının yüksek ölçüde düşüş göstermesi, Çin yetkililerini aksiyona geçirdi. Çin’i resesyondan korumak adına Yuan’ın değerini düşürerek ihracatını ve ihracat gelirlerini artırmayı planlıyor. Bir nevi örtülü faiz indirimi gibi de düşünülebilir.

ÇİN’İN BU HAMLESİ CAN SUYU OLABİLİR

Çin, para birimini düşürerek ihracatını geri toparlayarak ekonomisinin eski hızına kavuşmasını istiyor. Eğer Çin ekonomisi eski rayına oturursa ithalat rakamları da artış gösterecek. Bu durumda özellikle Avrupa ve ABD’nin ihracat rakamlarını da olumlu etkileyecek. Bu nedenle Çin’den gelen devalüasyon haberleri ekonomilere can suyu olabilir.

Çin’in üst üste ikinci kez para birimini devalüe etmesi sonrasında Uluslararası Para Fonu IMF, Çin'in yuanı devalüe etmesini memnuniyetle karşıladığını ama bu adımın, yuanın rezerv para birimi statüsünü kazanmasına doğrudan etkisinin olmayacağını bildirdi.