Çoğu doktorun bilmediği

06.09.2016 09:14

Sağlık konusundaki en son gelişmeleri takip eden “Bottom Line Health” dergisi, çoğu doktorun bilmediği bilgilerden bazılarını şöyle açıklıyor:

- “Stres”in kalp krizlerini tetiklediği biliniyor. Yüksek kolesterolü, tansiyonu olan, az spor yapan obez kişilerde, kriz riski daha da artıyor. Ciddi sinir krizi geçiren kişiler, ilk 2 saatte, sinir krizi geçirmeden önceki duruma göre 9 kat fazla kalp krizi olasılığıyla karşılaşıyor. Düşük dozajlı alınan günlük aspirin ve nabız sayısını düşüren ilaçlar, bu konuda faydalı oluyor.

- Kötü bir haber alan kişilerde, haberden sonraki 24 saat içinde kalp krizi geçirme olasılığı, haber öncesine göre 21 kat daha fazla. Yakın arkadaş ve ailenin, bu süre içinde kişiyle birlikte olması önem taşıyor.

- Evlilik dışı, otel odalarında yapılan seks sonrasında kalp krizi olasılığı, seksten önceki duruma göre yüzde 80 artıyor. Yeni araştırmaya göre, bu çeşit seks, nabız sayısı ve çarpıntıyı ciddi biçimde artırıyor. Ayrıca, seks öncesi alkol alınmışsa, olasılık daha da artıyor.

- Avrupa Futbol Turnuvası sırasında, Almanya’da kalp rahatsızlığı nedeni ile hastanelere başvuran kişi sayısı, normalin 2.7 katı arttı. Spor karşılaşmasını seyrederken, nabız sayımız 70’den 170’e kadar çıkabiliyor.

- Kar küremek gibi, vücudun üst tarafını çalıştıran ve sürekli soğuk hava solunması zorunlu olan hareketler de kalp kriz riskini artırıyor. Oksijen seviyesinin düşük olduğu yüksek dağlarda, profesyonel olmayanların, ön hazırlıksız kayak yapması da, aynı sonucu doğuruyor.

- 30 yaşından itibaren, karaciğer ve böbrekler her yıl etkinliğinin yaklaşık yüzde 1’ini kaybediyor. Bu nedenle, sürekli alınan ilaçlar, metabolizmaya gittikçe artan oranda zarar veriyor. Yaşlandıkça ilaçlar vücudu daha geç terk ediyor. Bunaklığın (demans-dementia) temel sebebi de bu.

ANESTEZİ SONRASI

- 65 yaşın üstündeki hastalarda, ameliyatlar öncesi yapılan anestezinin etkileri 6 aya kadar sürebiliyor. Etkilerin azaltılması için, anestezi sonrası 2 hafta süre ile yüksek dozlu multivitamin alınması gerekli. Özellikle, Milk Thistle, karaciğerin güçlendirilmesi için şart. Sebze ağırlıklı, soğan, sarımsak ve bol su içeren bir anestezi diyeti de öneriliyor.

- Reçetesiz satılan alerji ve soğuk algınlığı ilaçlarının çoğu, “kirli ilaçlar” sınıfına giriyor. Bunların yan etkileri bazen, Alzheimer’i bile tetikleyebiliyor. Bu konuda, doktorunuza danışıp, vücuttan daha çabuk atılan ilaçların tercih edilmesi gerekiyor.

- Mide asitlerinin düşük seviyede olması, diyabet, tiroit, safra kesesi bozukluğu, düşük bağışıklık gibi hastalıklara neden oluyor. Bu durum giderek, özellikle 65 yaşın üzerindeki kişilerde, midede önemli ölçüde zararlı bakteri birikmesine yol açıyor. Antibiyotik ve probiyotik tedavisi gerekiyor.

- Müzik terapisinin ağrıları azalttığı, tansiyonu düşürdüğü ve depresyondan kurtulmaya yardım ettiği kanıtlandı. Müzik dinlemek, hayatınızın bir parçası olmalı.

- Kolesterol düşürücü “statin” ihtiva eden ilaçlar, hafıza kaybı ve zihin karışıklığına neden olabiliyor. Hatta, bazı hastalara yanlışlıkla Alzheimer teşhisi konulabiliyor. 70 yaşın üzerindeki kişiler, bu ilaçtan daha fazla etkileniyor. “Statin” ihtiva eden ilaçlara düşük dozlarla başlanması, unutkanlık, hafıza kaybı gibi durumlarla karşılaşılması halinde, 2 ay süreyle ilacın alımının durdurulması gerekiyor.