Davos’tan gelen sesler

29.01.2018 12:47

Davos Zirvesi, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından İsviçre’de “Parçalanan Dünyada Ortak Gelecek Oluşturmak” konusuyla gerçekleştirildi. Çok sayıda siyasetçi, iş adamı, akademisyen, STK’lar katılıyor bu zirveye. Konuşuluyor da konuşuluyor... Bu yıl zirvede uluslararası alanda ortak sorunların çözümü, uluslararası işbirliği, uluslararası güvenlik, çevre ve küresel ekonomi konuları işlendi.

Zirvede gözler tabii ki Trump’taydı. Ama bunun yanında Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Türkiye’den ise ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TCMB Başkanı Murat Çetintkaya ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu zirveye katılan isimler arasındaydı. Zirvede açılış konuşmasını yapan Hindistan Başbakanı Narendra Modi idi. Modi, 2025 yılında 5 trilyon dolarlık ekonomi oluşturma hedefinden bahsetti konuşmasında. Bu yıl zirvede öne çıkan Hindistan gerçekleştirdiği yazılım alanındaki başarısını bu zirveye de taşıyarak yapay zekaya ve robot dünyasına dikkat çekti. Sistemlerin artık ihtiyaçlara cevap vermediğini belirterek ilerlemeci tavrını konuşmalarına da yansıttı. Her zaman vurguladığımız noktayı öne çıkartıyor kendisi değil mi? İnovasyon, inovasyon, inovasyon!!!

Gelelim başka bir ülkeye, başka bir konuşmaya. Bakalım neler konuşmuş? Angela Merkel, Trump’a alttan alttan laf dokundurur gibi konuşmuş. Merkel’in konuşmasındaki en önemli vurgu küresel işbirliği. Olmazsa olmaz!!! IMF Başkanı Christine Lagarde’nin konuşması ise zirveye güzel bir enerji vermiş gibi duruyor. Başkan, dünya ekonomisi için 2017 yılına oranla daha iyimser tahminlerde bulunuyor. Dünya ekonomisinin 2018 ve 2019 yılında %3,9 seviyesinde büyüme yaşayacağının bizzat altını çizmiş kendisi. Gelelim ülkemize... Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet Şimşek ise Türkiye ile ilgili güzel bir haber veriyor. Türkiye’deki yatırımları arttıracak, iş yapmayı kolaylaştıracak bir reform paketinin haberini veriyor kendisi. Şimşek zirvedeki yatırımcıları ilgili bulduğundan ve ülkemize olan yatırımlarını da arttıracağından bahsediyor. Bunun yanında sorun olarak görülen çift haneli enflasyon oranının tek haneye ineceğinden de söz ediyor. Anlayacağınız büyümeye devam...

Enflasyon konusunda IMF Başkanı da bu soruna dikkat çekiyor bu arada. Dünyada yaşanan ve devam edecek olan güçlü büyümelerin yanında (örneğin, Çin ve Hindistan’a dikkat çekiyor) artan enflasyonu da atlamamak gerekir diyor kendisi. Evet efendim gelelim Trump’a. Trump’ın konuşması pek hareketli geçmiş genelde olduğu gibi. Konuşmasında genel olarak iş adamlarına yönelik ifadeler kullanmış. Ülkesine yatırım yapma davetinde bulunuyor kendisi. ABD piyasasının tekrar rekabetçi yapısını kazandığının altını çiziyor. Borsanın artan gücünden ve indirilen kurumlar vergisinden söz ederek en iyi işçi bizde diye de konuşmasına devam etmiş. Tabi küreselleşme karşıtı olan tavrını katı bir şekilde yine sergiliyor burada da. Çin’den gelen mesaj ise yoksulluğu azaltmak... Kısa vadeli hedeflerinin arasında bunun önüne geçmek yer alıyor.

Zirve ile ilgili genel olarak bunları söyleyebiliriz. Konuşuldu, birbirlerine laflarla atıflarda bulunuldu. Arda kalanlar da yazmak oldu. Sonuç olarak temennimiz yaşanılabilir dünya kılmak. Refah dolu bir dünya. Sevgiyle kalın.